SÅDAN: Væghængt toilet

Det virker vildt, at væggen kan holde til både et væghængt toilet og en person på det. Det skyldes det smarte stativ, der gøres fast til væggen og skjules bag en plade.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
2.000 kroner
væghængt toilet

Der er mange gode grunde til at vælge et væghængt toilet. Det er fx langt nemmere at komme ind under toilettet med gulvskrubben.

Intro

Et væghængt toilet er en af de mest effektfulde opgraderinger, du kan lave i badeværelset. Og det er faktisk slet ikke så svært at montere et væghængt toilet. Godt nok består toilettet af en del elementer, rør og skinner, men når du først får styr på dem, er det ikke svært at sætte delene sammen.

Det er nærliggende at tro, at det væghængte toilet ophænges på væggen, men det er faktisk ikke sådan, det forholder sig. I stedet står stativet på gulvet, og både cisterne og stativ dækkes af en kasse af gipsplader, så toilettet er skjult.

Sådan er det væghænte toilet monteret

Klik på tallene på figuren og få forklaringen på, hvordan det væghængte toilet er monteret.

3 gode grunde til væghængt toilet

  1. Nemmere rengøring med væghængt toilet: Den mest åbenlyse fordel ved det væghængte toilet, frem for et gulvtoilet, er den lettere rengøring. Det er langt nemmere at komme ind under toilettet med gulvskrubben, og de mange krinkelkroge på gulvtoilettet slipper du også for. Alt i alt er det meget lettere at rengøre et væghængt toilet og dermed sikre god hygiejne på badeværelset.

  2. Det væghængte toilet fylder ikke mere: Du tror måske, at et væghængt toilet med stativ og ramme dækket af gipsplader fylder mere end det klassiske gulvtoilet, men det gør det faktisk ikke. Det fylder præcis lige så meget som det gamle.

  3. Montering af et væghængt toilet er let: Det er selvfølgelig sværere at montere et væghængt toilet end et klassisk gulvtoilet. Men som du kan se i denne vejledning, er det slet ikke så svært. Der er forskel på toiletterne fra de forskellige producenter, men i princippet er monteringen den samme som den, du kan se på disse sider.

OBS! Denne artikel er en del af et samlet badtema. Her kan du hente det komplette badtema.

Vejledning

01
Rammen stilles op 7 Trin

Princippet for det væghængte toilet er fælles for de mange forskellige udgaver, du kan finde. Nemlig at toilettet slet ikke hænger på væggen.

Den synlige del af toilettet, skålen, hænger på en metalramme, som du fastgør til væggen.

Vægten af toiletskålen hviler på gulvet, og din gamle væg skal kun holde til det træk, som kommer fra rammen. Inde i rammen sidder cisternen, og både den og alle rør til og fra bliver skjult af en ny væg. Først indstilles højden på rammen, og dernæst gøres den fast i den rette afstand fra væggen.

1

Justér højden på rammen. Ved at stille på fødderne (H) vælger du selv, hvor højt sædet skal være. I papirerne for skålen står, hvordan du opnår en given sædehøjde med den pågældende toiletskål.

2

Stil rammen løst op, og markér placeringen. Beslagene til fastgøringen øverst (A) er dem, der tager den store belastning, og de skal have fæste i en solid del af væggen. Afstanden justeres kun løst i første omgang.

3

Rammen gøres nu fast forneden. Afstanden kan varieres - der skal bare være plads til cisternen og installationerne. Rammen kan skrues fast i gulvet, men med et beslag (G) ind til væggen går vi fri af gulvvarmen.

4

Skruerne kan også fastgøres i gulvet. Denne metode anbefaler vi primært til gulve uden gulvvarme.

5

Støtteskinnen fastgøres til væggen. Rammen fastgøres både til gulv og væg. Der monteres en skinne på væggen, hvor beslagene (A) gøres fast.

6

Justér afstanden til væggen. Beslagene (A) skrues i, indtil rammen står lodret. Når det ene hjørne er på plads, justeres højden på det andet ben.

7

De lange beslag (A) finjusteres. Når rammen står helt lodret, er skruen skruet langt nok i.

02
Rammen dækkes til 4 Trin

Nu, hvor rammen er på plads og står helt lige, skal den dækkes til. Det gøres meget let ved at montere gipsplader rundt om den. Vi bruger fibergipsplader, som foruden at være godkendt til vådrum, også er stærke og holdbare.

Pladerne fastgøres til rammen med både monteringslim og skruer.

1

Vi beklæder rammen med fibergips. Pladerne er godkendt til vådrumsbrug. Vi smører først et par baner monteringslim på pladerne.

2

Gipspladerne skrues fast. Foruden monteringslimen fastgør vi dem også med selvskærende skruer, som vi gør fast direkte i aluminiumsskelettet.

3

Forsiden af rammen dækkes til. Vi skærer hul til kassen, der bærer trykknapperne (B), og skruer den øverste frontplade på. Fibergipspladerne behøver ikke forstærkning på kanterne.

4

Frontpladen skæres, og der bores huller til skyllerøret (C) fra cisternen, til afløbsrøret (E) væk fra skålen og til de to gevindstænger (D), som skal bære toiletskålen - og vægten af brugeren.

03
Skålen hænges op 8 Trin

Når frontpladen er på plads, skal den nye væg gøres helt færdig, inden skålen hænges på plads.

Toiletskålen er enkel at hænge op på de to kraftige gevindstænger (D), som stikker ud gennem frontpladen.

Men du skal tilpasse flere elementer, inden du løfter skålen op og skubber den ind over gevindstængerne. Stængerne skal drejes, til de stikker så langt ud, at det passer med skålen. Rørene med vand til og fra skålen afkortes, til deres muffer griber tilpas langt ind i skålens rør.

1

Gevindstængerne (D) drejes ind i rammen. De har en lige kærv i den ene ende, så du kan bruge en skruetrækker.

2

Mål på toiletskålen. Find ud af, hvor langt der er fra bagkanten af skålen til den flade, som møtrikkerne på de to gevindstænger (D) skal spændes ind mod.

3

Gevindstængerne (D) drejes, så de stikker de afmålte centimeter plus krave, skive og møtrik ud af væggen. De må ikke rage for langt ud, for så kan du ikke få den afsluttende pyntekapsel på.

4

Afløbsrøret (E) og skyllerøret (C) smøres, inden vi trykker dem ind i rørene bag pladen. Der findes gnidefedt til for målet, men sæbe kan godt bruges. Rørene skal glide helt uden modstand.

5

Mål, hvor langt afløbsrøret (E) stikker ud, når du har trykket det helt i bund i afløbet. Sæt derefter røret på skålen, og mål, hvor langt det stikker ud. Forskellen mellem tallene viser, hvor meget der skal afkortes.

6

Gentag opmålingen på skyllerøret (C). Der er krave på den ende, der skal vende mod toilettet - den skal nå ind til porcelænet, når du måler her. Den skal sikre, at den løse muffe ikke bare skubbes ind over røret.

7

Begge rørene kortes af. For at få styr på dem kan du lade dem sidde på skålen eller lægge dem i en skærekasse. Snittene renses med en kniv, og rørene renses, da savsmuldet kan gøre samlingerne utætte.

8

Skålen løftes på plads. Når rør og muffer er sat på plads og smurt, glider skålen nemt på plads. Nylonkraverne sættes på gevindstængerne, og møtrikkerne spændes til.

Materialer

  • Væghængt toilet fra Grohe
  • Fibergipsplade, 12 mm
  • Fibergipsskruer, 2,5 x 40 mm
  • Monteringslim

Tidsforbrug

Et par dage.

Pris

Ca. 2.000 kr.

Sværhedsgrad

Selvom det ser uoverskueligt ud, skal du ikke lade dig afskrække.

3D-model

3D-model

Væghængt toilet

Et væghængt toilet er en af de mest effektfulde opgraderinger, du kan lave på badeværelset.

Åbn 3D-model

3D-model

Rammen stilles op

Det smarte stativ gøres fast til væg og gulv og sikrer kummen ikke rykker sig ved belastning.

Åbn 3D-model

3D-model

Rammen skjules

Rammen beklædes med gipsplader.

Åbn 3D-model

3D-model

Sikker montering

Gevindstængerne drejes ind i rammen. Afløbsrøret og skyllerøret justeres til.

Åbn 3D-model

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...