Ny lasermåler? Find vej i junglen ...

Har du svært ved at gennemskue forskellen på en cirkellaser, en krydslaser og en rotationslaser, så er du langtfra alene. Men fortvivl ej. Vi skal nok hjælpe dig med at finde hoved og hale på det hele, så du nemmere kan vælge den type, der passer bedst til dit behov og din pengepung.

Selv blandt garvede håndværkere og Gør Det Selvs erfarne journalister er det en smule uklart, hvad de mange forskellige laserbetegnelser betyder, og hvad de dækker over. Og det er der én meget god grund til. Maskinerne bliver nemlig kategoriseret efter deres funktioner.

Det kan umiddelbart give meget god mening, men når den samme maskine har flere forskellige funktioner, så opstår forvirring – især fordi producenterne heller ikke er enige om, hvilke kasser de forskellige lasere skal i. Bosch kalder fx stort set alle deres lasere for linjelasere, mens Stabila kører med en mere detaljeret opdeling med kryds-, multi- og punktlasere.

Det er derfor en god idé at nærstudere funktionerne og ikke kun gå efter navnet, næste gang du er på jagt efter et nyt laserværktøj.

Perfekt vater og lod

Fælles for laserne, med undtagelse af den avancerede og dyre rotationslaser, er, at de alle fungerer ved hjælp af en lyskilde og nogle spejle, der er ophængt som et pendul. På den måde sørger tyngdekraften for, at markeringen, der udsendes, altid er i perfekt vater og lod.

Forskellen ligger i, hvordan markeringen udsendes. Det eneste rigtige er derfor at gennemgå de forskellige funktioner én gang for alle.

Vi har inddelt dem i otte kategorier, som passer til stort set alle de lasere, du vil støde på i laserjunglen.

De 8 laserfunktioner

Da de fleste laserværktøjer har flere funktioner, skaber det hurtigt forvirring, når producenter navngiver værktøjet efter én af disse funktioner. Især når de ikke er enige om, hvilken funktion de skal vælge, og maskiner med de samme funktioner derfor navngives forskelligt.

Flere funktioner kan sagtens være kombineret i én maskine – fx er en cirkellaser også en linjelaser. Og den kan samtidig sagtens være både en krydslaser og en punktlaser. En 3 x 360-graderslaser er både linjelaser, cirkellaser og krydslaser.

Den sorte kasse på hver tegning viser laserværktøjets placering. Fliselaseren er placeret i hjørnet af rummet, mens de syv andre står midt i rummet. Priserne viser, hvor meget du skal forvente at betale for et laserværktøj, hvis det skal indeholde den nævnte funktion.

1. Linjelaseren

har den mest simple laserfunktion, hvor markeringen udsendes vandret i én retning. Den fungerer derfor som et langt vaterpas. Bosch har valgt at kalde deres laserværktøjer for linjelasere – for det kan de som minimum.

Pris fra ca. 300 kroner

2. Krydslaseren

afsætter både en vandret og en lodret markering, som tilsammen danner et kryds. Det er smart, når du fx skal sætte vægfliser op i køkken og bad. Den lodrette markering er en stor hjælp, når du fx skal mærke op til en skillevæg.

Pris fra ca. 400 kroner

3. Cirkellaseren

udsender en ubrudt, vandret markering hele vejen rundt. Den er derfor en linjelaser – bare med en længere markering. Det er fx en fordel, når den samme højde skal afsættes på flere vægge, eller når der skal nivelleres ud til en terrasse.

Pris fra ca. 1.000 kroner

4. Punktlaseren

afsætter et punkt lodret over og typisk også under maskinen. Den er smart, når du skal overføre et punkt fra gulv til loft, fx ved ophængning af lamper over spisebordet, eller når du skal mærke op til en skillevæg.

Pris fra ca. 1.200 kroner

5. 2 x 360-graderslaseren

laver to ubrudte markeringer hele vejen rundt. Den kan derfor udføre samme opgaver som kryds- og cirkellaseren og lidt til. Den er smart, når du bygger skillevæg, da den lodrette markering rammer loftet og væggene hele vejen rundt.

Med de to ubrudte markeringer får du krydslaserens funktion – to steder

Pris fra ca. 1.600 kroner

6. 3 x 360-graderslaseren

kan med sine tre ubrudte streger løse alle tænkelige opgaver. Den kommer især til sin ret, når du bygger skillevæg i en vinkel. Laseren placeres i hjørnet, hvor de to vægge skal mødes, så de to lodrette markeringer følger de to nye vægge.

Krydset i loftet og på gulvet fungerer som punktlaser.

Pris fra ca. 2.200 kroner

7. Rotationslaseren

udsender en prik, der roterer hurtigt rundt om maskinen. Markeringen er tydeligere end hos andre lasere, og rækkevidden er meget længere. Det er en besværlig funktion at producere, og det afspejler sig i prisen.

Pris fra ca. 5.000 kroner

8. Fliselaseren

er kun beregnet til at lægge fliser på gulv med. Den placeres på gulvet, hvor den udsender tre streger. De to streger er vinkelrette på hinanden og skal følge fugerne, mens den tredje deler vinklen i to og skal ligge diagonalt gennem fliserne.

Den midterste markering skal ligge diagonalt gennem den midterste række fliser.

Pris fra ca. 600 kroner

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Værktøj