Vi sammenligner vådskærere - dyr eller billig?

Du kan købe en lille vådskærer til 500 kroner, eller du kan købe en stor, avanceret vådskærer til det femdobbelte. Der er selvfølgelig forskel, men snitkvaliteten er bare ikke en af dem.

Vådskære

Klingen bliver kølet med vand, så den ikke bliver for varm og mister sin hærdning.

Du skal ikke lave meget flisearbejde, før det bedre kan betale sig at investere i en vådskærer frem for at leje en i byggemarkedet.

I hvert fald ikke hvis du kigger på Einhells to modeller til henholdsvis omkring 550 og 2.800 kroner, som begge leverer et glimrende resultat.

Dyr eller billig?

Ud over størrelsen, så er den største forskel måden, du skærer på. Med den lille vådskærer skubber du klinken hen over diamantklingen, mens du på den store skubber diamantklingen hen over klinken. Den sidste løsning er nemmest at arbejde med. Den gør det nemlig betydeligt nemmere at lave præcise snit i skæve vinkler.

Begge modeller køler med vand for at mindske friktionen og sikre, at klingen ikke bliver for varm, så den mister sin hærdning. Når du skærer, bliver vandet blandet med det meget fine støv fra klinkerne. Det giver en tynd cementlignende blanding, der i begge tilfælde sprøjter rundt omkring maskinerne. Så uanset om du vælger den ene eller den anden vådskærer, er det en god idé at rykke skærearbejdet udenfor.

En anden forskel på de to maskiner er diamantklingerne. Men selvom den store vådskærer er udstyret med en større klinge i en højere kvalitet, så er der overraskende nok ingen væsentlig forskel på kvaliteten af snittene. Begge maskiner leverer et glimrende og fuldt ud tilfredsstillende resultat.

Den billige model: Einhell TC-TC 618

Bordet måler 33 x 36 cm, men afstanden fra diamantklingen til parallelanslaget er kun op til 20 cm. Du kan i princippet godt fjerne parallelanslaget og skære større klinker i frihånd. Det vil vi dog ikke anbefale, da et rent snit kræver, at klingen føres præcist og kontrolleret frem.

Derfor kan vi ikke anbefale den lille vådskærer til klinker, der er meget større end den klassiske på 15 x 15 cm, hvis der også skal være plads til at vinkle klinken ved skrå snit. Da klinken skal føres langs parallelanslaget, kræver vinklede snit et geringsanslag.

Der følger et 45-graders geringsanslag med maskinen, men hvis du skal skære i andre vinkler, må du fabrikere et passende anslag selv. Bordet kan vinkles op til 45 grader. Det gør det muligt at lave perfekte samlinger, når klinkerne skal monteres på et udvendigt hjørne.

  • Effekt: 600 watt
  • Omdrejninger: 3.000/min.
  • Diamantskive: 180 mm
  • Snithøjde: 35 mm
  • Skærebord: 33 x 36 cm
  • Vægt: 8,5 kg
  • Pris: 550 kroner

Vandkølingen sker i al sin enkelhed ved, at undersiden af klingen kører i et vandbad.

Den dyre model: Einhell TE-TC 620 U

Med en snitlængde på 62 cm kan du skære de fleste klinker til. Og selv hvis du skal skære en kvadratisk klinke diagonalt over på den længst mulige led fra hjørne til hjørne, kan vådskæreren uden besvær håndtere store klinker på 43 x 43 cm.

Klingen kører let og præcist i en skinne over klinken, og det gør det muligt at save i præcis den vinkel, du ønsker.

Vandet i karret under skærebordet pumpes op gennem et filter og sprøjtes på klingen for at køle den.

Styreskinnen kan vinkles 45 grader til siden.

  • Effekt: 900 watt
  • Omdrejninger: 2.950/min.
  • Diamantklinge: 200 mm
  • Snithøjde: 30 mm
  • Snitlængde: 62 cm
  • Skærebord: 61 x 32,5 cm
  • Vægt: 34 kg
  • Pris: 2.800 kroner

Vinkelanslaget gør det nemt at skære i præcis den vinkel, du ønsker.

Resultat: Billig vs. dyr

Til venstre: Den billige model Til højre: Den dyre model

Glaseret keramisk klinke til væg, 4 mm.

Spaltklinke til væg og gulv, 11 mm.

Porcelænsklinke til væg og gulv, 7 mm

Glaseret porcelænsklinke til væg og gulv, 6 mm.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj