Sådan bruger du el-høvlen

Elhøvlen er ikke det mest brugte stykke elværktøj, men har man en dør, der binder, eller en ru planke, der skal være glat, er den genial. Den er let at betjene og vejer ikke alverden. Og fordi gør det selv’eren ikke bruger den så tit, kan man sagtens klare sig med en model i mellemklassen.

Når høvlen er præcist indstillet, kan den fjerne alt fra 2 mm tykke spåner i ru træ til helt papirtynde spåner, når finishen er vigtig

Når høvlen er præcist indstillet, kan den fjerne alt fra 2 mm tykke spåner i ru træ til helt papirtynde spåner, når finishen er vigtig

Kender du alle el-høvlens funktioner og hvilke opgaver el-høvlen er helt perfekt til?

Klik på linket og kom direkte til afsnittene længere nede i artiklen.

3 typiske opgaver med elhøvlen

AFRETNING AF FLADER

Elhøvlen er fin, når der fx skal tages lidt af døren eller den gamle bordplade.

HØVLING AF BRÆDDER OG LISTER

Ru brædder og lidt for store lister kan nemt og hurtigt rettes til med elhøvlen.

HØVLET FALS

Dørkarme/-trin og vinduer laver man let selv med en elhøvl med parallelanslag.

El-høvlens udvalgte funktioner

Klik på tallene på billedet herunder og læs mere.

  1. PARALLELANSLAGET gør det muligt at høvle en præcis fals. En spændeskrue holder anslaget fast.
  2. DYBDEINDSTILLINGEN regulerer høvldybden. Den skal kunne indstilles præcist, så en tydelig skala og mærkbare klik ved indstillingerne er en fordel.
  3. STØTTEGREBET sikrer, at man får et godt greb om høvlen med forreste hånd.
  4. SUGESTUDSEN kan sluttes til en støvsuger, som tager spånerne.
  5. STARTSPÆRREN skal holdes inde samtidig med start-sluk-knap -pen, for at sikre at man ikke starter ved en fejl.
  6. HOVEDGREBET skal være stort nok til, at der er plads til en hånd med arbejdshandske på, men ikke så tykt, at man ikke kan holde ordentligt fast.
  7. SÅLEN består af to dele. Den bagerste er fast, mens den forreste kan indstilles. I den forreste del er der mindst én tydelig V-formet rille, der kan bruges til at høvle kanter af.

3 varianter af elhøvle

MED LEDNING

Skal der høvles i længere tid, er en elhøvl med ledning at foretrække. Man skal bare sørge for at købe en model med mindst meter kabel, så man kan nå rundt.

PÅ BATTERI

Til hyppige småopgaver er den batteridrevne høvl perfekt. Man kan have den med overalt og høvle, når man vil.

STATIONÆR

Hjemme på værkstedet kan det være nyttigt med en fastmonteret model til afretning af lister og brædder. Nogle modeller kan også bruges som tykkelseshøvl.

Smarte funktioner

STØTTEFOD.

En høvl må aldrig stilles på kniven, for så bliver den lynhurtigt sløv. Nogle elhøvle har en lille støttefod, der holder kniven fri af underlaget, når man stiller den fra sig.

SEPARAT STØTTEGREB.

I stedet for at man skal støtte forreste hånd på knappen til dybdeindstilling, kan det være rart med et separat støttegreb. Det findes på flere modeller.

AFFASNINGSRILLER.

Alle elhøvle har en V-formet rille i sålen, så man kan affase skarpe kanter. Nogle modeller har riller i forskellige dybder, så fasens dybde kan varieres.

VENDBART UDKAST.

En elhøvl laver en hel masse småstumper, der sprøjter ud af høvlen. Man kan montere en støvsuger på udkastet, og på nogle modeller kan man selv bestemme, til hvilken side spånerne skal kastes ud. Det er praktisk.

3 prisniveauer

DEN DYRE

Let og præcis - særlig velegnet til den professionelle.

  • Hastighed: 14.000 o/min. ubelastet

  • Spåntykkelse: 0-1,6 mm

  • Falsdybde: 0-8 mm

  • Høvlbredde, maks.: 82 mm

  • Vægt m. batteri: 2,6 kg

  • Pris: over 1.500 kr. u. batteri.

MELLEMKLASSEN

Kraftig og med god ergonomi - god til gør det selv’eren.

  • Hastighed: 11.000 o/min.

  • Spåntykkelse: 0-1,6 mm

  • Falsdybde: 0-12,5 mm

  • Høvlbredde, maks.: 82 mm

  • Vægt m. batteri: 2,8 kg

  • Pris: cirka 900 kr. u. batteri.

DEN BILLIGE

Til opgaver, hvor der er færre krav til præcision.

  • Hastighed: 16.500 o/min.

  • Spåntykkelse: 0-2 mm

  • Falsdybde: 0-8 mm

  • Høvlbredde, maks.: 82 mm

  • Vægt: 3,5 kg

  • Pris: set på nettet til 350 kr.

Sådan bruger du elhøvlen

Den håndbetjente høvl er velegnet, når du arbejder med finere tilpasning og høvling. Men når det gælder store høvleopgaver, betaler det sig at hive fat i elhøvlen. Den er nem at indstille, lynhurtig at arbejde med og ikke særlig dyr. I langt de fleste tilfælde er en mellemklassemodel et godt valg. Her hænger præcision og pris næsten altid sammen. De helt billige er generelt for upræcise.

Kend din el-høvl

DYBDEINDSTILLING

På de fleste modeller sidder dybdeindstillingen i forreste håndgreb. Justeringen er som regel trinvis, men man skal tjekke præcisionen, for den kan variere en del.

SIDESTYR

Når der skal høvles en fals, er sidestyret uundværligt. Det skal føles stabilt og kunne spændes så fast, at der ikke er risiko for, at falsens størrelse ændrer sig.

SPÅNUDTAG

De mange små spåner og træstumper skal kunne suges væk med en støvsuger. Her betaler det sig at finde en model, hvor man kan tilslutte til både højre og venstre.

El-høvlen sætter farten på arbejdet

Snedkeren har store maskiner og mange små manuelle høvle til høvlearbejdet, men gør det selv-håndværkeren kan sagtens opnå fine resultater med en elhøvl. Og i langt de fleste tilfælde kan man nøjes med den, for den klarer en stribe funktioner lynhurtigt og med et ret pænt resultat.

Man skal selvfølgelig lige lære elhøvlen at kende. Det går til gengæld ret hurtigt, og når “taget” er der, er det en meget enkel maskine at arbejde med.

AFRETNING

Ru brædder bliver hurtigt glatte på alle sider.

FASNING AF KANTER

Høvlen klarer de skarpe kanter på brædder.

FALSHØVLING

En fals bliver pæn og præcis med en elhøvl.

Høvling af plane flader

1

Da elhøvlen tager godt fat, er det vigtigt at have styr på, nøjagtig hvor der høvles. Derfor er det smart at starte med at strege høvlens bredde op minus 4­5 mm. Streg evt. op efter et langt bræt.

2

Spænd brættet fast langs den første hjælpelinje, og før høvlen langs brættet i et roligt tempo. Løft høvlens bagende i starten og forenden ved slutningen, så kanterne ikke bliver slået af.

3

Fortsæt på samme måde, linje for linje, til hele pladen er høvlet. Slut af med at slibe med en excentersliber eller en båndsliber med stadig finere slibepapir, så pladen bliver helt glat

4 trin til perfekt høvlearbejde

1

Et bræt, som er blevet lidt hult, kan rettes opmed elhøvlen. Man starter med at høvle den hule side (vrangsiden) plan og fortsætter med den krumme side (retsiden).

2

Et hjælpebræt er godt, når kanterne på et bræt skal høvles. Det giver bedre hold på høvlen, så den ikke “vælter”. Hjælpebrættet skal være “for langt”, så der ikke kommer hak på det sidste stykke.

3

Sidestyret bruges, når der skal høvles en fals. Afstanden (A) bestemmer falsens bredde. Dybden (B) indstilles på dybdestoppet. Det kan som regel lave en op til 18 mm dyb fals.

4

Når falsen skal høvles, sættes høvlen plant ned på emnet med sidestyret helt ind til kanten. Høvlen føres langsomt og roligt fremad. Dette gentages, til høvlen er nået ned i den ønskede dybde.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj