Sorte fliser på store flader

Gulvet trænger virkelig til en opgradering. Bidetet skal væk, så der bliver mere gulvplads. Og så skal der lægges nye, store fliser. De har en blank overflade, der giver mange reflekser fra lyset og gør rummet mere levende.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage.
Pris
250 kroner pr. m².

Intro

Store fliser er ikke blot flotte at se på, de er også praktiske. For vælger du at bruge store fliser, får du samtidig færre fuger, der hurtigt kan blive grå og kedelige at se på. Rengøringen er også betydeligt lettere, når du har store fliser. Har i gør det selv-vejledningen viser vi dig:

  • hvordan du lægger den første og afgørende flise.
  • hvordan du skærer ud til rør og faldstamme.
  • hvordan du sætter fliser på væggene.
  • hvordan du sikrer dig fald i brusenichen.
  • hvordan du lægger fuge mellem fliserne.

Vejledning

01
Store fliser på gulvet 8 Trin

Fliserne skal lægges på det eksisterende gulv, som er blevet renset med grundrens og vådrumssikret.

Inden du går i gang, skal du lave en prøveoplægning, så du får startet rigtigt - midt på gulvet. Du skal både lave en prøveoplægning i bredden og længden af rummet for at se, hvordan det går op i siderne. Det er vigtigt, at der ikke er små stumper langs væggen. Større stykker giver et pænere resultat. Det er også lettere at skære større stykker til, fordi du kan bruge en fliseskærer. Mindre afskæringer kræver en vinkelsliber.

1

Lav en prøveoplægning. Læg en række fliser ud i rummets bredde ved siden af hinanden med fuge kryds imellem. Fliserne placeres, så du skal skære lige meget af de yderste fliser.

2

Hvis fliserne skal gå ud over en kant (som her), skal du tage højde for det. Når fliserne ligger rigtigt på den ene led, lægges et par fliser ud i den anden ende af gulvet, langs en retskinne, så længderetningen er på plads.

3

Find den første flises placering midt på gulvet, og tegn den op på gulvet. Det gør du ved også at lave en prøveoplægning af en række fliser i gulvets længderetning.

4

Spænd en murersnor ud, så du har en rettesnor at lægge den første fliserække efter. Bind fx snoren fast til to tunge sten.

5

Bland fliseklæber, og smør den på gulvet, hvor den første flise skal placeres. Fliseklæberen blandes efter anvisningerne på pakken til en lind masse. Den trækkes på gulvet med en tandspartel.

6

Den første flise lægges på. Tryk den på plads i fliseklæberen, og tjek, at den holder kant langs murersnoren. Det er vigtigt, at den første flise ligger helt perfekt, da den bliver udgangspunktet for de øvrige fliser.

7

Læg nu alle de øvrige hele fliser. Smør fliseklæber på, og læg fliserne på plads med afstandskryds imellem. Tjek med retskinnen, at fliserne ligger snorlige. Bagefter skæres de mindre stykker langs siderne til.

8

Der laves en flisekant hele vejen rundt på væggene. De store fliser skæres til, så de måler 12 x 30 cm. Smør fliseklæber bag på fliserne, og tryk dem godt fast på væggen. Sørg for, at fugelinjerne er helt lige.

02
Sådan skærer du til ved rør og faldstamme 3 Trin

Rundt om fx hjørner og rør skal fliserne skæres til med en vinkelsliber med diamantklinge.

1

Sæt tape på flisen, så du kan strege op på den. Her skal måles op til et hul midt i flisen til faldstammen. Streg først bredden på hullet op, og regn ud, hvor præcis på flisen hullet skal placeres. Tegn hullet op.

2

Skær efter stregerne på flisen med vinkelsliberen. Når du skal skære et hul, skal du først skære diagonale snit, som en lagkage. Bagefter skæres forsigtigt rundt langs cirklen.

3

Flisen er skåret til med et hak til et vandrør og et hul til en faldstamme og er klar til at blive klæbet fast.

03
Væggen i brusenichen 5 Trin

Som altid når du skal sætte fliser op, gælder det om at få en god start. I en bruseniche gøres det ved at sætte trælister op i bunden, som den første række fliser kan sættes op efter. Når de sidder, som de skal, helt lige, går det hurtigt med at sætte fliserne op række efter række, da de blot sættes oven på hinanden med afstandskryds imellem.

Også her er det en god idé at lave en prøveoplægning, så du sikrer dig, at fliserne bliver pænt fordelt, og du ikke får bittesmå stykker ude i siderne.

1

Sæt lister fast midlertidigt forneden, som den første række fliser sættes op efter. Listerne placeres, så der er ca. 10 cm til gulvet. Det er vigtigt, at listerne sidder fuldstændig lige, så tjek med vaterpasset.

2

Bland fliseklæberen, og smør den på væggen - start med den bagerste væg. Fliseklæberen blandes med et piskeris på boremaskinen til en lind masse, der smøres på væggen med en tandspartel.

3

Sæt den første række fliser op på listen. De trykkes på plads i den våde klæber. I den ene side skal flisen skæres til. Husk, at der skal være ca. 5 mm luft mellem fliserne og væggen i siderne.

4

Den næste række fliser sættes op. Husk afstandskrydsene, så der hele tiden er samme afstand mellem fliserne. Sørg for, at mængden af fliseklæber er rigelig, så der ikke opstår hulrum under fliserne.

5

Den sidste flise sættes på plads i øverste hjørne. Det var nødvendigt at skære hul i to af de midterste fliser til rør. Efter et døgns tid fjernes listerne i bunden. Hullerne fyldes med vådrumssilikone, så membranen er hel.

04
Små fliser på gulvet i brusenichen 5 Trin

Da gulvet i brusenichen har fald i mere end én retning hen mod risten, kan gulvet ikke umiddelbart beklædes med store fliser.

Da der er en halv kasse af de store gulvfliser tilbage, kan vi her skære dem til små fliser, der måler 10 x 10 cm, med fliseskæreren. En perfekt størrelse at lægge på et gulv, der har kuvertfald.

Det sparer både tid og penge, da du ikke skal ud og købe andre små fliser. Og så er det en fordel, at materialet er det samme som på væggene.

1

Lav en prøveoplægning. Læg en lang række fliser ud med afstandskryds imellem i længderetningen, så du kan se, hvordan det bedst går op ved risten. Sørg for, at du ikke skal skære for små stykker til.

2

Læg også en række ud i gulvets bredde, så du kan se, hvordan det går op i siderne. Det er en god idé at tegne hjælpestreger på gulvet, så du har lige linjer at lægge fliserne efter.

3

Smør fliseklæber på gulvet, og læg de første rækker fliser. Start midt på gulvet, og læg en række både på kryds og tværs, så gulvet er opdelt i overskuelige felter. Fliserne placeres med et let tryk i klæberen.

4

Læg de øvrige fliser felt for felt. Smør klæber på, og tryk fliserne på plads. Ved risten og langs siderne skal fliserne skæres til. De lige snit klares med fliseskæreren. Hakkerne laves med en vinkelsliber.

5

Sæt de nederste fliser op på væggen. De skæres til med en vinkelsliber, her i fire aflange stykker. Smør fliseklæber på, og tryk dem fast til væggen. Lav evt. en skabelon af pap at skære efter, hvis gulvet har fald.

05
Sådan fuger du mellem fliserne 3 Trin

Her fuges i alle fuger og hjørnesamlinger med fugemasse. Hvis du har et nyere hus, der endnu ikke har sat sig, kan det være en god idé at fuge i hjørnesamlingerne med en bevægelsesfuge i silikone.

1

Bland fugemassen, og smør den på med et gummibræt. Fugemassen blandes efter anvisningerne til en cremet, fast konsistens. Den smøres på med diagonale strøg hen over fugerne. Vær grundig, så alle fuger bliver fyldt helt op.

2

Vask den overskydende fugemasse af med et svampebræt, når fugemassen har tørret lidt, ca. en times tid alt efter rumtemperaturen. Svampebrættet skylles jævnligt i rent vand. Når du har vasket hele gulvet, skal du lade det tørre lidt, til overfladen er grålig.

3

Fjern det grå fugeslør med en tør bomuldsklud. Typisk er det ret let at fjerne fugesløret, som bliver til løst, gråt pulver, når du tørrer det over. Hvis der er noget, der sidder ekstra godt fast, kan du evt. bruge en grydesvamp.

Materialer

  • Store fliser, 30 x 60 cm
  • Fliseklæber
  • Murersnor
  • Afstandskryds
  • Lister
  • Fugemasse
  • Silikonefuge

Tidsforbrug

Ca. 3-4 dage.

Pris

Ca. 250 kr. pr. m².

Sværhedsgrad

Vær omhyggelig med prøveoplægningen, så du får startet rigtigt. Store fliser er knap så fleksible at lægge som små fliser.

Video

Præcise flisefuger

Med flisekryds sikrer du ensartede fuger

Del fliser

Med en fliseskærer går det både nemt og hurtigt

Fugning af fliser

Arbejd diagonalt på fliserne, så bliver fugerne flot fyldte

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...