Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvilken høvl skal du vælge

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

En høvl er et håndværktøj, som er beregnet til at skrælle træspåner af træ med. Men hvilken type høvl skal du vælge til opgaven?

Høvl1

Hvad er en Høvl

En høvl er et håndværktøj, som er beregnet til at skrælle træspåner af træ med. En høvl består af en høvlstok (hovedparten af høvlen), som udgør hovedparten af konstruktionen – blandt andet hornet, som er en slags greb. Bunden af høvlstokken består af en metalsål med en smal, tværgående åbning hvorfra høvljernet stikker ud. Hvor meget af høvljernet der stikker ud, kan justeres ved hjælp af en drejemekanisme på høvlstokken. Det er med andre ord længden af høvljernet, som rager ud fra sålen, der afgør, hvor meget træ der høvles af et givent stykke træ.

Høvl: Ved at dreje på “hjulet”, justeres høvljernet.

Ved at dreje på “hjulet”, justeres høvljernet.

Hvad kan man lave med en høvl?

En høvl er genial, når man skal tilpasse en dør, et vindue en hylde eller lignende. Et høvlstrøg eller to kan således være forskellen på, om en dør føles stram og er svær at åbne, eller om den kører, som den skal. En høvl er også velegnet til opgaver, hvor et stykke træ skal slankes på specifikke steder, ligesom den også kan gøre en ru stolpe helt glat og fin.

Hvad er fordelen ved en elhøvl?

Elhøvlen adskiller sig fra den manuelle høvl, ved at man ikke skal bruge de samme kræfter på at føre høvlen hen over træet. På den elektriske høvl er høvljernet nemlig fæstnet på en roterende tromle, som sørger for at jernet rammer træet med en høj hastighed. Fordelen ved en elhøvl er derfor, at man kan høvle langt mere træ end med en manuel, da man ikke bruger de samme kræfter.

Man kan undgå de fleste træspåner ved at koble en støvsuger til elhøvlen. Her kan du se, hvor du skal sætte støvsugeren fast.

Man kan undgå de fleste træspåner ved at koble en støvsuger til elhøvlen. Her kan du se, hvor du skal sætte støvsugeren fast.

Hvilken slags høvle findes der?

Foruden den klassiske træhøvl og elhøvlen, findes der også høvle til metal. For eksempel benytter orgelbyggere sig af både bly- og messinghøvle. En anden høvl, som bruges flittigt på diverse snedkerværksteder er tykkelseshøvlen. Tykkelseshøvlen fungerer ved, at man indstiller den ønskede tykkelse, hvorefter man fører et stykke træ gennem den. Når træet har været gennem høvlen, fremstår det glat og snorlige. Tykkelseshøvlen er derfor smart, hvis man for eksempel skal bruge en større mængde lister i præcis samme tykkelse.

Tykkelseshøvlen er uundværlig, hvis du skal tilpasse mange lister, som skal have den samme tykkelse.

Tykkelseshøvlen er uundværlig, hvis du skal tilpasse mange lister, som skal have den samme tykkelse.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Hvilken høvl skal du vælge
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage