1. Sådan får du VVS-arbejdet ned i pris
Skal du i gang med at renovere dit badeværelse og have besøg af en VVS’er, som skal lave rørarbejdet, så er det en rigtig god investering at fritlægge rørene, inden han kommer.
Det gør det meget lettere for ham at vurdere den konkrete opgave, så hans tilbud bliver mere realistisk og med stor sandsynlighed også billigere.
Hvis rørene ikke er fritlagte, vil han ofte lægge lidt ekstra til, da han ikke ved, præcis hvad der gemmer sig bag fliserne.
2. Pas på vådrumsmembranen, når du skifter fugen
En silikonefuge bliver hurtigt grim og ulækker og kan trænge til en udskiftning.
Når du skifter den, er det vigtigt, at du ikke skærer for dybt med din hobbykniv. Så risikerer du nemlig at ødelægge vådrumsmembranen, der beskytter den bagvedliggende konstruktion mod fugtskader.
En god teknik er først at skære forsigtigt i begge sider af den gamle fuge, så den løsnes. Med lidt held kan du forsigtigt hive den ud i ét stykke.
Inden du laver den nye fuge, skal du sørge for at gøre grundigt rent og affedte med acetone, så den nye silikone hæfter ordentligt.
3. Brug sulfo
Sulfo er genialt, hvis du skal skifte toilettet og sætte et nyt på plads over gulvafløbet. Smør rigeligt med sulfo på kanten af tilslutningsmuffen, så glider toilettet meget lettere på plads.
4. Få nem adgang til rørene med en velcrolem
Det er et lovkrav, at der skal være adgang til vandrørene i dit badeværelse, hvis du laver en skjult samling.
Bygger du i vådrumsgips, er det smart at lave en lem, der sættes fast med velcro. Skær blot et hul i væggen, og skær en plade til, der er lidt større end hullet, så der er plads til at sætte velcro op, som lemmen kan fastgøres med.
5. Behold rørføringen og spar mange penge
Det er rigtig dyrt, hvis du ændrer på faldstammens placering og rørføringen til vand. Det gør opgaven mere omfattende og koster både ekstra i materialer og arbejdstimer. Så kan du leve med den eksisterende placering af rør og faldstamme, er der mange penge at spare.

Gør som over 80.000 andre ...
Tilmeld dig nu og få Gør Det Selvs nyhedsbrev direkte i din indbakke 2 gange om ugen.
6. Rens rørene grundigt og undgå utætte samlinger
Hvis du sætter et væghængt toilet op, skal du være opmærksom på at få renset rørene grundigt, inden du samler dem.
Rørene skal typisk skæres til med en nedstryger, og det er vigtigt, at alt “savsmuld” fra plasticrørene fjernes, ellers risikerer du, at samlingerne bliver utætte. Sørg også for at skære snittet helt rent rundt i kanterne med en skarp hobbykniv.
7. Bank forsigtigt
Når du skifter en flise, fx i gulvet på badeværelset, skal du passe på ikke at ødelægge de andre fliser samt vådrumsmembranen og evt. gulvvarme.
Hvis du først borer huller i den ødelagte flise med din boremaskine, mindsker du spændingen i flisen, så den er nemmere at fjerne.
Bagefter banker du forsigtigt hul på flisen med hammer og mejsel, så du fjerner den stykke for stykke.
8. Let og risikofrit: Lim toilettet fast
Skal du skifte det gamle toilet, der står på gulvet, så lim det nye fast. Du undgår at bore i gulvet og risikerer ikke at ødelægge gulvvarme eller vådrumsmembran. Og så er det nemt og hurtigt.
REDAKTIONEN ANBEFALER: 3 grunde til at vælge væghængt toilet
9. Snup en ventilator med fugtmåler
Hvis du vælger en ventilator med fugtmåler til badet, er du sikker på at få fjernet al fugt. Den kører nemlig, så længe der er fugt, og koster ikke meget ekstra.
10. Gem de grimme fliser
Har du grimme fliser på dit badeværelse? I stedet for at have besvær med at banke dem ned og sætte nye op kan du få en ny, flot væg med multipuds.
Materialet er et cementbaseret mørtelprodukt, der hæfter på alt. Det pudses på væggen som almindelig mørtel og skal tørre langsomt.
LÆS OGSÅ: Få endnu flere håndværkertips!
Disse ti tips er en del af artiklen '50 håndværkertips', som vi bragte i Gør Det Selv 4/2017. Hvis du vil se, hvordan den erfarne prof gør arbejdet lidt nemmere med tips til opgaver i hele huset, kan du hente hele artiklen her: 50 HÅNDVÆRKERTIPS: Håndværkerens hemmeligheder
- 10 tips til gulvbelægning
- 10 tips til tapetsering
- 10 tips til ophængning
- 10 tips til skillevæggen
- 10 tips til badeværelset