Sømpistol test: Sømpistolen er meget mere effektiv end hammer og søm.

Sømpistolen er meget mere effektiv end hammer og søm.

Lad os starte med at slå en ting fast: En sømpistol er ikke et billigt stykke værktøj. Priserne starter omkring 2.000 kr. uden batteri og lader. Men når alternativet er mange timer i selskab med diverse lister, hammer, små søm og en klemmelus eller fem, kan prisen hurtigt komme til at virke ganske overkommelig.

Vi har set nærmere på seks modeller, der koster 4.500 kr. eller mindre inklusive alt. De skyder med dykkere med en diameter på 1,2-1,6 mm. Skal du arbejde med større søm, findes der naturligvis også pistoler til det. Ofte er prisen dog også en del højere.

Fem af de testede modeller drives af et 18-V-batteri. Den sjette kører på gas og har et mindre batteri, der udelukkende bruges til at antænde gassen, når sømmet skydes afsted.

Fordelen ved at vælge en gasmodel er, at den både fylder og vejer mindre. Til gengæld larmer den mere, og man kan lugte de små gaseksplosioner.

Store forskelle

Maskinerne minder om hinanden, men vores test afslørede en række forskelle, og mens den hurtigste klarer to skud pr. sekund, bruger den langsomste mere end dobbelt så lang tid. Det skyldes bl.a., at den ikke har flerskudstilstand, som ellers ville gøre den i stand til at affyre et skud, så snart den presses mod emnet.

Ingen af de seks er decideret støjsvage, men enkelte virker nærmest sådan, når man sammenligner med brølene fra de mest larmende.

Sådan har vi testet sømpistoler

Dybdeindstillingen afgør, hvor dybt sømmet skydes i. Sømmet skal kunne skydes under overfladen, i plan med overfladen eller rage lidt op, så du midlertidigt kan hæfte fx en liste og nemt fjerne den igen. Det kalder vi præcision.

For at kunne klare det høje lufttryk er maskinerne solidt bygget, og vægten er derfor i den høje ende. Der er dog alligevel stor forskel på den letteste og den tungeste deltager.

Jo hurtigere du kan arbejde, desto hurtigere er arbejdet overstået. Vi tog tid, mens 100 søm blev skudt i. Ved samme lejlighed foretog vi en støjmåling af de larmende maskiner.

LÆS OGSÅ: Den effektive sømpistol

Uafhængig test

Magasinet Gør Det Selv er 100 % uafhængigt af producenter, annoncører og andre interessenter. Vores testredaktør undersøger markedet for, hvad der findes, og han håndplukker selv alle de maskiner, han ønsker at teste. Alle deltagere bliver udsat for de præcis samme hårde tests, som du kan læse nærmere beskrevet i artiklen.

Vi har testet disse 6 sømpistoler

  • DEWALT DCN660N
  • TJEP TF-16/64 GAS 2G
  • RYOBI R18N18G
  • MAKITA DBN600ZJ
  • STANLEY FMC792B-XJ
  • MILWAUKEE CN18GS

HENT HELE TESTEN og se, hvilken sømpistol der blev den store testvinder.