Symmetri er generelt pænere og mere harmonisk
Det giver mere ro for øjet, når ting er symmetriske, men faktisk får du også andre fordele. Du undgår smalle strimler, og resultatet bliver også bedre, fordi de små skævheder, der kan opstå, fordeles ud til siderne frem for at vokse sig større, jo længere du arbejder dig væk fra udgangspunktet.
Du undgår grimme smalle strimler ved væggene
De smalle strimler er ikke bare grimme, de er også svære at lægge eller sætte op ordentligt.
Det er svært at skære en smal strimmel af fliser - og det er svært at få sådan en strimmel placeret rigtigt.
På et gulvbræt kan det i praksis være helt umuligt at fastgøre en smal strimmel.
Smalle strimler fremhæver skævheder
Skævheder i et rum bliver mindre synlige, når du arbejder fra midten.
Ved at lægge den midterste række fliser på gulvet omhyggeligt og derfra arbejde ud mod hjørnerne sikrer du, at skævheder ikke bliver så synlige, som hvis du var begyndt i det ene hjørne og skulle arbejde dig hen til den anden side.
Begynder du i hjørnet, kan dit mønster skride
Også når det gælder det rent praktiske arbejde, er det en fordel at begynde i midten og arbejde sig ud i siderne. Hvis du begynder i det ene hjørne, risikerer du nemlig, at dit mønster løber skævt, når du kommer hen til det andet hjørne. På en større flade er den risiko ganske stor.
Vælg flise eller fuge i midterlinjen
Du vælger selv, om du lægger en fuge eller en flise i midterlinjen. Viser din prøveoplægning, at du får mindre end en halv flise ude i siderne, når du starter med en fuge i midter linjen, så lægger du i stedet en fliserække midt over midterlinjen. Det omvendte kan også være tilfældet.
Begynder du i midten, holder dit mønster bedre
På en skæv væg kan det gå helt galt, hvis du får begyndt i et hjørne. Den nederste række ser måske fornuftig nok ud, men efterhånden som du bevæger dig opad, bliver skævheden mere og mere udtalt. Også her skal du finde en midterlinje og tage udgangspunkt i den. Så bliver resultatet langt bedre.