3 typiske opgaver med elhøvlen
HØVLING AF BRÆDDER OG LISTER
Ru brædder og lidt for store lister kan nemt og hurtigt rettes til med elhøvlen.
El-høvlens udvalgte funktioner
Klik på tallene på billedet herunder og læs mere.
3 varianter af elhøvle
MED LEDNING
Skal der høvles i længere tid, er en elhøvl med ledning at foretrække. Man skal bare sørge for at købe en model med mindst meter kabel, så man kan nå rundt.
PÅ BATTERI
Til hyppige småopgaver er den batteridrevne høvl perfekt. Man kan have den med overalt og høvle, når man vil.
Smarte funktioner
STØTTEFOD.
En høvl må aldrig stilles på kniven, for så bliver den lynhurtigt sløv. Nogle elhøvle har en lille støttefod, der holder kniven fri af underlaget, når man stiller den fra sig.
SEPARAT STØTTEGREB.
I stedet for at man skal støtte forreste hånd på knappen til dybdeindstilling, kan det være rart med et separat støttegreb. Det findes på flere modeller.
AFFASNINGSRILLER.
Alle elhøvle har en V-formet rille i sålen, så man kan affase skarpe kanter. Nogle modeller har riller i forskellige dybder, så fasens dybde kan varieres.
3 prisniveauer
DEN DYRE
Let og præcis - særlig velegnet til den professionelle.
Hastighed: 14.000 o/min. ubelastet
Spåntykkelse: 0-1,6 mm
Falsdybde: 0-8 mm
Høvlbredde, maks.: 82 mm
Vægt m. batteri: 2,6 kg
Pris: over 1.500 kr. u. batteri.
MELLEMKLASSEN
Kraftig og med god ergonomi - god til gør det selv’eren.
Hastighed: 11.000 o/min.
Spåntykkelse: 0-1,6 mm
Falsdybde: 0-12,5 mm
Høvlbredde, maks.: 82 mm
Vægt m. batteri: 2,8 kg
Pris: cirka 900 kr. u. batteri.
Sådan bruger du elhøvlen
Den håndbetjente høvl er velegnet, når du arbejder med finere tilpasning og høvling. Men når det gælder store høvleopgaver, betaler det sig at hive fat i elhøvlen. Den er nem at indstille, lynhurtig at arbejde med og ikke særlig dyr. I langt de fleste tilfælde er en mellemklassemodel et godt valg. Her hænger præcision og pris næsten altid sammen. De helt billige er generelt for upræcise.
Kend din el-høvl
DYBDEINDSTILLING
På de fleste modeller sidder dybdeindstillingen i forreste håndgreb. Justeringen er som regel trinvis, men man skal tjekke præcisionen, for den kan variere en del.
SIDESTYR
Når der skal høvles en fals, er sidestyret uundværligt. Det skal føles stabilt og kunne spændes så fast, at der ikke er risiko for, at falsens størrelse ændrer sig.
El-høvlen sætter farten på arbejdet
Snedkeren har store maskiner og mange små manuelle høvle til høvlearbejdet, men gør det selv-håndværkeren kan sagtens opnå fine resultater med en elhøvl. Og i langt de fleste tilfælde kan man nøjes med den, for den klarer en stribe funktioner lynhurtigt og med et ret pænt resultat.
Man skal selvfølgelig lige lære elhøvlen at kende. Det går til gengæld ret hurtigt, og når “taget” er der, er det en meget enkel maskine at arbejde med.
Høvling af plane flader
Da elhøvlen tager godt fat, er det vigtigt at have styr på, nøjagtig hvor der høvles. Derfor er det smart at starte med at strege høvlens bredde op minus 45 mm. Streg evt. op efter et langt bræt.
Spænd brættet fast langs den første hjælpelinje, og før høvlen langs brættet i et roligt tempo. Løft høvlens bagende i starten og forenden ved slutningen, så kanterne ikke bliver slået af.
4 trin til perfekt høvlearbejde
Et bræt, som er blevet lidt hult, kan rettes opmed elhøvlen. Man starter med at høvle den hule side (vrangsiden) plan og fortsætter med den krumme side (retsiden).
Et hjælpebræt er godt, når kanterne på et bræt skal høvles. Det giver bedre hold på høvlen, så den ikke “vælter”. Hjælpebrættet skal være “for langt”, så der ikke kommer hak på det sidste stykke.
Sidestyret bruges, når der skal høvles en fals. Afstanden (A) bestemmer falsens bredde. Dybden (B) indstilles på dybdestoppet. Det kan som regel lave en op til 18 mm dyb fals.