Vælg den perfekte græstrimmer

Græstrimmeren er din bedste ven, når græsplænen skal se godt ud, også helt ude langs kanterne. Bede, indvendige hjørner og andre steder bliver både let tilgængelige og nemme at slå med den rigtige græstrimmer mellem hænderne.

Græstrimmer

Den rigtige græstrimmer gør det til en leg at vedligeholde græsplænen

Græstrimmere er smarte og til at betale, men der findes mange forskellige, og det kan være svært at vide, hvordan du vælger den rigtige.

I denne artikel tager vi en tur omkring byggemarkedets haveafdeling og guider dig gennem de ting, du skal vide, før du beslutter, hvilken havetrimmer der passer bedst til dig og de opgaver, du skal løse med den.

Græs, ukrudt eller bærbuske

Det betyder noget, om du blot skal trimme græskanter, eller om du også forventer at skære fx hasselskud. Der findes både trimmere med små plastikknive, som skærer bedre, og så kan du selvfølgelig også få de mere almindelige skærehoveder, der anvender en spole med trimmertråd.

Du skal gide gå med den

Den vigtigste faktor, når du vælger trimmer, er givetvis, om det ergonomiske design passer til din krop. Du skal gå længe med trimmeren, så det nytter ikke noget, at du bliver tvunget ud i en dårlig arbejdsstilling.

Tag ud og prøv

Du kan sagtens købe en trimmer på internettet, men vi anbefaler, at du tager ned i byggemarkedet og prøver nogle modeller, mens du forestiller dig, at du arbejder med dem.

Hvornår skal jeg bruge en buskrydder?

Forskellen på en græstrimmer og en buskrydder er som forskellen på en bajonetsav og en motorsav. De kan lidt det samme, men i forskellig skala. En græstrimmer er lille og let til sammenligning med en stor og tung buskrydder, til gengæld kan buskrydderen æde sig igennem betragteligt stærkere plantevækst end en græstrimmer.

Navnene afgrænser faktisk deres funktionsområde meget fint, men det betyder ikke, at der ikke er et overlap imellem dem. Derfor findes der også både klinger og wirehoveder til begge typer værktøj, som giver nogen fleksibilitet i begge retninger.

Batteri eller ledning?

Forskellen på en trimmer med eller uden batteri er stor mht. mobilitet og lille, hvad angår pris. En moderne trimmer kører desuden let 45 minutter på et batteri. Så køb en på batteri.

En akku-græstrimmer koster et sted mellem 400 og 1.200 kroner, afhængigt af mærke, ekstraudstyr, og særligt om der følger batteri og lader med eller ej.

Prisen på et batteri og en lader løber hurtigt op i 30 til 50 procent af totalprisen, og derfor er det værd at tænke over, om du allerede har købt dig ind i en serie af værktøj, hvor batterierne passer på tværs. Så er der nemlig al mulig grund til at fortsætte i den serie og købe en trimmer, der ikke kræver en relativt stor ekstra investering.

Værd at overveje

En græstrimmer har mange forskellige funktioner, du skal lære at kende for at træffe et oplyst valg, når du står i havecenteret og vælger, hvilken model der passer allerbedst til netop dine behov.

Tre typer med god ergonomi

Ergonomi er den vigtigste faktor og den trumf, der godt må koste et par hundrede ekstra, når du vælger din nye græstrimmer. Tag ud og prøv nogle modeller i byggemarkedet, og læg særligt mærke til, om dine håndled og din ryg er tilfredse med den stilling, de skal stå i, for at skærehovedet rammer plænen pænt.

Snor eller kniv?

Der findes både græstrimmere med trimmertråd i skærehovedet og græstrimmere med små plastknive. Og så findes der græstrimmere, som kan bruge begge typer skærehoved.

Forskellene er nemme at beskrive: Tråden er “sløvere”, men billigere pr. meter og mere fleksibel, så den kan bedre holde til at klappe imod hårde emner end knivene. Knivene kan til gengæld skære tykkere planter over.

Til græsplænen er tråd rigeligt, men hvis du har unge bærbuske, der skal under behandling, så er knivene vejen frem. Har du mulighed for at købe en maskine, der kan bruge begge typer skær, så er det den mest attraktive løsning. Skal du vælge, så er en græstrimmer med tråd i skærehovedet nok det rigtige valg.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havemaskiner