Bruger du (også) din ukrudtsbrænder forkert?

Det er en udbredt misforståelse, at ukrudt skal brændes væk. Det er nemlig langt mere effektivt kun at svitse det. For ved kort opvarmning brister cellevæggene i planten, og ukrudtet vil dø af udtørring i løbet af nogle dage.

Ukrudtsbrænder: Bruger du din ukrudtsbrænder forkert?

Ukrudtsbrænder: Bruger du din ukrudtsbrænder forkert?

Indrømmet! Det er i den grad fristende “bare at gi’ den gas”, og brænde ukrudtet helt ned til grunden, når man nu er i gang med en ukrudtsbrænder.

Men lad være! Ukrudtet kommer med garanti igen på ingen tid – af den simple grund, at rødderne overlever og at planten på den måde “kan starte på en frisk”.

Svitser du i stedet ukrudtet et kort øjeblik med din ukrudtsbrænder, skader du derimod plantens celler, hvorved vandet fordamper, og hele planten går ud: Den dør med andre ord af tørst!

Du kan ikke bekæmpe al ukrudt på én gang med en ukrudtsbrænder!

Selv om du gør det helt rigtigt, er det desværre ikke muligt at bekæmpe alt ukrudt én gang for alle, og du er nødt til at tage kampen op igen og igen.

En del planter vil overleve varmen fra din ukrudtsbrænder, (men vil være voldsomt svækkede), og nyt ukrudt vil selvfølgelig løbende kunne så sig selv. Blandt gartnere er rådet, at du skal varmebehandle med en ukrudtsbrænder cirka hver 14. dag fra først i april til sankthans og herefter hver 3. uge resten af sommeren.

Ideen bag den hurtige svitsning

Alle planter har brug for at kunne optage vand. Denne evne kan ødelægges med varme, og det er ideen med den hurtige svitsning. En ukrudtsbrænder er mest effektiv på nyspirede planter, og de skal kun svitses et splitsekund med ukrudtsbrænderen for at dø.

Græs, mælkebøtter, tidsler og andre flerårige planter kan sagtens kræve flere omgange med en ukrudtsbrænder. Her kan du med fordel svitse 2. gang allerede fire dage efter den første behandling.

Ukrudtsbrænder: Hurtig svitsning med ukrudtsbrænder

Hold brænderen i ca. 2-3 sek. over ukrudtet i en afstand på 5 til 10 centimeter (afhængig af flammes størrelse) og gå så videre.

Dét sker der med ukrudtet

Ukrudt før du har brugt din ukrudtsbrænder.

Sådan ser det ud, når du bruger din ukrudtsbrænder

Lige efter du har brugt din ukrudtsbrænder.

Dagen efter du har brugt din ukrudtsbrænder.

Ugen efter du har brugt din ukrudtsbrænder

Ukrudtsbrænder: Tjek om varmen fra din ukrudtsbrænder har ødelagt cellevæggene i bladene

Det er let at tjekke, om varmen har ødelagt cellevæggene i bladene. Tag et blad op og klem det mellem to fingre. Efterlader det lille klem et mørkt fingeraftryk, har du gjort det rigtigt. Cellerne er sprængt, og planten vil nu fordampe sig ihjel.

Vær forsigtig med din ukrudtsbrænder

Ukrudtsbrændere er hvert år skyld i flere hundrede brande, så der er alt mulig grund til at være forsigtig. Undgå fx at bruge din ukrudtsbrænder i tørkeperioder og blæsevejr.

Det er allerbedst at gå i gang med din ukrudtsbrænder efter et godt regnskyl, når både jord og planter er fugtige. Vand eventuelt området først. Og sørg for at have brandslukningsudstyr i nærheden. Det kan være en fyldt vandkande, en spand med vand eller en pulverslukker.

Hold afstand til bunker af tørre blade og andet let antændeligt materiale med din ukrudtsbrænder – eller endnu bedre – fjern det først!

Forskellige typer ukrudtsbrændere

Når man skal købe en ukrudtsbrænder, kan man vælge mellem to forskellige typer:

  1. Ukrudtsbrænder med gas
  2. Elektrisk ukrudtsbrænder

Herunder kan du læse om fordele og ulemper ved de to forskellige typer.

1. Ukrudtsbrænder med gas

Ukrudtsbrændere med gas, er ikke nogen ny opfindelse. Brugen af gas giver en stærk og effektiv flamme, som kan brænde så længe, der er gas i flasken. Og det er netop den lange arbejdstid, samt flammens styrke, der gør ukrudtsbrændere på gas populære. Mange gartnere og entusiastiske havefolk sværger derfor til ukrudtsbrændere med gas.

Som med alt andet værktøj, er der fordele og ulemper ved de forskellige typer ukrudtsbrændere. For de gasdrevne ukrudtsbrænderes vedkommende er det blandt andet brandfaren, der trækker ned. Der sker jævnligt brandulykker i de danske haver, skure og kældre, og her mistænker en del ukrudtsbrændere med gas for, i sjældne tilfælde, at selvantænde. Det er derfor en god ide at opbevare sin ukrudtsbrænder i et skur, eller under et halvtag et godt stykke fra huset, så ilden ikke kan brede sig til det beboede areal, hvis uheldet skulle være ude.

En anden ulempe ved gasbrænderen er, at den jævnligt skal fyldes op, at det koster penge og at den kan være tung og besværlig at have med sig, når man arbejder. sidstnævnte problemstilling, findes der dog råd for.

Har du investeret i en ukrudtsbrænder med gas, kan det være en god ide at tilkøbe en vogn, så du kan trække den forholdsvis tunge gasflaske efter dig, når du arbejder. Det letter arbejdet gevaldigt, når du skal rundt på grunden.

Ukrudtsbrænder: Ukrudtsbrænder med vogn

En ukrudtsbrænder med vogn, gør det nemmere at komme omkring ukrudtsbrænderen og den medfølgende gasflaske.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havemaskiner