Værktøjsguide – hvilken maskine skal du vælge?

Med det rigtige værktøj kan du save i alt! Men ved du, hvilken maskine - og klinge – du skal vælge? Vi guider dig igennem 10 vidt forskellige materialer.

Med det rigtige værktøj kan du save i alt!

Hvis du skal skære hul i køkkenbordpladen, afkorte terrassebrædderne eller skære trapeztaget til, så det passer oven på redskabsskuret, skal snittet være så rent som muligt.

Vi har besøgt Bosch, en af verdens største producenter af klinger, for at finde ud af, hvilke maskiner og hvilke klinger man skal bruge for at opnå det pæneste snit i ti vidt forskellige materialer.

I værktøjsguiden, får du et skema over 10 vidt forskellige materialer. Vi gennemgår de forskellige materialer, en for en, og ser på, hvilken maskine og klinge du skal bruge for at få det bedste resultat. Vi gennemgår:

 • Hårdttræ
 • Laminat
 • Trapezplade
 • Eternit
 • Ståltagrende
 • Aluminiumsrør
 • Gasbeton
 • Tagsten
 • Polykarbonat
 • Betonflise

Hårdttræ

VÆRKTØJ: RUNDSAV

KLINGE: Multi Material

SET TIL: 459 kr. (Ø 165 mm)

BEGRUNDELSE: Skal du af korte brædderne (i fx jatoba) på din splinternye terrasse, er det vigtigt, at enderne bliver pæne. Her er en rundsav med skæreskinne vejen frem.
Skæreskinnen sikrer et helt lige snit, og rundsaven arbejder sig med en Multi Materialklinge let gennem træet takket være klingens præcisions­ slebne karbidtænder og solide stamklinge i hærdet stål. Klingens ekspansionsslidser reducerer desuden vibrationer, hvilket giver et roligere snit samt mindre støj under arbejdet.

Laminat

VÆRKTØJ: STIKSAV

KLINGE: T 308 BFP Precision for Hard Wood

SET TIL: 109 kr. (3 stk.)

BEGRUNDELSE: De fleste af os kender overvejelsen: “Skal jeg selv skære hul til vasken, eller skal jeg bare få bygge markedet til at gøre det?”
Med en stiksav og en hårdttræsklinge kan du sagtens gøre det selv. Den viste klinge har den fordel, at halvdelen af savtænderne vender opad, mens den anden halvdel vender nedad. Det betyder, at du ikke behøver vende stiksaven, når du saver, for at få det pæneste snit. Du skal bare save efter stregen, så sørger klingen for et rent snit, der ikke flosser.

Trapezplade

VÆRKTØJ: STIKSAV

KLINGE: T 102 H Clean for PVC

SET TIL: 79 kr. (5 stk.)

BEGRUNDELSE: Trapezplader er drilske at save i. Bliver de for varme, kan de smelte sammen med klingen, og er de for kolde, splintrer de endnu nemmere, end de ellers har for vane at gøre. For at undgå dette er det vigtigt at fastgøre pladen med en tværgående lægte og en skruetvinge i hver ende, så den ikke “hopper og danser”, mens der saves.
Med en stiksav, en klinge til PVC og en støttende hånd på trapezpladen kan du stille og roligt arbejde dig gennem det drilske materiale.

Eternit

VÆRKTØJ: RUNDSAV

KLINGE: Best for Marble

SET TIL: 749 kr. (Ø 230 mm)

BEGRUNDELSE: Et eternittag består af fibercement tilsat fibre. Det giver et stærkt og fleksibelt tag, som kan være ret svært at skære til, så det bliver pænt. Men med tagpladen solidt fæstnet til et arbejdsbord kan du opnå et flot resultat med en håndrundsav og en klinge beregnet til marmor.
Sørg for at udføre så meget af snittet som muligt i én bevægelse. På den måde undgår du at skulle “tilbage” og genoptage snittet der, hvor du sluttede. Det er svært at “ramme” samme skærelinje, og det vil derfor ofte give et lille hak i eternitten.

Ståltagrende

VÆRKTØJ: STIKSAV

KLINGE: T 318 A Basic for Metal

SET TIL: 90 kr. (5 stk.)

BEGRUNDELSE: En stiksav kan meget mere, end man lige går og tror. Med en klinge beregnet til metal er den alsidige sav genial til fx at skære en tagrende eller et nedløbsrør over med.
Det svære består i at lave et lige snit. En tagrende bevæger sig nemlig betydeligt, når man saver i den. Du kommer dog langt ved at fæstne den med en skruetvinge og markere linjen, du vil save efter, tydeligt.

Aluminiumsrør

VÆRKTØJ: RUNDSAV

KLINGE: Multi Material

SET TIL: 459 kr. (Ø 165 mm)

BEGRUNDELSE: Skal du save et aluminiumsrør over, så snittet bliver så lige som muligt, så skal du alliere dig med en rundsav. Lad røret stikke et passende stykke ud over arbejdsbordet, og spænd det grundigt fast. Hellere en skruetvinge for meget end én for lidt. Kunsten består i at balancere saven, mens du skærer. Ved at lade det forreste af rundsavens sål hvile på røret kan du langsomt føre klingen fremad.
Med en Multi Material-klinge arbejder saven sig let gennem de fleste aluminiumsrør. Husk, at savens skæredybde (typisk omkring 55 mm) skal være større end rørets diameter.

Gasbeton

VÆRKTØJ: BAJONETSAV

KLINGE: S 1243 HM Endurance for Brick

SET TIL: 245 kr. (300 mm)

BEGRUNDELSE: Når der skal skæres gasbeton på samle­ bånd, er der kun én rigtig løsning: en bajonetsav med en klinge beregnet til formålet.
Ovenstående klinge gnaver sig, takket være sin store tandhøjde på 1,27 cm, hurtigt ned i gasbetonen, og den ekstra brede klingeform på 5 cm og klingens tykkelse på 1,5 mm gør den både stabil og nem at save med.
Med klingen monteret i en god bajonetsav bliver det ikke nemmere at save i gasbeton.

Tagsten

VÆRKTØJ: VINKELSLIBER

KLINGE: Standard for Stone

SET TIL: 30 kr. (Ø 230 mm)

BEGRUNDELSE: Når den sidste tagsten skal lægges, eller der skal tilpasses et par sten op mod skorstenen, er det ofte nødvendigt at skære en sten eller to til, så der ikke kan trænge vand ned i undertaget.
Til den opgave er en stor vin­ kelsliber og en skive beregnet til sten vejen frem. Skiven skal gerne have en diameter på 230 mm, for at den kan skære gennem en bølget tagsten.
Spænd tagstenen fast til et arbejdsbord, og lad vinkel­ sliberen gøre arbejdet. Pas på fingrene.

Polykarbonat

VÆRKTØJ: STIKSAV

KLINGE: T 102 H Clean for PVC

SET TIL: 79 kr. (5 stk.)

BEGRUNDELSE: Med en stiksav og en klinge beregnet til PVC kan du lave alverdens udskæringer i polykarbonat. Tænderne på ovenstående klinge er designet til at forhindre smeltning og begrænse dannelsen af plastikspåner under savningen.
Har du en stiksav af nyere dato, kan du justere hastig­ heden, hvis du fornemmer, at polykarbonaten bliver for varm.

Betonflise

VÆRKTØJ: VINKELSLIBER

KLINGE: Standard for Universal

SET TIL: 139 kr. (Ø 150 mm)

BEGRUNDELSE: Få værktøjer får så mange tæsk som vin­ kelsliberen. Den skærer i hårde materialer, den skærer længe, og den bliver sjældent skånet. På trods af de hårde arbejdsbe­ tingelser bukker den sjældent under for presset.
Derfor er det også vinkelsli­ beren, du skal have fat i, når du skal skære fliser. Med en universalklinge, som også kan skære i beton, arbejder den sig støt og roligt gennem flisen, uden at den knækker.
Læg evt. flisen på en palle, og stil dig med godt spredte ben, mens du skærer. En fornuftig opstilling og forberedelse mindsker risikoen for uheld.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Værktøj