Usynlige samlinger med en lamelfræser

Samlinger uden skruehuller, der sidder lige i skabet, kan måske lyde svært, men det er det ikke. En lamelfræser er din bedste ven, når du skal lave usynlige samlinger. Her kan du se, hvordan du med en helt almindelig billig lamelfræser kan samle alt fra skuffer til bordplader uden grimme skruer og beslag.

Hvis en bordplade eller et skab skal samles uden synlige skruer eller samlebeslag, så brug fladdyvler. Uanset hvad du skal samle i snedkerværkstedet, så kan en lamelfræser hjælpe dig. Ved hjælp af fladdyvler eller “kiks”, der placeres i en fræset rille, er du sikker på, at samlingerne bliver stærke og præcise. Der er nogle få, men vigtige tricks, du skal kende, før du går i gang – dem viser vi dig.

Lamelfræserens funktioner

Der findes mange gode lamelfræsere i vidt forskellige prisklasser. Lamelfræseren, vi bruger, er en Einhell TC-BJ 900. Den kan købes for omkring 500 kr. og fungerer fint til langt de fleste samleopgaver. Fladdyvler eller “kiks”, som de kaldes, kan som udgangspunkt købes i tre forskellige størrelser (str. 0, 10 og 20). Maskinen er i øvrigt indstillet til disse tre størrelser på forhånd.

Funktioner

1

Højden på landet kan indstilles i forhold til fræseklingen, så dyvlen kan placeres korrekt uanset materialets tykkelse.

2

Dybden indstilles, så udfræsningen passer med en af de tre mest typiske fladdyvler: str. 0, 10 og 20.

3

Vinklen på maskinens land indstilles med en fingerskrue, så skrå samlinger også nemt kan dyvles sammen.

90-graders stødsamling

Det er vigtigt at fræse fra samme kant, hvis samlingen skal sidde lige i skabet. At fræse fra samme kant betyder, at hvis landet på maskinen lægges til ydersiden af det ene emne, når der fræses, så skal landet også lægges til ydersiden på det andet emne, når der fræses. På den måde sikres det, at samlingen ikke forskydes.

Mærk op til fræsningen på begge emner. Stregerne skal føres med om på den udvendige side af hvert emne, så markeringen kan ses, når der fræses fra ydersiden.

Centermærket (B) på fræseren skal flugte med markeringen på træet. Fræseren kan godt være ret livlig, når den sættes i gang, så hold godt øje med stregen, når du starter maskinen.

Når begge udfræsninger er udført, er det en god idé at prøvesamle, inden det hele limes sammen.

90-graders smigsamling

Et smigskåret hjørne kan nemt samles med fladdyvler, men du skal være opmærksom, når der fræses i den skrå vinkel. Dyvlen, vi bruger, fræses nemlig ca. 11 mm ind i træet. Det er derfor en god idé, at fræsningen laves tættest muligt på det indvendige hjørne, hvor der er mest materiale. Alternativt kan der bruges en mindre størrelse fladdyvler.

Landet (A) på lamelfræseren justeres nemt til 45 grader med en lille fingerskrue.

Læg landet (A) til den indvendige side af den skrå kant. Igen flugtes maskinens centermærke (B) med markeringen på emnet.

Det er en god idé at prøvesamle, før der limes.

Hylder uden beslag

En hylde kan nemt monteres midt på en flade med fladdyvler. Det er en elegant løsning, som holder – uden hyldebærere eller beslag.

Mærk hyldernes overkant op. Her streges begge sider op med en gennemgående streg. Lav herefter en markering midt på begge emner, som der kan sigtes efter.

Overfør centermærket fra brættet til overkanten af hylden.

Her holdes undersiden af fræseren (C) i plan med stregen, der markerer overkanten af hylden. Undersiden (C) holdes ligeledes plant med overkanten af selve hylden, når den skal fræses.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj