Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flotte fliser på 2 dage

Print Gem artikel

Du kan give dit badeværelse et helt nyt flisegulv på en enkelt weekend, og søndag har du endda tid til at rydde op og gå en tur med familien, mens fugerne hærder.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
300 kr./m2
Læg et flise-gulv på badeværelset på to dage

Intro

Du kan sagtens nå at lægge et flisegulv på en weekend, hvis du vel at mærke begynder lang tid i forvejen. Der er nemlig mange overvejelser at gøre sig, inden du går i gang med fliseklæber og fugemørtel.

Find de rette fliser

Først og fremmest skal du finde ud af, hvilke fliser du vil lægge, og ud over udseendet og overfladen er der mange detaljer at tage i betragtning: Et stort rum vil ofte blive pænest med store fliser. Meget store fliser kræver øvelse at lægge og et meget plant underlag. Skal der skæres mange fliser, bør du måske vælge en flise, der ikke er brændt for hårdt. Og så skal du jo nå at skaffe materialerne, der passer sammen: ikke kun fliserne, men også klæber, fugemasse og primer.

Mål grundigt op

Fugemassen kan du få i mange kulører, og vælger du en hvid eller meget lys fuge, er det smart også at ofre den lidt dyrere hvide klæber, så små rester klæber på flisekanterne ikke ses gennem fugemassen. Ideelt bør du næsten have målt op og streget de første styrelinjer ind på gulvet, inden du lørdag morgen går i gang.

Vejledning

Du kan sagtens nå at lægge et flisegulv på en weekend, hvis du vel at mærke begynder lang tid i forvejen. Der er nemlig mange overvejelser at gøre sig, inden du går i gang med fliseklæber og fugemørtel. Først og fremmest skal du finde ud af, hvilke fliser du vil lægge, og ud over udseendet og overfladen er der mange detaljer at tage i betragtning: Et stort rum vil ofte blive pænest med store fliser. Meget store fliser kræver øvelse at lægge og et meget plant underlag. Skal der skæres mange fliser, bør du måske vælge en flise, der ikke er brændt for hårdt.

Og så skal du jo nå at skaffe materialerne, der passer sammen: ikke kun fliserne, men også klæber, fugemasse og primer. Fugemassen kan du få i mange kulører, og vælger du en hvid eller meget lys fuge, er det smart også at ofre den lidt dyrere hvide klæber, så små rester klæber på flisekanterne ikke ses gennem fugemassen.

Ideelt bør du næsten have målt op og streget de første styrelinjer ind på gulvet, inden du lørdag morgen går i gang. Skal betonunderlaget primes for at sikre en god vedhæftning, skal primeren have nogle timer at tørre i. Primeren er især værd at bruge på ældre underlag og hellere prime en gang for meget end en gang for lidt.

Gulvet forberedes

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Støbte gulve har altid små ujævnheder i overfladen, og uanset om du arbejder på et nyt eller gammelt gulv, begynder du med at slibe det med en grov slibesten eller et slibebræt med diamanter.

Ofte må du derefter prime gulvet for at sikre en optimal vedhæftning, og da primeren skal have nogle timer at tørre i, skal du enten tage det før morgenmaden lørdag - eller prime dagen inden.

Derefter skal du have regnet og målt på, hvordan fliserne kommer til at ligge pænest. Ofte forsøger man at lægge dem, så der skæres lige meget af fliserne i begge sider af rummet på begge ledder, men her er det så tæt på at gå op, at vi begynder med en række hele fliser.

1

Betongulvet renses, slibes og primes. Her kan vi klare os med at rette overfladen af med en slibesten, før vi primer. Maling og større ujævnheder kan du fjerne med en diamantslibeskive sat på en vinkelsliber - eller leje en betonhøvl.

2

Derefter streger vi op på gulvet - i første omgang for at have noget at prøvelægge fliserne ud fra. Du kan klare det med en lang retskinne og en stor vinkel, men krydslinjelaseren gør det meget lettere at trække to linjer i en ret vinkel at måle ud fra.

3

Vi lægger fliserne uden klæber og ser, hvordan det går bedst op. Vi har brug for den rette vinkel, vi stregede op, for hjørnerne er langtfra rette, som det ses på den flise, der her er klar til at blive skåret. På gulvet streger vi op for hver anden række.

Klæberen røres op

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Fliseklæberen rører du op i en spand med et piskeris på en kraftig boremaskine. På pakningen står der, hvor meget vand du bør bruge, og det prøver du første gang. Den skal være nem at trække ud, men ikke så tynd, at den flyder ud.

Når du lægger de første fliser, løfter du en flise op og ser, om klæberen rører hele flisen. Har mindre end 80 procent af din flise kontakt med klæberen, er den lidt for hård, og du blander lidt vand i.

Rør ikke for meget klæber op på en gang. Selv om klæberen har godt af at stå lidt efter oprøring, er det dumt at blande så meget, at du ikke når at bruge den.

1

En passende portion fliseklæber røres op. Den kan røres i hånden, men bliver bedst, når den røres op med piskeris.

TIPS: Hæld det afmålte vand i spanden først, så er der bedre chancer for at få alt pulveret i spanden rørt med fra start.

2

Stregerne på gulvet hjælper os ikke kun til at rette fliserne til på lige linje, men også til kun at lægge klæber der, hvor vi nu vil lægge fliser.

Fliserne lægges ud

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

At lægge fliser er et arbejde, der kræver tålmodighed og præcision. Det er vigtigt at få startet helt rigtigt, små fejl vil nemt brede sig til de næste rækker. Det betaler sig jævnligt at kaste et kritisk blik på sit arbejde, og ligger en flise skævt, må du rette den til eller lægge den om. Dagen efter er det stort set umuligt, og har du først fået øje på en skævhed, ser du den, hver gang du går ind i rummet.

Vi streger her op til hver anden række og lægger så først fliserne ved stregen, derefter fliserne i området mellem den nye række og det foregående arbejde.

Det slider hårdt på blyanten, så køb en hård blyant beregnet til beton.

1

Fliserne skæres til lidt i forvejen, så du kun undtagelsesvist må skære en flise til et sted, hvor du har lagt klæber ud. Vi bruger en fliseskærer, hvor man ridser flisen i overfladen og derefter knækker den, ligesom du kender det fra glas.

2

Du fordeler klæberen på et afmålt område med tandspartlen. Vi har streget op til en række hele fliser og holder klæberen 5 mm inden for stregen. Til sidst trækkes spartlen gennem klæberen med kontakt til gulvet og fyldte tænder.

3

Hold flisen ned til stregen, og vip den blødt ned - ved at slippe den lige over klæberen undgår du at få hænderne smurt ind i klæber. Sæt alle ti fingerspidser på flisen, og tryk den jævnt ned, så den fanger klæberen overalt og ligger pænt.

4

Ved den tilstødende væg begynder vi med to rækker. Den yderste række er nemlig skåret til, så det er næsten umuligt at få fliseklæberen placeret til den alene. Da stregen er trukket ved yderkanten af fliserne i anden række, lægger vi dem først.

5

Nu lægger vi to rækker ad gangen. Streger op til yderkanten af yderste række, fordeler klæber til to rækker over et passende stykke og lægger først yderste efter stregen, så inderste række, som rettes ind på øjemål.

6

Jævnligt sikres, at fliserne flugter i overfladen. Et langt vaterpas eller en helt ret liste holdes ned på fliserne, og hvor en flise ligger for højt, trykkes den ned. Det er ikke sekundlim, og du har rimelig tid til at rette, gerne ved hjælp af en gummihammer.

7

Overskydende klæber tørres af med en hårdt opvredet svamp, efterhånden som du bevæger dig bagud og har sikret dig, at et område er i plan og holder de lige linjer i rækkerne. Selv et pænt stort gulv når du, inden det bliver sen aften.

Fliserne fuges

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Søndag morgen er fliseklæberen hærdet, og det er tid at fylde fugerne op med fugemørtel, så gulvet er færdigt.

I forhold til lørdagens udfordring er det et hyggeligt og overskueligt projekt, hvor kunsten er at få fornemmelse af, hvor længe mørtlen skal stå, før du vasker overskydende mørtel af, hvor fugtigt og hvor tungt du må arbejde, og hvornår du kan tørre det sidste slør af gulvet.

Du har heller ikke brug for det vilde udstyr denne dag, men så meget desto mere er der grund til at investere i de få stykker værktøj, du har brug for: et godt flisebræt med gummi, et opskåret flisebræt og en rullespand at rense det på.

1

Fordel nogle skefulde mørtel på et overskueligt område. Vi arbejder fra hjørnet og udefter, og ligesom da vi lagde fliserne, holder vi os til to rækker, som vi kan række ind over. Mørtlen er rørt op til samme konsistens som klæberen: blød uden at flyde.

2

Fyld fugerne op ved at trække mørtlen diagonalt hen over dem med flisebrættet med gummi. Du kunne bruge en gummispartel, men med brættet kan du bedre presse mørtel tæt ned i fugen.

TIPS: Inde ved væggen er en fugeske god.

3

Når fugerne er helt fyldt, skraber du efter med flisebrættet en sidste gang med et fast tryk, så du fjerner det meste mørtel fra fliserne og huler fugerne lidt, så du ikke skal vaske for meget klæber af i næste arbejdsgang.

4

Den overskydende mørtel fjernes med vaskebrættet med en opskåret svamp. Mørtlen skal inden da have tid til at tørre og blive godt fast, en halv time eller så. Brættet skal kun være lige netop så fugtigt, at et ganske tyndt lag mørtel blødes op.

5

Vaskebrættet skylles og trykkes tilpas tørt med korte mellemrum efter hvert eller hvert andet strøg. Det går meget hurtigere med den specielle rensespand med to ruller, end hvis du prøver at klare dig med en almindelig spand.

6

Skift vandet ofte, så du arbejder med en ren svamp hele tiden. Nu er du færdig - næsten. Når fugerne har fået nogle timer at hærde i, ses et tyndt kalkslør på fliserne. Det polerer du af med en tør klud eller svamp, mens fugerne glattes.

7

Ved den sidste polering med tør svamp arbejder du også på langs ad fugerne.

Materialer

 • Betonprimer fra LIP
 • Multifliseklæber, grå fra LIP
 • Fugemørtel, grå, 2-20 mm, fra LIP (primer, klæber og fugemørtel købes af samme mærke, så du ved, at de arbejder godt sammen)
 • Fliser (her 32,7 x 32,7 cm)

Specialværktøj

 • Fliseskærer
 • Vinkelsliber med skæreskive
 • Grov slibesten eller diamantbræt
 • Tandspartel 6 mm. Tandstørrelsen Tandspartel 6 mm. Tandstørrelsen afhænger af fliserne
 • Gummihammer
 • Flisebræt med gummi
 • Flisebræt med svamp
 • Rensespand med ruller

Tidsforbrug

Færdig på en weekend

Pris

Cirka 300 kroner pr. kvadratmeter her - det afhænger af prisen på fliserne

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Flotte fliser på 2 dage
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage