Vi har testet
6 løvblæsere:
- AL-KO LB 2060
- EINHELL GE-CL 18 LI E
- BOSCH ALB 18 LI
- RYOBI RY18BLXA
- DEWALT DCMBL562
- MAKITA DUB184Z

AL-KO LB 2060
Luftstrømshastighed: 200 KM/T.
Luftmængde: IKKE OPLYST
Pris: 1.100 KRONER

EINHELL GE-CL 18 LI E
Luftstrømshastighed: 210 KM/T.
Luftmængde: 1,76 M³/MIN
Pris: 610 KRONER

BOSCH ALB 18 LI
Luftstrømshastighed: 210 KM/T.
Luftmængde: IKKE OPLYST
Pris: 1.049 KRONER

RYOBI RY18BLXA
Luftstrømshastighed: 200 KM/T.
Luftmængde: 11,9 M³/MIN
Pris: 2.297 KRONER

DEWALT DCMBL562
Luftstrømshastighed: 200 KM/T.
Luftmængde: 12,7 M³/MIN
Pris: 2.238 KRONER

MAKITA DUB184Z
Luftstrømshastighed: 188 KM/T.
Luftmængde: 13 M³/MIN
Pris: 1.901 KRONER
Populære løvblæsere
Selvom løvblæseren ikke er nogen helt ny opfindelse, så har der i mange år primært været tale om benzinmodeller, som især har henvendt sig til professionelle have-folk. Men i takt med at de elektriske motorer er blevet billigere, stærkere og mere effektive, er løvblæseren nu også blevet relevant for almindelige have-folk. Og især i efteråret kommer den til sin ret, når du skal fjerne våde blade fra træterrassen, så træet ikke rådner, eller når havens blade skal blæses sammen i en stak, hvor de er nemmere at samle op og køre væk. Løvblæseren kan også bruges til det løse flisesand eller til spånerne i værkstedet, så længe styrken ikke er på maks.
Enorme forskelle
Markedet for løvblæsere er stadig ret begrænset. Til testen har vi samlet nogle af de mest populære maskiner på 18 volt, der alle lover luftstrømshastigheder omkring 200 km/t.
Deltagerne falder i to kategorier. Den første kategori er de store og bomstærke maskiner med variabel styrke og et prisskilt mellem 1.901 kroner og 2.297 kroner, når man regner oplader og batteri med. Det er ikke overraskende her, vi skal finde vores testvinder. Den anden kategori er de billige til under 1.100 kroner med det hele. Det er små maskiner, der ganske vist kaldes for løvblæsere, men som får umådeligt svært ved at blæse havens blade sammen. De fungerer dog fint på mindre områder med plant underlag. Det er i den billige kategori, at vi kårer et godt køb.
Sådan tester vi
Der er enorme forskelle på, hvor stærke maskinerne er. Så for at teste styrken og give et sammenligneligt resultat placerede vi en bade-bold i luftsøjlen og målte, hvor højt op i luften badebolden blev løftet. Bolden blev hængende i luftsøjlen, indtil maskinen slukkedes.
Vi har også målt, hvor længe løvblæserne kan køre med et fuldt opladet batteri – både med fuld styrke og med samme nedsatte styrke, hvis det er muligt at skrue ned.
Desuden har vi vurderet byggekvaliteten af maskinerne, samt hvor ergonomisk korrekte de er at arbejde med.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire parametre: styrke, udholdenhed, kvalitet og ergonomi.

STYRKE
En badebold placeres i luftsøjlen. Afstanden fra mundstykket til boldens underside måles, når bolden falder til ro i luftsøjlen.

KVALITET
Maskinernes byggekvalitet vurderes. Her tæller bl.a. materialevalg og kvaliteten af samlingerne med.

UDHOLDENHED
Udholdenheden måles med fuld styrke. Kan der skrues ned for styrken, måles udholdenheden også med bolden på 50 cm.

ERGONOMI
Vi kigger på vægten og vurderer balancen i maskinerne. Vi ser også på placering af knapperne og udformningen af håndtaget.
Resultaterne

DEWALT DCMBL562
1.490 kroner
EINHELL GE-CL 18 LI E
260 kroner
AL-KO LB 2060
500 kroner
BOSCH ALB 18 LI
400 kroner
RYOBI RY18BLXA
1.299 kroner
MAKITA DUB184Z
950 kronerLæs mere om løvblæsere hos producenterne:
Testvinder
Bomstærk blæser i topklasse
DEWALT DCMBL562
Kvalitet og ergonomi er helt i top hos testvinderen, der samtidig viser imponerende styrke og udholdenhed. Eneste lille minus er prisen. Men du får, hvad du betaler for.
Konkurrencen blandt de tre store maskiner er enormt tæt, men DeWalten ender med at løbe med sejren – et mulehår foran testens stærkeste deltager, Makitaen, på andenpladsen.
Det er især den solide byggekvalitet og uovertrufne ergonomi, der giver test-vinderen en fordel over konkurrenterne. Løvblæseren er nemlig enormt behagelig at arbejde med. Håndtaget ligner til forveksling håndtaget på DeWalts skruemaskiner – et greb, der faktisk går igen på det meste af DeWalts elværktøj. Det er enormt godt at holde om, og det giver en fin kontrol med maskinen, der har en god balance, og som derfor er nem at styre – selvom luftsøjlen skubber løvblæseren bagud. Håndtaget har også en låseknap, så du ikke behøver holde udløserknappen inde.
Imponerende styrke
I styrketesten kommer Dewalten ind på en andenplads, men i praksis kunne vi ikke mærke den helt store forskel på den og testens stærkeste deltager. Testvinderen fjerner nedfaldne blade og kviste fra alle underlag uden problemer. Det skyldes den stærke motor samt mundstykket, der mest af alt ligner en jetmotor, og som er med til at koncentrere luftsøjlen.

Hastighedslåseknappen gør det muligt at betjene maskinen, uden at udløserknappen holdes inde. Låseknappen holder nemlig sin position.

Mundstykket leder tankerne hen på udgangen af en jetmotor. Det giver en koncentreret og stabil luftsøjle, som er nem at styre og retningsbestemme.

DeWalt har valgt at genbruge det velkendte håndtag fra sine skruemaskiner. Det er behageligt at holde om og sikrer et godt greb om maskinen.
Godt køb
Den bedste af de billige
EINHELL GE-CL 18 LI E er et godt bud på en mindre løvblæser til de lettere opgaver. Det vil sige at holde terrassen, flisegangen eller værkstedet fri for blade eller træspåner. Disse opgaver klarer den helt fint – og tilmed til testens absolut laveste pris. Større mængder efterårsblade på græsplænen kræver dog en del tålmodighed.
Batteritiden er ganske fin, og selv med det lille batteri på 2,5 Ah kan den blæse i knap 20 minutter på fuld styrke – og en smule mere, hvis du skruer ned. Det er nemlig den eneste af de billigere deltagere, der har den funktion, som kan give fin mening indenfor på værkstedet, men ikke kan bruges til meget udenfor.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.