Vil du til tops? Så glem alt om stigen

Hvis du skal arbejde i højden i længere tid, så bør du lade den lange stige blive i skuret og i stedet stille dig sikkert på et stillads eller i en lift – både af hensyn til din sikkerhed og resultatet af dit arbejde.

En stige er en god hjælp, hvis du skal op for at rense tagrenden eller sætte en lampe op på husgavlen. Men skal du fx male gavlen eller skifte vindskeder, så er stigen et skidt valg. Så skidt, at en professionel håndværker ikke må bruge den.

Arbejdstilsynet henstiller til, at stiger over fem meter kun bruges til kortvarige opgaver, og at man altid skal kunne holde fast med én hånd.

Og det er altså ikke, fordi Arbejdstilsynet er hysterisk: Over en femårig periode fra 2005 til 2010 kom 783 danskere alvorligt til skade ved fald fra stiger, mens de var på arbejde. Fire af dem overlevede ikke.

Derfor skal du kigge på alternativer til stigen, når du skal op i højden. Dem er der heldigvis flere af, og de kan allesammen lejes.

Det store stillads - kan lejes billigt

Det store stillads kan bringe dig højt til vejrs og give dig sikker grund under fødderne. Et stort rullestillads med brede platforme gør fx maling af en bred gavl til en langt lettere opgave, end hvis du forsøger at klare den fra en stige. Og vigtigst: Det er langt, langt sikrere at stå på et stillads.

Du kan lynhurtigt dække adskillige meters bredde med få skridt, og selv i 8-12 meters højde føles det sikkert. Stilladser kan flere steder på nettet lejes med trailer, så du blot henter en samlet pakke på hjul.

Fordele: Høj sikkerhed og uendelige muligheder for at bygge til i højde og bredde.

Ulemper: Ret tungt og relativt tidskrævende at bygge op.

Pris: Fra ca. 300 kroner pr. dag (der er ofte rabat ved flere dages leje).

Lift - til helt særlige tilfælde

Bomliften med den bøjelige arm og sakseliften, der kører lige op og ned, er specialisterne. Bomliften kan nå ind over forhindringer som fx en karnap, mens sakseliften fleksibelt kan køre op i en hvilken som helst højde.

Fordele: Stor fleksibilitet.

Ulemper: Meget tunge.

Pris: Leje af bomlift fra ca. 1.000 kroner pr. dag, sakselift fra ca. 3.500 kroner pr. dag.

Foldestillads - den hurtige løsning

Foldestilladset er det lille, transportable stillads, der kan erstatte stigen i rigtig mange tilfælde. Foldestilladset kan lejes, men er du husejer, er det værd at overveje, om du bør eje det.

Fordele: Fleksibelt.

Ulemper: Begrænset størrelse.

Pris: Leje fra ca. 500 kroner pr. dag, køb fra ca. 2.500 kroner.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj