Sådan kommer du i gang med at svejse

Det første, du skal tage stilling til, hvis du vil i gang med at svejse i jern, er, hvilken type svejseværk du skal købe. Det er et vigtigt valg, for der er stor forskel både på kvaliteten og prisen, og ikke mindst hvor lette de er at bruge.

Er det tyndt eller tykt jern, du vil svejse sammen? Har du et stort eller et lille værksted? Vil du ofre få eller mange penge?

Det er nogle af de spørgsmål, du er nødt til at tage stilling til, inden du investerer i et svejseværk.

Du har groft sagt tre muligheder at vælge imellem: CO2-svejsning, elektrodesvejsning og gasfri svejsning. Vi har prøvet dem alle tre og giver dig her en grundig oversigt over fordele og ulemper ved hver metode, så du er klædt godt på til at træffe det rigtige valg.

Ved hvert svejseværk er der nogle parametre, der skal indstilles forskelligt, alt efter hvilken tykkelse materiale vi skal svejse i. Strømstyrke, trådhastighed, elektrodetykkelse osv. Efter at have fundet de optimale indstillinger svejser vi i hhv. 6 mm, 3 mm og 1,4 mm tykt jern med hvert svejseværk.

Bagefter ser vi på resultaterne og vurderer fordele og ulemper.

Ud over de tre metoder findes der et hav af andre typer svejseværker til alverdens specialopgaver, men når vi taler hobby og gør det selv-arbejde, er det CO2-svejser, elektrodesvejser og gasfri svejser, der er de mest relevante.

Sådan virker svejseværket

For at kunne svejse to stykker jern sammen skal der til en start tilføres noget varme. Det gøres ved hjælp af elektricitet.

Den ene pol, som regel den negative, sættes fast på emnet med en klemme af samme type, som der sidder på et startkabel til en bil. Når den anden pol føres hen og berører emnet, løber strømmen igennem, og det skaber høj varme. Strømmen er med lav spænding (volt) og høj styrke (watt), så du får ikke livsfarligt stød, selvom du rører ved det stykke jern, du svejser i.

Ud over varme skal der tilføres noget materiale. Det kan enten være i form af en tråd eller en pind af metal, som smelter ned i svejsningen og danner selve svejsesømmen.

For at undgå at svejsningen bliver ødelagt af den ilt, som er i luften, skal der også være noget, der holder ilten væk fra svejsningen, mens metallet er flydende. Og det er her, den største forskel på CO₂-svejsning, elektrodesvejsning og gasfri svejsning findes.

CO₂-svejser

CO₂-svejseren er uden sammenligning den letteste at arbejde med. Når du trykker på knappen, starter den med at svejse, og takket være et konstant flow af CO₂ er det nemt at lave en pæn svejsesøm. Du behøver knap nok at kigge på svejsestedet – du kan simpelthen høre, når den kører godt. Desværre er CO₂-svejseværket også større og langt dyrere end de to andre. Og ud over svejsetråd skal du også påregne udgiften til CO₂.

Pris: 8-10.000 kr. for et godt svejseværk inkl. CO₂-flaske

Fordele:

  • Nemt at arbejde med.
  • Velegnet til tynd plade.

Ulemper:

  • Dyrt at komme i gang.
  • Uegnet til tykkere emner end 6 mm.

I et CO₂-svejseanlæg er det, som navnet antyder, gassen CO₂, der løser opgaven med at holde ilten væk. CO₂’en opbevares i en separat gasflaske, der står ved siden af anlægget.

Inde i CO₂-svejseren sidder en rulle med svejsetråd, og selve svejsearbejdet foregår ved hjælp af et håndtag, hvor der kommer både strøm, svejsetråd og CO₂, når man trykker på knappen.

Øverst: 6 mm jern. Sømmen er pæn og er brændt ned i materialet.
Midt: 3 mm jern. Sømmen er flot og er brændt langt ned i materialet.
Nederst: 1,4 mm jern. I tynd plade er det nemt at lave en flot søm.

Elektrodesvejser

To ting kræver øvelse, når du skal svejse med elektroder. Dels kan det være svært at starte svejsningen, fordi pinden nemt sætter sig fast, når den rammer emnet, dels kræver det en rolig hånd at styre en svejsning, der er 35 cm væk fra din hånd. Til gengæld kører det rent og jævnt, når først du kommer i gang. Hvis du skal svejse i mange forskellige tykkelser jern, skal du have en større samling af forskellige elektroder.

Pris: 1.500 kr. for et fint anlæg

Fordele:

  • Velegnet til tykkere materialer.
  • Stabilt, når det først kører.

Ulemper:

  • Svært at komme i gang med.
  • Dyrt at have flere slags elektroder på lager.

Til elektrodesvejsning bruger man en såkaldt svejseelektrode. Det er en op til 35 cm lang metalpind, der ligner en stor stjernekaster, og som smelter og bliver kortere, når man svejser med den.

Elektroden er belagt med et stof, som holder ilten væk, når det smelter. Strømmen sluttes til, og svejsningen går i gang, når elektroden rører ved emnet. Processen efterlader en slagge oven på svejsesømmen, som skal slås af med en spids hammer.

Øverst: 6 mm jern. Sømmen ligger flot og er brændt godt ned i metallet.
Midt: 3 mm jern. Pæn svejsesøm, der er brændt godt ned.
Nederst: 1,4 mm tynd plade. Her kniber det med at få en jævn svejsesøm.

Gasfri svejser

Gasfri svejsning er let at komme i gang med. I samme øjeblik du trykker på knappen på håndtaget, kommer der strøm på, og svejsetråden føres automatisk frem. Og så er du i gang med at svejse. Det svære er at styre processen, fordi det sprutter og sviner rigtig meget. Men hvis du bare vil have tingene til at sidde sammen og ikke er så optaget af det kosmetiske, så er gasfri svejsning løsningen.

Pris: Under 2.000 kr. for et godt svejseværk

Fordele:

  • Let at komme i gang.
  • Det er billigt.
  • Svejser i op til 10 mm jern.

Ulemper:

  • Sviner meget.
  • Svært at se, hvad man laver, fordi det sprutter meget.
  • Svært at svejse i tynd plade.

Gasfri svejsning er lidt en krydsning mellem CO₂-svejsning og elektrodesvejsning. Ligesom med CO₂-svejseren bruger man et håndtag, som slutter strømmen til, og som svejsetråden kommer ud af.

Inde i tråden er der et flusmiddel, som frigøres, når tråden smelter. Det er flusmidlet, der holder ilten væk fra svejsestedet. Processen efterlader en slagge oven på svejsesømmen, som skal slås af med en spids hammer.

Øverst: 6 mm jern. Det klarer den uden problemer.
Midt: 3 mm jern. Her er det lidt sværere at styre, og der kommer nemt huller i svejsesømmen.
Nederst: 1,4 mm tynd plade. Her er det virkelig svært at få det til at blive pænt.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj