Perfekte lige snit i alle typer klinker

Det er klinkernes tykkelse, type, og materiale der afgør hvilken maskine, der laver det pæneste snit. Her tester vi tre maskiner i fem forskellige klinker.

Perfekte lige snit i alle typer klinker

Med vådskæreren får du nemmest det bedste resultat i alle klinker.

At lægge nye klinker i badeværelset, køkkenet eller i gangen er et populært gør det selv-projekt.

Men hvilket værktøj skal du vælge, når klinkerne skal tilpasses i størrelsen?

Du har 3 maskiner at vælge mellem:

  • Fliseskæreren, der ridser i overfladen på klinkes, som derefter kan knækkes
  • Vinkelsliberen med diamantklinge, der kan skære i alt, men som kræver en rolig hånd
  • Vådskæreren, der er det dyreste valg, men som til gengæld sikrer et godt resultat hver gang.

I artiklen tester vi de tre maskiner i fem forskellige klinker. Det er de fem typer klinker, du typisk vil støde på som gør det selv’er – lige fra den tynde og lidt skrøbelige vægklinke til en stor og bundsolid gulvklinke.

Klinker, der skal lægges på et gulv, skal kunne modstå et meget højere tryk uden at knække end klinker, der skal monteres på en væg. Derfor er klinker, der kan tåle at blive monteret på gulvet, ofte tykkere og lavet af finere ler, der er presset hårdere sammen og brændes ved højere temperaturer. Og netop den forskel er afgørende for, hvor nemme eller svære forskellige klinker er at skære i.

Maskinerne til at klare opgaven kommer i mange prisklasser, og vi har derfor både haft en dyr diamantklinge til 300 kroner og en billig til 50 kroner i vinkelsliberen og testet med en lille vådskærer til 450 kroner og en større og mere avanceret model til 2.500 kroner.

Til vores store overraskelse var snitresultatet stort set identisk, uanset om vi skar med den billige eller den dyre - selv efter mange snit.

Når det er sagt, var der forskel på, hvordan de var at arbejde med, hvor meget de larmede, og hvor hurtigt de skar - og for vådskærerne, hvor store klinker de kan håndtere.

FLISESKÆREREN ridser i klinkens overflade, hvorefter klinken knækkes over. Det fungerer ganske glimrende i tynde vægfliser. Men i tykke og hårde gulvfliser, der kan modstå et højt tryk, kommer den ofte til kort. Pris fra 120 kroner.

+ Billig
+ Nem at betjene
− Ikke egnet til hårde og tykke klinker

VINKELSLIBEREN kan skære i det meste, og med en diamantklinge og en rolig hånd kan du lave skarpe snit i alle typer klinker. Som den eneste af de tre kan vinkelsliberen også lave buede snit. Den kan godt have lidt svært ved helt lige snit i meget brede klinker - det kræver i hvert fald en meget rolig hånd. Pris fra 50 kroner for en diamantklinge.

+ Kan skære i alle typer klinker
+ Billig
− Kræver en rolig hånd
− Svært at lave lange snit helt lige

VÅDSKÆREREN køler diamantklingen med vand, som samtidig mindsker friktionen mellem klinken og klingen, som derfor holder længere. Arbejdet støver ikke, og så gør vådskæreren det muligt at køre klingen superpræcist og meget forsigtigt gennem klinken. Det er her, de fleste vil opnå det bedste resultat. Pris fra 450 kroner til små klinker. Pris fra 2.500 kroner til store klinker. Begge typer kan også lejes på dagsbasis.

+ Laver det fineste snit
+ Nemt at få et godt resultat
− Uhandy
− Dyr til store dimensioner

Sådan læser du skemaet

Vi har testet de tre maskiner på fem forskellige klinker, som dækker de typer, du typisk vil støde på som gør det selv’er. Under hver klinke kan du se, hvor godt de tre maskiner hver især klarer sig. En karakter på tre eller derover er godkendt.

Succesraten fortæller, hvor mange gange ud af fem forsøg vi fik et tilfredsstillende resultat. Karakteren er en samlet vurdering af, hvor godt den pågældende maskine klarer sig i den specifikke klinke. En karakter på tre eller derover er godkendt.

Det er vigtigt at huske på, at vi her zoomer godt ind på snittene, og at eventuelle småfejl derfor er en del mere tydelige her, end de vil være, når klinkerne er lagt og fugede.

Sådan læser du skemaet

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj