Vælg det rigtige bor

Borene til boremaskinen ligner hinanden til forveksling. Men der ligger adskillige generationers udvikling bag hver spiral, hver kant og hvert skær. Derfor gælder det om at vælge rigtigt, så du kan bore perfekte huller.

Vælg det rigtige bor - og få perfekte huller hver gang.

Vælg det rigtige bor - og få perfekte huller hver gang.

Træbor, metalbor, murbor og universalbor. Det er de fire kategorier for bor, som vi støder på i byggemarkedet. Og så længe det blot drejer sig om at bore i træ, er det mere eller mindre ligegyldigt, hvilken type du køber.

LÆS OGSÅ: Test af 18 V bore-/skruemaskiner

Alle på nær murborene kan bruges i træ.

Bliver materialet mere udfordrende end træ, gælder det til gengæld om at vælge rigtigt. Vil du fx bore i mursten eller beton, skal du bruge et decideret mur- eller universalbor, og hvis opgaven består i at gennembore armeret beton, sparer du både tid og penge i det lange løb, hvis du bruger et hammerbor med fire skær. De fire skær sørger nemlig for at transportere støv og materiale væk fra hullet så hurtigt, at det ikke kommer i vejen og bremser boret.

Under metalkategorien er det lige så vigtigt, at du vælger rigtigt. Vil du fx bore i din rustfrie stålvask, skal du bruge et koboltlegeret metalbor med et skær på 135 grader. Det lidt fladere skær får bedre fat i den glatte overflade, koboltlegeringen gør, at boret kan tåle den enorme varmeudvikling, og den ekstra spiral i forhold til andre metalbor hjælper med til at køle boret. Hvis du vil bore huller i hærdet stål, er det almindelige metalbor heller ikke meget værd. Her skal du bruge et bor med et skær af hårdmetal, også kaldet karbid.

LÆS OGSÅ: Vælg det rigtige metalbor

Specialisterne er bedst

Universalboret befinder sig i den fjerde og sidste kategori. Universalboret er faktisk et murbor med et diamantslebet skær af hårdmetal. Og ved første øjekast ligner spidsen ikke ligefrem noget, der kan bore i metal. Men det kan den, ligesom vores tidligere tests af universalbor også viser, at det kan bore i træ. Eneste minus er, at det ikke er lige så hurtigt i træ og metal som de deciderede træ- og metalbor, og at det kan være lidt sværere at styre.

Sagt med andre ord afhænger det perfekte resultat i allerhøjeste grad af, at du vælger det rette bor til opgaven, og specialisterne er bedst. På disse sider dykker vi ned i de fire borkategorier og viser alle de muligheder, du har, når du skal bore perfekte huller.

Vi dykker ned i

  • Træbor
  • Metalbor
  • Murbor
  • Universalbor

Træbor

TRÆSPIRALBOR

Hårdt og blødt træ, laminat, glasfiber og plastik.

Det mest oversete bor, i den forstand at mange af os bruger sorte metalspiralbor, når vi borer træ. Har meget tilfælles med snegleboret, men boret er meget lettere at styre, fordi det ikke trækker sig selv ind.

Skaft: 6-kant og cylinder
Diameter: 3-30 mm
Maskine: Håndholdte maskiner og søjleboremaskiner.

SPADEBOR

Hårdt og blødt træ, laminat, glasfiber og plastik.

Spadeboret efterlader meget fine huller. Fjerner ikke spånerne. Når spidsen bryder igennem, er det let at stoppe og bore fra den anden side, så hullet også her får helt rene kanter.

Skaft: 6-kant og cylinder
Diameter: 6-40 mm
Maskine: Håndholdte maskiner og søjleboremaskiner.

SNEGLEBOR

Hårdt og blødt træ. Også friskt og vådt træ.

Det klassiske træbor trækker sig med sit gevind i centerspidsen effektivt ned i træet. Et enkelt bundskær skærer træet fri og sender det bagud i sneglegangen, efter at et eller to sideskær har skåret hulkanten ren.

Skaft: 6-kant og cylinder
Diameter: 6-32 mm
Maskine: Håndholdt. Store bor kræver ekstra greb.

FORSTNERBOR

Hårdt og blødt træ samt laminat.

Huller med flad bund bores med et forstnerbor, også kaldet kunstbor eller hængselbor. Alle har ganske lille centerspids, to plane bundskær og to sideskær. Bruges især til propper og ved skabshængsler.

Skaft: Cylinder
Diameter: 10-50 mm
Maskine: Håndholdte maskiner og søjleboremaskiner.

Metalbor

SORT SPIRALBOR

De fleste metaller, plastik og træ.

Det klassiske sorte bor er skabt til jern og stål, men klarer i det daglige alle materialer med ensartet struktur: stål, aluminium og plast. Og ja, i træ er det ikke optimalt, men det går nu fint at bore for til skruer.

Skaft: 6-kant og cylinder
Diameter: 1-13 mm
Maskine: Håndholdte maskiner og søjleboremaskiner.

SLEBET MED HM-SPIDS

Støbejern, eternit og hærdet stål.

Skæret i hårdmetal (karbid) er beregnet til at bore i ekstremt hårde metaller, blandt andet hærdet stål. Og når boret en dag er blevet sløvt, kan du faktisk selv slibe skæret med en finkornet slibesten.

Skaft: 6-kant og cylinder
Diameter: 1-16 mm
Maskine: Håndholdte maskiner og søjleboremaskiner.

SLEBET METALBOR

De fleste metaller, plastik og træ.

Med knivskarpe kanter og en krydsslibning af skæret er det slebne metalbor ved at overhale det sorte spiralbor som vores foretrukne allround-bor. Borer effektivt i de fleste metaller, plastik og træ.

Skaft: 6-kant og cylinder
Diameter: 1-20 mm
Maskine: Håndholdte maskiner og søjleboremaskiner.

KOBOLT-METALBOR

Rustfrit stål.

Med 5-8 % kobolt blandet ind i HS-stålet, et relativt fladt skær på 135 grader og en stejl spiral er du sikker på at kunne bore i glatte og ekstremt hårde materialer som syrefast rustfrit stål. Vi anbefaler en søjleboremaskine til formålet.

Skaft: 6-kant og cylinder
Diameter: 1-16 mm
Maskine: Søjleboremaskiner.

Murbor

MURBOR

Lettere murværk, tegl og gasbeton.

Med en slagboremaskine slår murboret sig effektivt gennem væggen eller muren. Boret slår fremad, drejer lidt, slår igen og skubber samtidig støvet baglæns. Kernen er kraftig og beregnet til en hård behandling.

Skaft: Cylinder
Diameter: 3-25 mm
Maskine: Håndholdt med slagfunktionen slået til.

HAMMERBOR (4 SKÆR)

Alt murværk, natursten og armeret beton.

Det store hammerbor er på vej til at overhale sin lillebror med de to skær. Her får du samme effektive boring, men også evnen til at bore i armeret beton. Så er du sikker på, at boret ikke går i stykker midt i projektet.

Skaft: SDS, SDS Plus/Max
Diameter: 5-32 mm
Maskine: Borehammer

HAMMERBOR (2 SKÆR)

Alt murværk, tegl, beton og natursten.

Hammerboret er uundværligt, når du vil bore i hård beton og natursten. Med langsomme og hårde slag banker det gennem stort set alle materialer, og det kræver da også en borehammer med SDS- eller SDS Plus-fæste.

Skaft: SDS, SDS Plus
Diameter: 3,5-26 mm
Maskine: Borehammer

Universalbor

UNIVERSALBOR

Træ, metal, lettere murværk.

Når du vil klare alt, kan du intet perfekt, men multiborene er ofte smarte. Fx kan du bore gennem en træliste og ind i muren, når listen skal gøres fast. Enkelte multibor kan bruges med slag, men platterne tåler det sjældent.

Skaft: Cylinder
Diameter: 3-13 mm
Maskine: Håndholdt

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj