17 ting du SKAL have i dit værksted

Nogle gange bliver vi reddet af de små ting. Projektet lykkes – eller går meget mere glat – fordi vi lige har den “dims”, der skal til. Vi har her samlet nogle af vores helt egne “redningsmænd” – ting, du bør skynde dig at tilføje til din værktøjskasse, hvis de ikke allerede er der.

1. PANDELAMPE

Arbejdslys i panden er bare genialt. Når du først har fået dig en pandelampe, kan du faktisk slet ikke forstå, hvordan du klarede dig uden. Du har begge hænder fri til at arbejde, og den lyser op, lige der hvor du vender hovedet hen.

2. MALERTAPE

Malertape har den fine egenskab, at limen på bagsiden er doseret, så tapen er til at trække af igen uden at lave for meget ravage. Da tapen også er ret trækfast i længderetningen, er den derfor ret genial til at holde fx limet træ sammen. Derudover kan en stribe malertape også forhindre, at træ eller plexiglas splintrer eller flosser, når du skærer i det.

3. GIPSPLUGS

Til alle os med mange gipsvægge er gipspluggen noget nær et mirakel. Du slipper for at bore! Pluggen skrues bare direkte ind i gipsen og bliver nærmest kilet fast i pladen. Herefter er det bare at køre skruen i - nemt, og ikke mindst holdbart.

4. ENHÅNDSTVINGE

Som gør det selv’er arbejder vi ofte alene, og her kommer de enhåndsbetjente tvinger virkelig til deres ret. Mens du holder de to emner sammen med den ene hånd, spænder du med den anden. Kort sagt - en helt uundværlig makker …

5. UDTRÆKSMAGNET

Det er nærmest en naturlov, at du ikke har flere af netop den størrelse møtrik, skrue eller bit på lager, som du lige har tabt. Og det er lige her, du bliver taknemmelig for den lille lommelygte med teleskopisk krop og magnetisk hoved. Også eminent til at fiske gafler eller øreringe op mellem træterrassebrædderne ...

6. FUGEKLODS

De fleste har nok prøvet at dyppe pegefingeren i sulfovand og derefter bruge den til at rette/stryge en fuge. Det virker da også nogenlunde, men er fugen bred, fugemassen giftig, eller skal fugen være helt ensartet, er en fugeklods altså sagen.

7. STRIPS

Selv politiet har fået øje på fordelene ved de smalle selvlåsende plastikstrimler. Strips er praktisk talt ubrydelige, når de først er låst, og de giver selvsagt også en masse muligheder i værkstedet: Bind genstande rundt om runde emner, hold ting helt tæt sammen, hæng ting op i dem …

8. AKRYLFUGEMASSE

Vandbaseret fugemasse, som kan males over, har nok reddet de fleste af os. Den udfylder revner af alle slags, om det er pladesamlinger eller ved rørgennemføringer. Klæber på alt lige fra beton og glas til aluminium og træ.

9. GIPSPUDS

Sandspartelmasse er et fint produkt til reparationer, hvor det kun er nødvendigt at påføre lag på få centimeter. Men ved tykkere lag synker og revner spartelmassen, så her er gipspuds simpelthen det eneste rigtige. Gipspuds kan nemlig påføres i lag op til 5 cm uden at synke, og så er det tilmed billigere end sandspartelmasse, hvis du skal glatte et større areal.

10. VINKELFORSATS

Det er egentlig et ganske enkelt værktøj, men hold da op, hvor kan vinkelforsatsen hjælpe afgørende i mange situationer. Du kan komme til at skrue eller bore i ellers helt umulige vinkler og på steder med meget trange pladsforhold.

11. KEMISK TRÆ

Skal du renovere gamle vinduer, som er ramt af råd - eller måske bare udfylde store borehuller i træ - er kemisk træ uovertruffent. Når først hærderen er blandet i, skal du arbejde hurtigt. Det bliver nemlig stenhårdt og klæber til næsten alt. Til gengæld betyder den hurtige tørretid, at du kan komme lynhurtigt videre med arbejdet …

12. LÆRREDSTAPE

Lærredstape, gaffatape eller gaffertape. Kært barn har mange navne - og mulighederne er da også utallige. Tapen SKAL bare være i værkstedet, for de indvævede bomulds-tråde gør tapen så utrolig stærk, at den kan bruges til alt fra nødtørftige redningsaktioner til permanente reparationer.

13. BARBERBLADE

For alle os, der til tider får malet på steder, hvor det egentlig ikke var meningen, kan et godt skarpt barberblad være guld værd. De fås i dag i smarte holdere, så du ikke skærer dig. Og skal du fx fjerne maling fra glas, har du her din redningsmand.

14. TRÆKBÅND

Trækbånd eller hulbånd er lavet til vindafstivning og forankring. Men har du en rest liggende, er det vores erfaring, at du nok også skal få glæde af den på andre måder. Eminent til at holde runde emner sammen - eller på plads. Du kan skrue direkte ned i hullerne, og båndet er ikke til at trække fra hinanden. På den anden side kan du sagtens “fortryde” samlingen, så skruer du bare skruerne ud igen.

15. SMIGVINKEL

Når vinklerne til brædderne eller fodpanelet bliver lidt skæve, er en smigvinkel en kæmpe hjælp. Til forskel fra en almindelig snedkervinkel er smigvinklen bevægelig, så du kan “indfange” alle mulige og ikke mindst umulige vinkler, låse vinklen fast - og overføre den supernemt.

16. TOKOMPONENTLIM

Når den almindelige lim må give fortabt, må du skaffe “stærkere sager”, og moderne tokomponentlim kan i dag samle de mest utrolige materialer. Den hæfter på fx metal, træ, gummi og plast. Og alt efter typen kan du lave både helt stive og mere fleksible samlinger.

17. PLASTKLODSER OG KILER

Nogle gange bliver tingene ikke lige så lange, høje eller brede, som vi havde tænkt os. Her kommer den lille afstandsklods eller de praktiske plastkiler til deres ret. Fx kan en tynd plastklods løfte en køkkensokkel de få millimeter, der bringer den i vater.

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj