Sådan sliber du
Forarbejdet er gjort. Dine sten er våde og klar til brug. I denne artikel starter vi med en relativt grov sten, her K600. Den er passende til en ret slidt klinge, hvor vi ikke kender vinklen og risikerer at skulle slibe en del metal væk for at etablere den vinkel, vi ønsker.
Nøglen til succes er tålmodighed, da arbejdet er monotont og en øvelse i at gentage den samme bevægelse roligt og præcist. Man kan sige, at kniven bliver skarp, i takt med at du laver en lige og ens æg på tværs af klingen, så det gælder om at holde tungen lige i munden og stole på processen.
Begynd slibningen ved skærets bund
Stryg kniven over stenen og væk fra dig selv, mens du trykker æggen let ned mod stenen. Når du trækker kniven tilbage, lettes trykket. Sørg for at holde stenen vædet.
Slib, til æggen folder
Tjek løbende dit fremskridt ved at føle på æggen med en finger. Du skal slibe, indtil du kan mærke en fold på æggen. Hvis du ikke mærker en fold eller den er ujævn, må du fortsætte.
Styr efter folden
Når du mærker, at æggen begynder at folde sig, så indikerer det, at den vinkel, du har valgt, ligger helt ud til kanten af klingen. Nu har du fjernet nok metal, og det er tid til at fortsætte.
Slib kniven i sektioner af samme bredde som stenen
Bliv ved med at slibe det samme udsnit af klingen, indtil æggen folder (lige meget) i hele stenens bredde, og bevæg dig så videre op ad bladet. Inddelingerne må gerne overlappe lidt, så længe æggen bliver ensartet.
Spidsen slibes i en blød bue
Helt oppe ved spidsen af kniven, hvor klingen kurver, bliver du nødt til at holde vinklen i hånden og slibe i en blød bue, så hele æggen kommer i kontakt med stenen.
Finere sten = skarpere knive
Når du har slebet kniven op på den grove sten, er arbejdet halvt overstået. Du har etableret en ens vinkel på hele æggen, som allerede er mærkbart skarpere. Herfra skal du blot gentage processen sten for sten. I takt med at stenene bliver finere, begynder du også at kunne se, at kniven bliver skarpere, da æggen bliver blankere og mere ens i farven.
K600: Stenen er nem at grovforme æggen på, og du får hurtigt fjernet en del stål. Derfor er den egnet til meget sløve og hærgede knive, men unødvendig, hvis kniven vedligeholdes løbende.
K800: På den næste sten kan du se, at æggen bliver markant mindre flosset, og slibesporene ligger i samme retning. Stålet vil også se mere ensfarvet ud.
K1010: Hvis din kniv bare skal vedligeholdes, så kan du tit nøjes med at starte omkring K1010. Stenen efterlader en jævn, men endnu ikke blank æg.
K4000: Der er langt fra K1010 til K4000, og æggen er nu blevet markant blankere og skarpere. Det er ikke længere til at se slibesporene, og du behøver ikke mere.
Vedligeholdelse
Over tid bliver slibesten udhulede og sværere at bruge. Derfor skal dine sten også slibes jævnligt.