Multiboret - Bedre end sit rygte

Lad det være sagt med det samme: Jeg var enormt skeptisk, da Bosch påstod, at deres CYL-9 kunne bore i det hele. Og selvom multikonstruktionsboret i de fleste tilfælde ikke helt kunne hamle op med konkurrenterne, så klarer det sig markant bedre, end jeg havde forestillet mig.

Multiboret - Bedre end sit rygte

Se, hvordan universalboret klarer sig i kamp med specialborene.

Når jeg en sjælden gang imellem køber en dims eller et stykke værktøj, der påstår at kunne løse flere opgaver, ender det meget ofte med et resultat, der befinder sig et eller andet sted på en skala mellem “tvivlsomt” og “ganske håbløst”.

Jeg var derfor også mere end almindelig skeptisk, da jeg skulle teste Boschs multifunktionsbor CYL-9, som lover at kunne bore effektivt i alt fra blødt og hårdt træ til stål, mursten og beton.

Jeg må dog indrømme, at det blå bor er ganske imponerende og noget ud over det sædvanlige.

Sådan tester jeg

Jeg tester multiboret fra Bosch op mod tre specialbor (også fra Bosch) til henholdsvis træ, mur og metal.

Da de tre specialister kun skal kunne løse én opgave, er det ikke overraskende, at de gør det ganske overbevisende.

Det er heller ingen overraskelse, at multifunktionsboret ikke helt kan følge med. Det er ofte (men ikke altid) en smule langsommere, og ofte (men ikke altid) er hullet en smule grimmere – på bagsiden. På forsiden er hullet dog akkurat lige så pænt.

Den store overraskelse ligger i, at multiboret uden problemer borer i alle materialer, og at det forbliver skarpt og kampdygtigt hul efter hul efter hul. Faktisk er det kun, fordi jeg har specialisterne at teste op imod, at jeg har tænkt, at multiboret er en smule langsomt.

Skal jeg lave lækkert snedkerarbejde eller lave præcisionsarbejde i metal, vil jeg stadig vælge specialisterne. Men når jeg fx skal hænge lamper eller hylder op, er multifunktionsboret i mine øjne det oplagte valg – især fordi jeg ved at vælge det kan klare mig med at have tre-fem bor i forskellige størrelser liggende i værktøjskassen.

De 4 typer bor

1. Multiboret

Bosch CYL-9-boret, 6 mm
Set til 45 kroner

  • Diameteroptimeret AWB-lodde- og hærdningsteknologi gør boret stærkt og mindsker vibrationerne under arbejdet.
  • Diamantslebne skærekanter skærer sig igennem træ og andre blødere materialer
  • Forstærket kerne giver stabilitet under boringen.
  • Centreringsspids får boret til at stå fast, så du kan starte præcist.

2. Træboret

Bosch HSS, 6 mm
Set til 20 kroner

  • Præcise kanter sikrer, at boret ikke flænser træet.
  • To spor (noter) fjerner effektivt spånerne, så hullet ikke stopper til.
  • Centreringsspidsen gør det nemt at starte præcist.

3. Murboret

Bosch CYL-3, 6 mm
Set til 45 kroner

  • To brede spor (noter) fjerner effektivt det fine støv
  • Boret er lavet af karbid. Det sikrer stor slidstyrke.
  • Det brede, solide borehoved kan modstå de mange slag fra slagboremaskinen.

4. Metalboret

Bosch PointTeQ, 6 mm
Set til 21 kroner

  • Den sorte oxidering fungerer som en slags glidemiddel, der hurtigt transporterer spånerne væk.
  • Ved at bruge valset stål bliver boret mere elastisk, så det ikke knækker så nemt.
  • Borehovedet er slebet i en 135° vinkel. Det øger borets holdbarhed med op til syv gange.

Universalboret vs. specialisterne

Træbor vs. Universalbor

TEST:
Med en søjleboremaskine indstillet til 830 omdrejninger i minuttet borer jeg 50 huller med hvert bor i 36 mm
fyrretræ

RESULTAT:
Specialboret skærer sig uden problemer gennem træet lige så hurtigt, som jeg kontrolleret kan sænke søjleboremaskinens borepatron. Det tager to sekunder per hul. Multiboret bruger præcis dobbelt så lang tid.

Ingen af de to bor mister fart mod de 50 huller. På oversiden laver begge et pænt, rent og ens hul, mens der er større forskel på bagsiden. Træboret er nemlig betydeligt skarpere, da det ikke også skal kunne håndtere andre hårdere materialer.

Da træboret (tv.) er betydeligt skarpere end multiboret (th.), laver det et helt perfekt og rent hul på bagsiden.

Murbor vs. Univarsalbor

TEST:
Med en slagboremaskine indstillet til 1.900 omdrejninger og 32.300 slag i minuttet borer jeg 50 huller med hvert bor i 65 mm mursten.

RESULTAT:
Den brede spids på murboret er den af specialborenes, der ligner multiborets spids mest. Og de to opfører sig også meget ens, ligesom de er præcis lige hurtige om at komme gennem murstenen, nemlig 8 sekunder. Murboret arbejder ens over alle 50 huller, mens multiboret efter cirka 35 huller får lidt sværere ved at rense hullet for støv.

Det har derfor også lidt sværere ved at rotere i hullet. Det er dog ikke noget, der kan ses på tiden. Der er ingen synlig forskel på hullerne fra de to bor.

Der er ingen synlig forskel på resultatet af de to bor, som også klarer opgaven på nøjagtig samme tid.

Metalbor vs. Universalbor

TEST
Med en søjleboremaskine indstillet til 830 omdrejninger i minuttet borer jeg 50 huller med hvert bor i 2 mm stål.

RESULTAT
Specialborets spids er betydeligt skarpere end multiborets spids, hvilket gør det i stand til at skære store spåner væk.

Multiborets spåner er meget mindre. Specialboret har derfor også meget nemmere ved at komme gennem stålpladen. Det klarer opgaven på 8 sekunder, mens CYL-9-boret bruger knap dobbelt så lang tid – nemlig 15 sekunder.

Tiderne for begge bor forbliver ens over alle 50 huller. Den største forskel ses på stålpladens bagside, hvor det er tydeligt, at specialboret er i stand til at skære sig gennem pladen med et rent snit, mens multiboret skal kæmpe mere for det. Vi tester også borene i en hårdere plade af rustfrit stål. Her er multiboret omkring fire gange så lang tid om at komme gennem pladen som specialboret til metal.

Da specialboret (tv.) er betydeligt skarpere end multiboret (th.), laver det større spåner.

Mens specialboret (tv.) skærer sig gennem pladen og laver et helt rent hul på bagsiden, så bryder multiboret (th.), der ikke er lige så skarpt, igennem med en meget mere “flosset” kant.

Det samme multibor kan bruges i alle materialer

TEST:
Med multikonstruktionsboret borer jeg først fem huller i træ, så fem huller i stål og til sidst fem huller i mursten. Jeg gentager testen syv gange, hvilket giver 105 huller i alt.

RESULTAT:
Jeg forventede, at især murstenen ville slide så hårdt på boret, at det ville gå ud over boretiden og resultatet i de andre materialer. Og selvom der er en lille udvikling i boretiden efter anden omgang i mursten, så er den så lille (omkring 1 sekund), at det ikke er til at sige, om det er boret eller mig, der bliver træt. Alle 105 huller bliver boret med et resultat, der ligner det, jeg får, når jeg borer i træ, mur og stål hver for sig.

Selvom multiboret er det dyreste af de fire bor, så koster de tre specialister omkring det dobbelte, hvis jeg skal have alle tre. Derfor er jeg ikke i tvivl om, at det er CYL-9-multikonstruktionsboret, der fremover kommer til at ligge i den værktøjskasse, jeg har med på farten, og som jeg bruger i hverdagen. Specialisterne gemmer jeg derhjemme til præcisionsarbejdet.

    Andre læser lige nu ...