Gør badet tæt bag fliserne

Fliser er fantastiske i badeværelser. Men fliser og fuger kan ikke garantere, at vandet ikke trænger ud i væggene og gulvet. Derfor skal du lukke af med en sej, vandtæt membran, før du klæber fliserne op.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 uger
Pris
100 kr./m2

Intro

En flisebeklædning er ikke vandtæt. Den er kun vandafvisende. Nem at tørre af, let at gøre ren, god og solid. Men umulig at gøre tæt med garanti. Derfor skal du opbygge et vandtæt lag bag fliserne i de dele af dit badeværelse, hvor der er risiko for, at vand kan trænge ind og give skader i konstruktionen.

I langt de fleste tilfælde skabes dette vandtætte lag ved at rulle en tyk masse, en såkaldt flydende vådrumsmembran, ud på gulv og vægge, omtrent som en tyk maling. Når massen tørrer, danner den en tæt, sej membran. Ved hjørner og rør, hvor bevægelser kan få den til at revne, forstærkes den med net eller filt.

Som du ser i historien her, er arbejdet med at skabe en membran og beskytte den med fliser krævende, men i bund og grund enkelt. Heldigvis, for det er reelt den eneste måde, du selv kan sikre en let konstruktion lovligt mod vandskader på.

Kort om vådrum

Hvad er vådrum?
Vådrum er groft sagt rum med gulvafløb. Altså alle baderum samt en del køkkener og bryggerser.

Hvad er en vådrumsmembran?
Vådrumsmembranen er et lag, der hindrer vand i at nå ud i gulve og vægge. Ordet bruges om det lag, der påføres som en tyk maling eller pasta og danner en sej hinde. Det er den vådrumssikring, vi gds-folk typisk benytter.

Skal hele vådrummet sikres med membran?
I rum under 3,25 m2 skal hele rummet (på nær loftet) sikres. I større rum kræves kun membran og fliser på de mest udsatte overflader, vådzonen.

Skal alle vådrum have membran?
Nej, den kræves kun, hvor vand kan skade. Men det gælder så langt de fleste konstruktioner på nær støbte gulve og murede vægge - og du vil ofte med fordel kunne sikre, hvor det ikke er et krav.

Kan vådrumsmembran stå alene eller fx malet?
Nej, kræver reglerne en membran, skal den også beskyttes, fx af fliser.

Vådrumssikring lyder sværere, end det er. Rummet er nu ikke alene flot, det er også sikret på bedste vis.

Vejledning

01
Før membranen 3 Trin

På sammenhængende flader rulles flydende vådrums membran på i flere lag, til tykkelsen er som foreskrevet. Membranen skal armeres alle de steder, hvor der kan komme revner: hvor væggene og gulvet mødes, og hvor de brydes af rør o.l. Det sker med net eller filt, som i dag fås til at komme forbi stort set alle forhindringer.

1

Start med at smøre primer på vægge og gulv. Primeren er købt sammen med resten, og den fortyndes med vand som beskrevet på etiketten - vandmængden afhænger af underlagets sugeevne.

2

Vi primer hele gulvet. Da det er et støbt gulv, kan vi i princippet lade være at give det membran, men ud mod vægge og op til afløb og rør skal vi sikre med membran og net, og vi vælger at give det hele membran.

3

Du gør klogt i at fylde sprækker i hjørner med akrylfugemasse. Læg en stribe fugemasse hen over sprækken. Glat fugen med en finger (husk en tynd handske til at beskytte huden) eller en gummispartel.

02
Omkring rør o.l. 4 Trin

1

Nu kan vi sikre ved de rør, der bryder væggen. Afløbsrøret stikker ud af væggen, rørene med varmt og koldt vand slutter i flanger. Vi smører godt med membran på flangerne og væggen rundt om rørene.

2

Den tætte samling ved røret sikres med en rørmanchet. Den type samlinger var tidligere svære at gøre tætte, men manchetten har i midten et gummifelt med et hul, som du krænger stramt ind over røret.

3

Vævet trykkes godt ned i den friske membran med en tør pensel. Ved de to flanger klipper vi selv stykker af vævet til med hul i midten, så de dækker flangernes kanter og rækker 4-5 cm ud på væggen.

4

Vævene dækkes med et tæt lag membran. Massen trykkes godt ned gennem nettet, så vævene sidder fast og lukkes til en stærk, vandtæt hinde.

03
Kantsamlinger 3 Trin

1

Nu armerer vi samlinger mellem to vægge og mellem væg og gulv. De skal alle sikres med en 10 cm bred bane armeringsvæv. Igen starter vi med at smøre et rigeligt lag membran på hele området.

2

Vi trykker banen fast helt ind i hjørnet. Med en tør pensel kan du presse vævet helt ind i hjørnet og trykke luftblærer og folder ud.

3

Til slut stryges godt med membran ned i vævet. Arbejd det godt ind i vævet, så det lukker tæt sammen og binder vævet til underlaget.

04
Hjørnesamlinger 4 Trin

1

I hjørnerne bruger vi et færdigt inderhjørne. Her forsøgte man før i tiden at få tre baner til at mødes, men det var ikke nær så sikkert og jævnt. Igen presses vævet ned i rigelig membran med en tør pensel.

2

Banerne med væv fra de tre sider lægges lidt ind over hjørnenettet og presses ned i den våde membran. Bind gerne de to lag væv sammen med mere af den flydende membran.

3

Stryg det hele over med membran. Det er vigtigt, at der ikke er huller eller blærer. Når alle samlinger er armeret, rulles væggene med membran.

4

Vådrumsmembranen rulles på væggen i flere lag, til den har den krævede tykkelse. I dens vejledning ser du, hvor stort et område en liter kan dække.

05
Gulvet tætnes 4 Trin

1

På gulvet skal vi nu sikre ind mod afløbet. Her bruger vi et helt klæbende tætningsark på 40 x 40 cm. I midten klipper vi et rundt hul, der er en lille smule større end hullet i afløbets flange.

2

Tætningsarket klæbes fast. Centrer arket over hullet, og træk først den ene del af beskyttelsesfolien af, dernæst den anden. Pas på, for arket klæber ekstremt godt. Træd arket godt fast.

3

Stryg rigeligt med membran på over arket. Vær ekstra omhyggelig med at tætne langs kanten ved betonen. Her stryger du så meget membran på, at kanterne jævnes ud.

4

Vi ruller membran ud over hele gulvet. Husk at starte i den ende, der er længst fra døren. Efter et par timer kan du gentage behandlingen. Flere tynde lag øger chancen for at få den lige tyk overalt.

06
Fliser på væggen 9 Trin

Et døgns tid efter at vi har strøget sidste lag vådrumsmembran på, er det tid til andet trin i vådrumssikringen: fliser og mørtelfuger. De beskytter den vandtætte membran, de afviser vandet, og de er lette at tørre af og holde rene. Der er med andre ord gode grunde til, at man anbefaler fliserne, mens malet væv ikke godkendes.

1

Først placerer vi en vandret liste, som fliserne på væggen kan hvile på, mens klæberen hærder. Vi løfter listen op på støtteklodser, så den er 20 cm over det laveste sted på gulvet ude ved væggen.

2

Vi trykker en bred bane afdækningstape fast oven på den vandrette liste, så tapen går 1 cm op ad væggen. Tapen fjerner vi igen, når vi har lagt klæber på væggen, så er der kun klæber, hvor den skal være.

3

Med et stålbræt trækker vi klæber på væggen i en knap 50 cm høj bane. Vi har rørt klæberen op efter dens anvisning. Tapen gør, at vi kan starte nede på brættet uden at bekymre os om at svine det til.

4

Træk en tandspartel gennem klæberen. Når den holdes i en fast vinkel med tænderne på væggen, sikrer den et jævnt lag. Tjek tykkelsen med en flise: Tryk den ind, løft den af, så skal 80 procent have klæbet.

5

De første fliser stilles på brættet og trykkes fast. Fliserne sidder i net med tre på hver og 3 mm brede fuger. Vi sikrer samme fuge mellem arkene med 3 mm fugekryds.

