Lær høvlen at kende
Klik på tallene på billedet herunder og læs mere.
3 typiske opgaver til høvlen
AFFASNING
En skarp kant er sart. Er den tillige malet, vil malingen være ultratynd på kanten og derfor nem at slå af. Derfor affaser man kanten, dvs. at man høvler den flad.
JUSTERING AF DØR
Hvis døren går på dørtrinnet eller karmen i toppen og er svær at åbne og lukke, kan problemet som regel løses ved at høvle et par millimeter af med en håndhøvl.
En høvl skal vedligeholdes
Sådan indstiller og plejer du høvlen
Med lette slag på slagknappen trækkes skæret tilbage, og spåntykkelsen mindskes. Der høvles mindre af træet.
Spåntykkelsen øges ved at slå på toppen af skæret. Det er ikke nødvendigt at lægge mange kræfter i. Høvlen er et præcisionsværktøj, der kræver små justeringer.
Hold sålen ren. Der kan nemt samle sig skidt og harpiks under bunden af høvlen. Når det sker, kan du køre sålen hen over et stykke slibepapir korn 120.
Snedkerens høvletips
Skal der høvles endetræ, kan man undgå, at træet flækker, ved at spænde en klods på der, hvor man høvler ud over kanten. Så er det klodsen, der flækker, og ikke det, man står og høvler.
En smal liste er svær at høvle, uden at høvlen vælter. Med et støttebræt på siden, der rager ud over listens ende, løses dette problem.
Varianter af høvle
TRÆHØVL
Den oprindelige type høvl har et hus af hårdttræ, fx frugttræ eller buksbom, mens sålen ofte er af endnu hårdere træ, fx palisander eller pokkenholt.
STÅLHØVL
Hele huset er skåret ud af en blok rustfrit stål, og høvljernet justeres med to store messingskruer. Især anvendelig til finpudsning, hvor pladsen er trang.
RUBANK
Flader, der skal være helt glatte, og brædder, der skal være helt lige, høvles med en lang høvl (rubank). I dag bruger de fleste dog en elhøvl.
NOTHØVL
Før overfræseren dukkede op, brugte man en nothøvl, når der skulle høvles et spor i et stykke træ. Høvljernet skubbes frem efterhånden, så noten bliver dybere.
FALSHØVL
Igen en høvl, der er delvist afløst af overfræseren eller elhøvlen. Men der er snedkere, der hævder, at en fals bliver smukkest, når den høvles i hånden.