Bliv ekspert i lamelfræseren på 5 minutter

En lamelfræser er nem at bruge og sikrer præcise snedkersamlinger. I denne kvikguide viser vi, hvordan du bruger maskinen og dens tilbehør.

Lamelfræser: Sådan bruger du en lamelfræser

PRÆCISION: En lamelfræser sikrer helt præcise og meget solide snedkersamlinger i træ.

Kvikguide til lamelfræseren

Lamelfræseren er et stykke specialværktøj, der gør det nemt at lave helt præcise snedkersamlinger. En lamelfræser er relativt enkel at bruge og et oplagt valg, hvis man selv bygger møbler og skabe.

Her kommer vi hele vejen rundt om lamelfræseren. Vi viser dig, hvad du skal kigge efter, når du køber en lamelfræser, viser dig, hvordan du bruger den og hvilket tilbehør du skal bruge til din lamelfræser.

Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Det skal du kigge efter, når du køber lamelfræser

Sådan indstiller du din lamelfræser

Tilbehør til lamelfræseren

Det skal du kigge efter, når du køber lamelfræser:

Lamelfraæser: Det skal du kigge efter, når du køber lamelfræser

1. TÆND-SLUK-KNAPPEN på din lamelfræser skal være nem at betjene og bør ikke kunne låses.

2. TOPHÅNDTAGET på din lamelfræser skal være stort og “ligge godt i hånden”, så det er let at holde grundpladen plant med emnet.

3. FRÆSEDYBDE. Indstilling af standarddybder sker på en skrue på siden.

4. MILLIMETERSKALA til nøjagtig indstilling af fræsehøjden på din lamelfræser.

5. HØJDEANSLAG kan stilles op og ned og vinkles enten trinløst som her eller i faste klik ved de mest brugte grad– indstillinger. Sidstnævnte er en fordel, da det sikrer optimal præcision.

6. CENTERMARKERING viser, hvor den buede fræsning er dybest.

7.SIDEMARKERING viser, hvor fræseklingen er.

3 TYPISKE OPGAVER MED EN LAMELFRÆSER

BORDPLADER MED EN LAMELFRÆSER
Lamelfræseren klarer både samling af plader på længden og i 90 graders vinkelsamlinger.

SKABE OG REOLER MED EN LAMELFRÆSER
Det er lettere at opnå præcise samlinger med “fisk” end med almindelige dyvler.

RAMMER MED EN LAMELFRÆSER
Med en lamelfræser kan man både lave retvinklede og skrå hjørnesamlinger.

3 VARIANTER AF LAMELFRÆSEREN

LAMELFRÆSER MED LEDNING
Næsten alle af de store, velkendte værktøjsproducenter har en lamelfræser med ledning. De billigste no-name-varianter er også med ledning.

LAMELFRÆSER MED BATTERI
Da lamelfræseren er et stykke specialværktøj, er varianter med batteri svære at finde i byggemarkederne. Makita er dog på banen med en akku-model.

LAMELFRÆSER MED DOMINO-BRIKKER
Festool, der laver dyrt prof-værktøj, har Domino-fræseren. Den fungerer efter samme princip som de øvrige lamelfræsere, men bruger firkantede og tykkere brikker.

“Fisk” i tre standardstørrelser

De traditionelle fisk kaldes også for kiks, fladdyvler, lameller eller samlekiler. De er 4 mm tykke ellipseformede træplader, der er opvarmet og presset hårdt sammen. Når de suger fugt (fx fra lim), udvider de sig og gør samlingen superstærk.

Fiskene findes i tre standardstørrelser

  1. P0 er 4 mm tyk og måler 15 x 45 mm. Den er beregnet til materialetykkelser mellem 9 og 12 mm.

  2. P10 er 4 mm tyk og måler 19 x 55 mm. Den er beregnet til materialetykkelser mellem 13 og 15 mm.

  3. P20 er 4 mm tyk og måler 23 x 61 mm. Den er beregnet til materialetykkelser, der er over 15 mm.

De fræsede spor er en anelse større end fisken, så der er plads til lim og finjustering. Vælg så stor en fisk som muligt. Det giver den stærkeste samling.

Lamelfræser: Fisk til lamelfræseren

Udfræsningen passer til fisken, når pladerne skubbes helt sammen.

LAMELFRÆSER I 3 PRISNIVEAUER

DEN DYRE LAMELFRÆSER
Lækker akku-model med mange indstillingsmuligheder.

Batterikapacitet: 1,5-6,0 Ah
Skæredybde, maks.: 20 mm
Omdrejninger: 6.500 o/min.
Ladetid: 15-55 minutter
Vægt (uden batteri): 3 kg
Pris: ca. 3.000 kr. inkl. batteri og lader

LAMELFRÆSER I MELLEMKLASSEN
Robust ledningsmodel med gode detaljer og nem justering.

Motoreffekt: 600 watt
Skæredybde, maks.: 20 mm
Omdrejninger: 10.000 o/min.
Skærediameter: 100 mm
Vægt: 3 kg
Pris: ca. 2.000 kr.

DEN BILLIGE LAMELFRÆSER
Udmærket ledningsmodel med maks. skæredybde på 14 mm.

Motoreffekt: 860 watt
Skæredybde, maks.: 14 mm
Omdrejninger: 11.000 o/min.
Skærediameter: 100 mm
Vægt: 3,25 kg


Pris: ca. 600 kr

Sådan indstiller du din lamelfræser

En lamelfræser er en specialistmaskine. Ikke forstået på den måde, at den kræver specialistviden at arbejde med. Faktisk er en lamelfræser superenkel at gå til, når man først har fået styr på tre grundlæggende indstillinger. Når det er på plads, er man til gengæld specialist, når det gælder præcise møbelsamlinger.

LAMELFRÆSERENS GRUNDINDSTILLINGER

FRÆSEVINKEL
Højdeanslaget kan stilles – enten trinløst som her eller i faste klik ved de mest almindelige gradindstillinger. Frontklappen slås ned og låses og virker nu som styreflade, når man fræser.

FRÆSEHØJDE
Her er højden indstillet til at ramme midt i pladen (rød markering). Det behøver ikke at være 100 % præcist i midten; til gengæld er det vigtigt, at højden er nøjagtig den samme i begge plader.

FRÆSEDYBDE
Fræsedybden indstilles – typisk på en skrueknap på siden af lamelfræseren. Alle lamelfræserfabrikater kan som minimum indstilles til indfræsning af de tre typiske størrelser fisk (0, 10 og 20).

90-GRADERS SAMLING MED LAMELFRÆSER

1. Først streges placeringen af den plade (2), der skal vinkles 90 grader, op på den vandrette plade (1). Herpå sættes mærker, der angiver fiskenes centrum – præcis ud for hinanden på begge plader.

2. Fræsedybden indstilles, så der kan fræses slidser i plade 1. Brug plade 2 til at støde lamelfræseren op imod. Den røde sidemarkering på lamelfræseren viser, hvor klingen kommer ud.

3. Lamelfræseren vendes, og slidserne i plade 2 fræses. Brug enten plade 1 til at støtte lamelfræseren på, eller klap frontklappen ned som anlæg. Herefter samles de to plader med fisk og rigeligt med lim.

45-GRADERS SAMLING MED LAMELFRÆSER

1. Først saves delene til med præcise 45-graders snit. Fiskenes midterplacering markeres på begge dele – præcis ud for hinanden. Herefter indstilles lamelfræserens fræsehøjde og fræsedybde.

2. Fræsevinklen indstilles til 45 grader på højdeanslaget, og lamelfræseren placeres, så centermarkeringen støder præcist op til stregen. Herefter fræses riller i de to skrå flader.

3. Kom rigeligt med lim i slidserne og på pladekanterne, og pres de to dele tæt sammen. Hold evt. samlingen fikseret med hjørnetvinger, og fjern overskydende lim med det samme.

RAMMESAMLING MED LAMELFRÆSER

RETVINKLET HJØRNESAMLING MED LAMELFRÆSER
Det er vigtigt, at rammesiderne skæres af i præcis 90 grader. Skal samlingen være usynlig, skal rammen være mindst 5 cm bred for at dække den mindste fisk (“0”).

SKRÅ HJØRNESAMLING MED LAMELFRÆSER
Delene skæres af i præcis 45 grader. Den stærkeste samling opnås med to fisk. Er der kun plads til en fisk, så vælg den størst mulige, og placér den midt i samlingen.

SAMLING AF PLADER MED LAMELFRÆSER

1. Først placeres pladerne kant mod kant, og fiskenes placering markeres ind over begge pladestykker. Så ender fræsningerne præcis ud for hinanden. Fisk pr. 20-25 cm er passende.

2. Lamelfræserens centermarkering placeres præcis ud for stregen på pladen. Start lamelfræseren, og pres klingen frem. Den glider automatisk ind i maskinen, når presset slippes. Fræs slidser i begge plader.

3. Kom trælim i slidser og på pladekanter. Der skal så meget lim på, at det presses ud, når pladerne samles. Pres limen ned i slidserne med en tændstik eller med en særlig beholder.

4. Fiskene sættes i slidserne. Det er lettest at samle pladerne, hvis hver fisk er centreret i rillen. Når fiskene sættes i, begynder de at trække fugt fra limen, så de udvider sig og “låser” samlingen.

Tilbehør til lamelfræseren

Der findes en lang række tilbehør til lamelfræseren. Herunder kan du læse om noget af det tilbehør, som bare gør en lamelfræser endnu smartere.

PLASTICFISK MED SÆRLIGE KOMPETENCER

HALVE FISK TIL HJØRNER
Fixo E20-H er en plasticfisk, der er beregnet til at blive slået ind i hjørnesamlinger fra siden – en fra hver side. Let buede riller trækker emnerne sammen, når fiskene slås i, så man slipper for skruetvinger. Denne fisk er hurtig at arbejde med, da man ikke skal strege op, før man fræser.

FISK MED LÅSERIBBER
Den røde plasticfisk, Clamping Plate K20, har en række skrå ribber, der låser fisken fast, når den er banket i. Den bruges sammen med de almindelige træfisk og holder emnerne stramt sammen, mens limen tørrer. Smart, hvis det ikke er muligt at bruge tvinger.

FISK TIL TYNDE RAMMER
Fiskene Fixo E20 er beregnet til tynde, brede emner, fx rammer og dørindfatninger. De har riller, der trækker hjørnesamlingen sammen, så man slipper for skruetvinger. Fiskene slås kun ind fra den ene side; til gengæld skal der bruges to fisk ved siden af hinanden.

SPECIALISTER TIL LAMELFRÆSEREN: TRE FISK TIL SÆROPGAVER

FISK, DER KAN SKILLES AD
Fisken findes også som et hægtebeslag, der kan hægtes sammen og skilles ad, hvilket er smart til fx ophængning af bogkasser og vægreoler.

Beslaget, der hedder Lamello Simplex, består af to dele, der fræses ind i hvert sit emne med fræsedybden “S”, hvilket svarer til 13 mm. Til montering skal man bruge et særligt stykke værktøj, der følger med beslaget.

FISK SOM HÆNGSLER
Normalt kræver det stemmejern eller overfræser at nedfælde et hængsel. Men med Lamello Duplex-hængslet og en lamelfræser kan man klare opgaven noget lettere.

Fræsehøjden indstilles, så den svarer til lågens tykkelse – minus 2 mm – så vil fræseskiven (4 mm) fræse nøjagtig midt i samlingen og dermed fjerne 2 mm af både låge og skab. Hængslet fås i sort, stål og messing.

FISK, DER KAN LÅSES
Lamello Clamex kan låses i og op, fuldstændig som man kender det fra møbelbeslag. Låsefisken findes i to versioner, en med låsepal af plastic og en med låsepal af stål.

Selve fisken er fremstillet i fiberforstærket plast, der holder til at blive skilt ad og samlet masser af gange. Låsefisken kommer sammen med en plastskabelon, der hjælper med at placere hullet til nøglen præcist.

SPECIALTILBEHØR TIL LAMELFRÆSER: LIMFLASKE MED HJEMMELAVET HOLDER

Man kan bruge en pensel til at putte lim i de udfræsede spor, men det er nemmere med en speciel limflaske, hvor tuden på flasken passer til udfræsningen.

Den sørger for en tilpas mængde lim, så fisken kan optage fugten og udvide sig, men ikke så meget, at fisken ikke kan være der. Den særlige limdispenser fås i de fleste byggemarkeder.

En hjemmelavet holder, der laves af en klods med et fræset spor med plads til flaske med låg på, sikrer, at limen altid er klar til brug.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Værktøj