Præcise mål med hjemmelavet værktøj

Der findes en masse små tricks, som er opfundet af nød, fordi det sædvanlige ikke helt virker. Her får du en bunke smarte måletricks, som du med garanti får brug for i løbet af din gør det selv-karriere.

Præcise mål med hjemmelavet værktøj

Hjemmelavet afstandsklods sikrer dig den rette afstand mellem brædderne, når du lægger træterrasse.

De fleste håndværkere og selvbyggere har nok prøvet at stå i en situation, hvor målebåndet ikke dur til formålet, og hvor tommestokken er for lang – eller for kort.

Her får du 12 tricks, som løser det, almindeligt måleværktøj ikke kan.

Så hvis du engang har bandet over en skæv væg, da gulvet skulle lægges, eller hvis lampen ikke hænger præcist over køkkenbordet, som den skulle, så læs med her, og lær en fidus eller to.

1. Ensartet afstand

Brug en mønt, når der skal streges op på gulvbrættet længst mod væggen. Placér blyanten i møntens hul, og rul mønten langs væggen. På den måde forplantes skævhederne fra væggen til brættet.

I stedet for en mønt kan en afstandsskive med hul også bruges.

2. Smart afstandsklods

Denne afstandsklods er nem at få fat i, og så falder den ikke konstant ned mellem brædderne. Den er fremstillet af krydsfiner, som har samme tykkelse, som der ønskes mellem brædderne. Derudover er der lavet et fingerhul på 15 mm, og så er der monteret en dyvel på tværs.

En almindelig dyvel på 6 x 30 mm limes i afstandsklodsen.

3. Ridsemål

Et ridsemål laver en permanent markering, der er tydelig, og som ikke viskes ud. Du skal bare bruge en lille træklods og en skrue. Skruen justeres i den ønskede dybde, og så er det ellers bare at ridse.

4. Mål på trange steder

To lister er alt, du har brug for, hvis du skal måle op et sted, hvor tommestokken eller målebåndet ikke dur. Stød listerne mod kanterne af det, der skal måles, og sæt en streg på den ene pind, så listernes samlede længde til sidst kan måles. Målemetoden er ideel til at måle indvendige mål, hvor tommestokken ikke passer.

5. Lodsnor med dyknagle

En snor med et lod i bunden virker perfekt, hvis du skal finde ud af, hvor lampen skal hænge, eller hvis du skal overføre et punkt fra gulv til loft. Montér en dyknagle for enden af snoren med ståltråd eller tape, så dyknaglen hænger med spidsen nedad for enden af snoren. En stor skrue eller et kraftigt søm kan også bruges.

6. Flotte runde hjørner

En skabelon af masonit og lister sikrer ens rundinger hver gang. Skær en kvadrat ud af et stykke masonit, og bor et hul i midten med et hulsavsbor. En liste sømmes eller klipses på to af masonitpladens kanter, så skabelonen nemt kan lægges til brættets kanter.

7. Skabelon til greb

At køkkengrebene skal monteres, er ofte det sidste, der “bare lige” skal ordnes i det splinternye køkken. Men det er også en af de ting, der bare skal sidde lige i skabet. Det kan du sikre ved at lave en nem lille skabelon. Sæt et stykke masonit på en liste, og bor to huller i præcis den højde, hvor grebet skal sidde. Med et hak i listen kan du styre, hvor grebet skal placeres sideværts.

1

Hold en klods på bagsiden af skuffefronten, når du borer – så undgår du, at hullet flosser.

2

Det er en god idé at kontrollere skabelonen med det greb, der skal monteres.

8. Opstregning på rør

Hvis du skal lave en vinkelret markering på en rund genstand, så fold et stykke karton rundt om det. Når papirets kanter møder hinanden, er det vinkelret, og du kan nemt strege op langs kanten på papiret. Tape eventuelt papiret fast, når det sidder korrekt.

9. Billig og præcis passer

En liste eller en rørepind kan nemt laves om til en passer. Skru listen fast på en plade, bor et hul i den rette afstand, og lav et cirkelslag. Blyantsspidsen og hullet i rørepinden skal være samme størrelse for at få det mest præcise resultat.

10. Find centrum på en rund hegnspæl

Centrummåleren er hurtigt lavet af et stykke tynd finer og et par listestumper. Listerne samles i en 90-graders vinkel. Læg måleren på emnet, og drej den lidt, efterhånden som du mærker op. Hvis du laver flere markeringer, bliver resultatet mere præcist.

11. Skabelon til udvendige hjørner

Du kan let overføre et skævt mål til fx et gulvbræt ved hjælp af et stykke papir. Klip papiret op i den ene side som vist på billedet, og bøj strimlerne skarpt ind mod det skæve hjørne. Klip herefter papiret, der er i overskud, af, og overfør målet til emnet, der skal skæres til.

Strimlerne er ca. 1 cm brede.

Brug tape for at gøre kanten stivere.

12. Skabelon til indvendige hjørner

Klip et stykke pap groft til, så det kan komme ind i hjørnet, der skal mærkes op, og sæt det så fast med malertape. Klip eller skær en bunke listestumper, og stød dem helt ind mod væggen, inden de limes fast. Formen på det indvendige hjørne kan nu nemt overføres til et gulvbræt eller lignende.

1

Sørg for at holde en smule afstand ind til væggen.

2

Hold skabelonen fast til gulvet med tape.

3

En gammel liste eller en rørepind kan nemt klippes i stykker og bruges.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj