Flæk brændet på den nemme måde

Brændekløveren flækker træet lettere end øksen. Se 3 forskellige typer brændekløvere, der måske er noget for dig.

Flæk brændet på den nemme måde

Med en brændekløver kan du flække træet på den nemme måde – uden sved på panden.

Hvis du har meget brænde, der skal kløves, eller bare er træt af at få sved på panden, når du kløver træ, så er en brændekløver noget for dig.

Hvilken type maskine, der er den rigtige for dig, afhænger af, hvor meget brænde du skal kløve, og hvor ofte.

Du får en beskrivelse af hver af de tre typer brændekløver. Du kan se, hvor store stykker brænde, de kan kløve, hvordan maskinen typisk betjenes. Du får også et prisspænd, så du kan se, hvor mange penge du skal have op af lommen, hvis du vil købe en.

Se de 3 forskellige typer

 1. Den manuelle (billig)
 2. Den vandrette (mellem pris)
 3. Den lodrette (dyr)

1. Den manuelle (billig)

De manuelle brændekløvere, uden motor eller hydraulik, fungerer i de fleste tilfælde ved, at du placerer et stykke brænde i et stativ, som holder brændestykket på plads over en kniv.

Når du slår på brændeknuden med fx en mukkert, bagsiden af en økse eller et andet stykke brænde, drives kniven ind i endetræet, så træet flækker. Som en slags omvendt økse.

Der findes også modeller, der ved hjælp af en lang kniv og et håndtag fungerer som en gammeldags brødmaskine, der snitter mindre stykker træ i flere stykker, fx til optænding.

 • Kapacitet:
  20-35 cm lange træstykker på op til ca. 20 cm i diameter.

 • Betjening:

 • Træet stilles ned i kløveren. Ved hjælp af en mukkert
  drives træet ned over kniven.

 • Velegnet til:
  Egner sig bedst til at lave optændingsbrænde, men kan også bruges til at flække brænde i begrænset mængde.

 • Pris:
  Fra ca. 400 kr. op til 1.600 kr.

2. Den vandrette (mellem pris)

De vandrette modeller kaldes også for horisontalkløvere. Det er den mest udbredte model. Vandret eller horisontal er et udtryk for det plan, stemplet arbejder i.

Den vandrette kløver kræver, at du løfter brændet op og lægger det til rette i slæden. Arbejdshøjden afhænger af modellen.

Kløveren drives af en elmotor eller en benzin- eller dieselmotor. De vandrette kløvere spænder lige fra de mindste elektriske modeller til store professionelle dieseldrevne kløvere, der kan transporteres efter en bil. Har du en opgave, hvor meget og store stykker træ skal kløves, kan du med fordel leje en kraftig model.

 • Kapacitet:
  Til privat brug vil du typisk vælge små og mellemstore modeller, der har en kapacitet på mellem 4 og 8 tons. Disse maskiner kan tage brændeknuder med en diameter på op til 30 cm og en længde på op til ca. 50 cm.

 • Betjening:
  Når træstammen er skåret til i den ønskede længde brænde, løftes den op og placeres i slæden. Motoren startes, så stemplet skubber brændestykket hen mod kniven. Kniven presses ind i endetræet, så det flækker.

 • Velegnet til:
  De små og mellemstore elektriske modeller er velegnede til privat brug, når havens træer skal fældes og kløves til brænde, eller hvis du har været ude at sanke brænde i skoven. Til meget store og krævende opgaver er en kraftig 400-volts el- eller benzinmodel at foretrække.

 • Pris:
  Fra ca. 1.500 kr. til 6.000 kr., afhængigt af størrelse, mærke og model. De fås også dyrere, men det er maskiner til professionelt brug.

3. Den lodrette (dyr)

Som navnet antyder, arbejder den lodrette model i et vertikalt plan med et stempel, der kører oppefra og ned. Ofte giver de lodrette modeller en ergonomisk fordel, fordi brændet ikke skal løftes så højt, og arbejdshøjden er god.

På mange af modellerne kan kløvelængden justeres, så den passer til brændet. Det betyder, at du kan flække mere brænde på en time, fordi stemplet ikke skal køre længere tilbage, end det er nødvendigt.

De lodrette kløvere er tungere og fylder mere end de vandrette. Til gengæld er kapaciteten større, og de står meget stabilt. Til privat brug har de lodrette modeller typisk en elmotor, både til 230 og 400 volt afhængigt af størrelsen. Skal du have kløveren med i skoven, fås de lodrette modeller også med benzin- eller dieselmotor og kan sættes på bilen som en “trailer”.

 • Kapacitet:
  Til privat brug typisk 6 til 20 tons. Brændeknuder på op til over 50 cm i diameter og op til over 1 meter i længden.

 • Betjening:
  Træstammen, som er skåret til i den ønskede længde brænde, placeres lodret på kløvebordet. Motoren startes med betjeningsgrebene, og stemplet presser kniven ned mod brændestykket. Kniven presses ind i endetræet, så træet flækker.

 • Velegnet til:
  Krævende opgaver i haven, og hvis du fx selv har skov og fælder træ eller får leveret dit brænde i stammer eller stykker, som ikke er flækket. Kapaciteten er stor, og den lodrette model er typisk lettere og mere behagelig at arbejde med.

 • Pris:
  Fra 5.000 kr. til ca. 15.000 kr., afhængigt af størrelse, mærke og model. De fås også dyrere, men det er maskiner til professionel brug.

Det oplagte valg

Den vandrette brændekløver er det mest oplagte valg, hvis du kløver mere end et par rummeter om året. Skal du kløve mere end 10 rummeter, kan du overveje en lodret brændekløver.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Havemaskiner