Sådan samler du brusekabinen

Der findes masser af flotte brusekabiner i glas som færdige samlesæt. Men kvaliteten er ikke altid i top, når det gælder monteringsvejledningen. Det gør vi noget ved her.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
3500 kroner

Intro

En brusekabine i glas er både praktisk og lækker – og holder noget bedre styr på sprøjtende vand end et badeforhæng. For rimelige penge kan du skifte brusestangen ud og købe en brusekabine i glas, der samtidig giver badeværelset et mere eksklusivt look. De fås som samlesæt, så det burde være en smal sag, men monteringsvejledningen er ikke altid lige god.

I vejledningen til brusekabinen her er der slet ingen tekst, men kun en masse tegninger med mål og anvisninger. Det kan tage pusten fra enhver. Så her giver vi dig et par gode råd til, hvordan du kan sætte en “færdig” brusekabine op på en endnu bedre måde end den, vejledningen viser. Du skal bl.a. være opmærksom på, hvilken type væg din brusekabine skal fastgøres til. Denne kabine har kun murbøsninger med i samlesættet, men i det badeværelse, den skal sættes op, er der vådrumsgips. Så murbøsninger er ikke optimalt. Vi skifter ud med pladeankre, der giver en meget stærkere fastgørelse til væggen.

Brusekabinen her består af en dør og en side, der begge er monteret på et aluprofil, som skubbes ind i et andet aluprofil ved fastgørelse til væggen. På den forreste kant af dør og side monteres en magnetliste, der kan holde døren lukket.

Vejledning

01
Klargøring 3 Trin

1

Gør væggen ren. Det er vigtigt at fjerne alle sæbe- og fedtrester fra fliserne på væg og gulv. Ellers hæfter fugemassen ikke ordentligt. Lav en koncentreret blanding af vand og grundrens, og gnid fliserne godt med en skuresvamp. Vask efter med vand.

2

Lav en prøveopstilling. Læg brikker på gulvet, og stil væg og dør op i hjørnet. Ret dem ind, så de står i lod, og overkanterne flugter. Ret dem også ind efter flisemønsteret. Det står der intet om i vejledningen, men gør resultatet flottere.

3

U-profilerne skydes ind i hinanden til prøveopstillingen. Glasdør og -væg skal fastgøres med et U-formet aluprofil til væggen. Væg og dør er monteret på et andet aluprofil, der skydes ind i profilet på væggen.

02
Montering til væg 4 Trin

Glassiden og -døren skal monteres til væggen ved at skubbe det U-profil, som side og dør har i den ene side, ind et U-profil, der skal fastgøres til væggen.

Når du skal bore ud til U-profilet på væggen, er det vigtigt, at du ved, hvad dine vægge er lavet af. Her er der vådrumsgips under fliserne, men det, der følger med samlesættet, er beregnet til murværk, og murbøsninger er ikke velegnede til gipsplader. Derfor bruger vi i stedet pladeankre til fastgørelse af U-profilerne, så glasvæg og -dør kommer til at sidde ordentligt fast.

1

Sæt tape på væggen, når dør og sidevæg står i lod. Placer tapen tæt op ad U-profilet foroven og forneden, ud for de forborede huller i profilet. Tag sidevæg og dør ned, og fjern U-profilerne. Sæt et ekstra stykke tape til markering af hullerne.

2

Bor hul i væggen til U-profilerne ud for mærkerne i tapen. Hvis du borer gennem tapen, holder den på boret, så det ikke skrider. Her bores videre gennem to lag gipsplader. I mur og beton skal du bruge en slagboremaskine.

3

Bank et pladeanker i væggen. Forinden lægges de to modhager ned med en fladtang. Skruen skrues nu så meget ud, at du kan få fat med tangen. Klem om tangen, til du kan mærke, at “benene” er spredt på bagsiden af pladerne.

4

Skru skruerne helt ud af pladeankrene, så du kan placere U-profilerne. Hold dem mod væggen, og gør dem fast med skruerne i pladeankrene.

03
Montering af glas 4 Trin

Når du skal montere glasside og -dør til U-profilerne på væggen, skal du sørge for at løfte glasset fra gulvet, så det ikke går i stykker. Og selvfølgelig også så døren frit kan åbne og lukke.

Brug små plasticbrikker til at sætte glasset på, mens du retter dør og side til i lod. Når de er placeret korrekt, kan du fiksere dem til U-profilerne med et par skruetvinger foroven. Glassider og -dør skrues endeligt fast med skruer ind igennem de to U-profiler - en på glasset og en på væggen - der er skubbet ind i hinanden.

1

Skær brikker af plast til, og placer dem i bunden af vægprofilerne, så du laver en midlertidig opklodsning af side og dør. Det er nødvendigt at løfte glasset fra gulvet, da det ikke kan tåle at hvile direkte på fliserne, og så døren kan åbne.

2

Monter side og dør i vægprofilerne igen. Ret dem ind i lod, så magnetlisterne på den forreste del af side og dør mødes præcist. Hold dem fast med en skruetvinge på hver væg, når delene står nøjagtigt, som de skal.

3

Bor huller i aluprofilerne til de selvskærende låseskruer, der fikserer side og dør til væggen. Kom lidt fedtstof eller olie på de selvskærende skruer, så er de lettere at skrue i. Monter dem i hullerne. Skruehovederne skjules af dækpropper.

Bor inde fra kabinen gennem begge aluprofiler, når de er skubbet ind i hinanden.

4

Monter en stang foroven mellem glasvæggen og den modstående væg. Denne stangforbindelse stabiliserer glassiden. Stangen monteres i en flisefuge på væggen.

04
Fugning 2 Trin

1

Nu skal der fuges rundt i kanterne. Kom tape på begge sider af sprækken, og påfør den grå fugemasse. Brug en god fugepistol og fugemasse, så kan du lettere styre fugemassen. Op langs siderne af alulisterne skal bruges klar silikone.

2

Glat fugen med en finger. Brug plastichandsker, og pres fugemassen godt ind. Du skal fuge på begge sider af glasvæggen. Pas på ikke at skubbe til den. Den grå fuge passer bedre til gulvet her. Glat de lodrette fuger på samme måde.

Materialer

• Sidedel og brusedør inkl. skruer mv. (her fra Camargue Vario)

Desuden:
• Grundrens
• Brikker af plast eller hårdt træ
• Evt. pladeankre til pladevægge
• Klar sanitetssilikonefugemasse
• Grå Sikaflex 11 FC fugemasse
• Afdækningstape

Tidsforbrug

1 dags tid

Pris

Det viste samlesæt koster cirka 3300 kroner. Forbedringerne koster cirka 200 kroner ekstra.

Sværhedsgrad

Det ser nemmere ud, end det er i virkeligheden. Med vores råd slipper du lettere om de steder, hvor det kan gå galt.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...