6

Den næste række fliser trykkes op i frisk klæber. Hvor de nederste støtter på listen og derfor ikke glider ned ved deres egen vægt, må de næste hvile på fliserne under dem. Vi sætter dem først lidt for højt ...

7

... og lægger en flisesnor ind under arket. Den er 3 mm tyk, og når vi nu presser fliserne nedad, til de står på snoren, får vi den helt rigtige fugetykkelse, fliserne er på linje, og de glider ikke ned.

8

Fliserne trykkes jævnligt mod væggen med et gummibræt. Så sidder de bedre fast - og de presses i niveau med hinanden. Indimellem tjekker du linjerne med et vaterpas.

9

De nederste fliser sættes op, når klæberen under de første er fast. Du kan nu flerne trælisten, trække klæber på det nederste af væggen og holde de nye oppe med tape - fugen rettes igen ind med flisesnoren.

07
Fliser på gulvet 3 Trin

1

Gulvfliserne klæbes op omtrent som på væggen, men du har ikke problemet med, at fliserne glider ned. Frem for at bruge snor kan du derfor spare tid ved at bruge fugekryds til at sikre fugebredden.

2

Gulvafløbets ramme klæbes fast samtidig med fliserne. Påfør et rigeligt lag klæber, og tryk rammen ned i niveau med fliserne.

3

Så klæbes fliserne fast rundt om rammen. Det gælder om at undgå meget smalle flisestykker, og vi har planlagt mønsteret efter det fra starten. Pænest er det, hvis du kan opnå en form for symmetri.

08
Mørtelfugerne 4 Trin

1

Træk fugemørtel ud over fliserne med fugebrættet. Hold det på skrå, og træk det diagonalt i alle retninger, til du har fyldt fugerne helt op. Igen er det vigtigt, at mørtlen blandes efter posens anvisninger.

2

Overskydende mørtel fjernes efter en halv times tid med skumgummibrættet. Bevæg det på skrå af fugerne, og træk det ganske let, så du ikke tømmer fugerne. Er mørtlen for blød, lader du den hærde lidt.

3

Dyp ofte brættet i spanden med vand, og pres det tre gange hårdt over valsen. Skift jævnligt vandet. Et flisefugesæt er en stor hjælp, fordi det gør det lettere at få svampen lige netop fugtig nok.

4

Det sidste slør af mørtel poleres væk, når fugemørtlen er tørret helt. Brug en tør bomuldsklud, og bevæg den på langs af fugerne, så de glattes og lukkes, samtidig med at fliserne poleres rene og fine.

Materialer

Til vådrumsmembranen:

• Primer
• 10 cm bred armeringstape
• Rørmanchetter
• Hjørnearmeringer
• Tætningsark a 40 x 40 cm
• Flydende vandtætningsmembran

Til fliselaget:

• Multifliseklæber
• Flisefugemørtel
• Klinkeolie
• Akrylfugemasse
• Fliser

Desuden:

• 3 mm fugekryds
• 3 mm fugesnor
• Støtteliste (21 x 92 mm høvlet bræt)
• Bred afdækningstape

Specialværktøj

• Bred, glat spartel eller stålbræt
• 3 mm tandspartel
• Flisefugesæt (til at rense svampen)

Tidsforbrug

Vådrumsmembranen koster cirka 100 kr. pr. kvadratmeter. Prisen for fliserne afhænger helt af kvaliteten.

Pris

1-2 uger

Sværhedsgrad

Sæt dig godt ind i reglerne. Følg dem nøje, så går det fint.

Tegning

Her skal du tætne ekstra godt

Hele vådrummet bygges efter særlige anvisninger, så det tåler fugt. I de mest udsatte områder, den såkaldte vådzone, vil der ofte være vådt, og her er kravene ekstra store for at holde vandet inde. På lette konstruktioner er løsningen ofte membran og fliser.

Her skal du tætne ekstra godt

Sådan bygges membranen op

Vådrumssikringen bygges efter et fast mønster. Vådrumsmembranen smøres eller spartles på og danner en sej, tæt hinde. Hvor underlaget kan revne, fx ved hjørner og rør, armeres den med et net. Fliserne beskytter membranen og er til at tørre af.

Sådan bygges membranen op

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...