Læg gulvfliser i badeværelset

Selv om gulvmembranen kan se lidt ujævn ud, bliver det rettet ud, når klinkerne lægges i fliseklæberen.

Først skal rummet streges op, så der lægges et vaterpas på tværs af døren og et andet vaterpas vinkelret på det første. Med en stålvinkel kontrolleres det, at vinklen er helt ret. Der laves nu en midterstreg langs vaterpasset. Ved at lægge endnu et vaterpas på tværs laves der en linje vinkelret på den anden streg. Med denne metode streges hele gulvet op, så fagmanden nu har en række hjælpestreger, som han kan lægge klinkerne efter.

Der lægges en stribe klinker op, så mureren kan se, hvordan de skal fordeles på gulvet. På den måde er han sikker på, at klinkerne kommer til at ligge pænt. Start i det fjerneste hjørne, og arbejd dig så hen mod døren, så du undgår at mure dig selv inde.

Præcis som med vægfliserne starter fagmanden med at lægge klæber på et lille område svarende til to klinker. På det sidste stykke ind til væggen skal klinkerne tilpasses, så her skæres alle klinkerne på en gang og lægges sammen med de sidste klinker i hjørnet. Klinkerne, der lægges her, er 30 gange 30 cm, så arbejdet skrider hurtigt fremad.

Bruger du så store klinker, kræver det et snorlige gulv, ellers kommer klinkerne til at ligge skævt.Når de første tre rækker er lagt, vaskes klinker og fuger rene for klæber, inden den størkner. Med et langt vaterpas rettes rækkerne til, så fugerne bliver helt lige. Omkring brusenichen laver fagmanden en smal bort, der ud over at give lidt spil i mønstret også sørger for, at fordelingen af fliser går op.

Arbejder du dig systematisk frem felt efter felt, kan du lægge et klinkegulv som dette på en god arbejdsdag. Når der er rengjort, skal gulvet stå natten over, inden der kan fuges. Til de sorte klinker her benytter vi en meget mørk fuge, så for at beskytte de lyse vægfuger sættes der tape i kanten hele vejen rundt. Det er en almindelig klinkefuge, der er koksgrå, hvilket giver et flot slutresultat. Start i det ene hjørne, og arbejd fugemassen godt ned i fugerne.

Det kan være ganske vanskeligt at se den mørke fugemasse på de sorte klinker, så fagmanden anbefaler, at du hyppigt vasker klinkerne rene. Et gulv som dette, der er ca. 6 m2, deler fagmanden op i 4 felter, som han først fuger, så vasker, hvorefter han fortsætter med næste felt. Gulvfugningen er nu færdig, og når der er lagt en silikonefuge og den autoriserede vvs-mand har installeret toilet og armaturer, er badeværelset færdigt. Hele arbejdsprocessen fra nedrivning til første brusebad har taget knap en måned.

    Andre læser lige nu ...