Vi har testet
7 sømpistoler:
- DeWalt DCN660N-XJ
- Einhell TE-CN 18 LI
- Makita DBN600
- Milwaukee CN18GS
- Ryobi Airstrike R18GN18X
- Stanley Fatmax FMC792B-XJ
- Tjep TF-16/64

DeWalt DCN660N-XJ
Dykkere, Ø: 1,6 mm
Dykkere, længde: 32-63 mm
Pris: 3.900 kroner

Einhell TE-CN 18 LI
Dykkere, Ø: 1 mm
Dykkere, længde: 15-32 mm
Pris: 905 kroner

Makita DBN600
Dykkere, Ø: 1,6 mm
Dykkere, længde: 19-64 mm
Pris: 4.500 kroner

Milwaukee CN18GS
Dykkere, Ø: 1,2 mm
Dykkere, længde: 16-54 mm
Pris: 4.899 kroner

Ryobi Airstrike R18GN18X
Dykkere, Ø: 1,2 mm
Dykkere, længde: 15-54 mm
Pris: 3.297 kroner

Stanley Fatmax FMC792B-XJ
Dykkere, Ø: 1,6 mm
Dykkere, længde: 25-64 mm
Pris: 2.999 kroner

Tjep TF-16/64
Dykkere, Ø: 1,6 mm
Dykkere, længde: 18-63 mm
Pris: 2.495 kroner
Klik og se præsentation af testen:
Sømpistoler
Seks deltagere arbejder med enten indbyggede tryklufttanke eller små gaseksplosioner. Det stiller store krav til kvaliteten, og det kan ses på prisen, der for de nævntes tilfælde starter ved 2.495 kroner. Den syvende deltager bruger i stedet en fjeder til affyringen. Det holder prisen nede, men går ud over styrken.
Sømpistolerne i denne test skyder med små dykkere og kaldes derfor for dykkerpistoler. De mest udbredte dykkere har en diameter på 1,2 eller 1,6 mm. De to kan stort set løse de samme opgaver. Den største forskel er spidsen på anslaget, hvor spidsen til de tynde dykkere nemmere sætter mærker.
Høj fart
Dykkerpistoler er betydeligt hurtigere end hammer og søm. Tre af deltagerne er faktisk så hurtige, at de kun begrænses af vores evne til at flytte pistolerne hurtigt nok.
Sådan tester vi
Det er altid en fordel, når værktøjet ikke holder dig tilbage, og tre af deltagerne skyder lige så hurtigt, som vi kan flytte dykkerpistolerne.
Det er en fordel, hvis du selv kan bestemme, hvor dybt dykkeren skydes i. En sænket dykker gør det nemmere at spartle. Plant med overfladen giver en pæn afslutning uden spartling. Hævet er smart ved midlertidig fastgørelse, hvor du kan få fat under hovedet med en tang.
Ergonomien er afgørende for, hvor længe du kan arbejde med dykkerpistolen, mens kvaliteten er afgørende for, hvor længe du kan have glæde af din dykkerpistol.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire parametre:

HASTIGHED
Vi skyder så mange dykkere i, vi kan, på 1 minut. Tre deltagere er kun begrænset af vores evne til at flytte pistolerne hurtigt nok.

PRÆCISION
Vi tester, om dykkerpistolerne kan indstilles, så sømhovedet er sænket, plant med overfladen og hævet en smule.

ERGONOMI
Alle deltagerne støjer, men der er alligevel store forskelle. Størrelse, vægt og balance spiller også ind i vurderingen.

KVALITET
Vi vurderer kvaliteten af materialevalget, knapperne, de bevægelige dele og af maskinerne generelt.
Resultaterne

Ryobi Airstrike R18GN18X
3.297 kroner
Einhell TE-CN 18 LI
905 kroner
DeWalt DCN660N-XJ
3.900 kroner
Makita DBN600
4.500 kroner
Milwaukee CN18GS
4.899 kroner
Stanley Fatmax FMC792B-XJ
2.999 kroner
Tjep TF-16/64
2.495 kronerLæs mere om sømpistoler hos producenterne:
Testvinder
Handy, hurtig og støjsvag
Ryobi Airstrike R18GN18X
Ergonomien er i top, og selvom dykkerpistolen er kompakt, er tempoet højt. På papiret larmer Ryobien lige så meget som de andre, men det opfattes slet ikke så voldsomt.
Ryobi er lykkedes med at lave en ekstremt vellykket dykkerpistol, der er kompakt og behagelig at arbejde med, uden at det på nogen måde går ud over hastigheden.
Pistolen har mulighed for flerskudsfunktion, så aftrækkeren kan holdes i bund, og en dykker skydes afsted, så snart anslaget trykkes i bund mod emnet. Dykkerpistolen skyder lige så hurtigt, som vi er i stand til at flytte den.
Ergonomi i top
Sammen med deltageren fra Einhell, der løber med titlen som godt køb, er testvinderen den mest kompakte deltager, og det mærkes tydeligt, når man arbejder med den. Balancen er god, og vægten er også meget fornuftig.
Støjmålingen ligger på niveau med flere af de andre deltagere. Alligevel opfattes Ryobien som mere støjsvag. Det skyldes, at lyden fra skuddet er mere hul – og ikke som de høje smæld eller knald, der ellers kendetegner en dykker- eller sømpistol.
Der er generelt tale om en enormt gennemført maskine, og hvis du er en af de mange gør det selv’ere, der allerede ejer værktøj fra Ryobi og derfor også et eller flere af deres batterier, kan du slippe med 2.499 kroner for dykkerpistolen alene.

Det lille drejehjul på siden gør det nemt at styre, hvor langt ned i emnet dykkeren skal skydes. Indstillingen er både præcis og konsekvent.

Styrkeindstillingen justerer det tryk, som dykkeren sendes afsted med. Hårdere typer af træ kræver et højere tryk.

Skulle du have glemt, hvilke dykkere der passer i pistolen, så har Ryobi trykt en lille vejledning, der er nem at aflæse og forstå, på maskinen.
Se sømpistolen fra Ryobi
I denne video ser du Ryobis egen præsentation af sømpistolen og andre produkter.
Videoen er fra Ryobis YouTube-kanal.
Godt køb
En del billigere end alle andre
Einhell TE-CN 18 LI
Einhell er den eneste deltager, der sender dykkeren afsted ved hjælp af en indbygget fjeder. Det gør det muligt at holde prisen nede – og i en værktøjskategori, hvor prisen generelt er ganske høj, giver det mulighed for at skille sig ud i mængden som et billigt alternativ.
Ud over den lavere pris får du også en mere kompakt dykkerpistol. Det er den eneste deltager, der både kan skyde med dykkere og klammer – og uden at du skal foretage ændringer på maskinen. Begge dele passer i magasinet.
Ulemperne ved fjederen er lavere styrke og mindre præcision. Einhell er derfor den eneste deltager, der anvender meget tynde dykkere på 1 mm og kun op til en længde på 32 mm.
Pistolen kæmper med at skyde dykkerne i hårdere træsorter, og styrken er heller ikke så jævn og konsekvent, som man ser hos de andre deltagere. I blødt fyrretræ måtte vi derfor banke efter med en hammer på hver tiende dykker.
Den meget lave pris betyder dog, at den stadig er vores bud på et godt køb.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.