Flotte hylder til badet

Det ser godt ud. Og så er det jo tilmed billigt at lave hylder med overskydende fliser.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
12 timer
Pris
500 kroner

Intro

Til et velfungerende baderum hører også gode muligheder for at kunne stille sæbe, balsam og shampoo fra sig. Det kan fx gøres ved at lave hjørnehylder, og har du i forvejen en rest fliser tilovers fra badeværelsesprojektet, er denne løsning helt oplagt.

I første omgang er der selvfølgelig penge at spare. Men sidegevinsten er jo samtidig, at du er 100 procent sikker på, at hylderne kommer til at matche baderummet perfekt. Med andre ord det bliver pivflot og ligner noget, der har været meningen hele tiden ...

Vi viser her, hvordan du griber det an med relativt store fliser (45 x 45 cm). Men du kan i princippet lave løsningen med lige den type –
og størrelse – fliser, du ligger inde med.

Vejledning

01
Udskæring af fliserne 3 Trin

Til opgaven bruger vi to fliser på 45 x 45 cm af samme slags, som allerede sidder i brusenichen. Det er hårdt brændte italienske klinker. Flotte og enkle, men også hårde at skære i. Det er dog ikke værre, end de kan skæres med en lille vådskærer eller en vinkelsliber med en god klinge på. Selve hylden, som fliserne skal sidde på, laver vi af Wedi-plader. Disse plader udmærker sig ved ikke at suge vand, og så er de lette at arbejde i.

1

Vi begynder med at mærke op på flisen. Vi slår en streg fra hjørne til hjørne på den ene flise. Herved får vi fire stykker, der er 45 cm brede og 23 cm dybe - målt vinkelret på forkanten.

2

De to diagonale snit klares med en fliseskærer. Har du ikke en fliseskærer, kan du også bruge en helt almindelig vinkelsliber med en diamantklinge på.

3

De tre hyldeforkanter kan også skæres med vinkelsliber. Her laver vi dem 30 mm høje (selvom Wedi-pladen kun er 20 mm), for det ser bedst ud - og så er risikoen for, at de knækker, mindre.

02
Wedi-pladen skæres ud 2 Trin

Som hylde bruger vi en stump Wedi-plade (20 mm).

Disse plader er geniale at bygge med i vådrum, fordi de ikke suger noget som helst vand til sig. Derudover er pladerne yderst formstabile og tilmed nemme at arbejde med, fordi de er lette at save i.

1

Så skal pladerne mærkes op. Vi laver hylden en fugebredde mindre end flisen, for som det ses senere, giver det den flotteste samling/kant.

2

Det er superlet at save i en Wedi-plade. Du kan derfor sagtens bruge en gammel, sløv fukssvans.

03
Hylderne limes op i hjørnet 3 Trin

Før du kan lime hylderne op, skal du rengøre vægfliserne, så alt gammelt fedt og snavs er væk. Du kan bruge salmiakspiritus på en svamp og så tørre efter med rent vand. Herefter trykkes lim ud på bagkanterne af hylden, og den presses på plads mod væggen. Vælger du at holde hylden med en spånskrue i den bagvedliggende fuge (og dermed bryde vådrumsmembranen),

kan du efterfølgende fylde hullet med silikone.

1

Vi limer nu hylden på væggen. Tryk limen ud på bagkanterne af hylden, og pres hylden ind på plads.

2

Du kan fint bruge en almindelig spånskrue til at fastholde hylden, til limen er tør. Vælger du den løsning, er det nødvendigt at sætte hylden ud for en eksisterende fuge.

3

Kontroller, at hylderne har en lille smule fald den rigtige vej - udad! Der skal ikke mere end en enkelt millimeter eller to til for at få vandet til at løbe af.

04
Fliserne klæbes op 8 Trin

Når limen er hærdet, og Wedi-pladerne sidder helt fast, er det tid til at få sat fliserne på. Vi klæber dem fast til hylderne med flise-klæb og afslutter med at fylde fugerne med silikonemasse specielt egnet til baderum.

1

Hæld noget fliseklæb op i en spand, og tilsæt vand. Det er ikke alverden, der skal bruges til tre små hylder. Så har du ikke et piskeris til at sætte i boremaskinen, kan du sagtens røre limen op i hånden.

2

Nu smøres fliseklæb ud på pladerne med en tandspartel.

3

Herefter lægges flisen på plads. Træk den lidt frem og tilbage, indtil den ligger, som den skal.

TIPS: Tjek, at der stadig er fald mod forkanten.

4

Træk fliseklæb på forkanten af den øverste hylde, og sæt flisestrimlen på. Det er en god idé at fiksere forkanten med et par stykker gaffatape, indtil limen er hærdet.

5

Fortsæt med at sætte de andre forkanter på. Det kan godt være nødvendigt at arbejde lidt med dem (vrikke lidt frem og tilbage), til de sidder lige nøjagtigt, som du vil have dem.

6

Nu fyldes fugerne med silikonefuge beregnet til vådrum. Vær opmærksom på, at de lodrette fuger skal være fyldt helt op, så der ikke kan lægge sig vand i dem.

7

Glat fugen med en finger eller en fugeklods. Hvis du bruger fingeren, er det en fordel at dyppe den i sæbevand, så silikonefugen hænger mindst muligt i.

8

Hylderne tager nu form. Den våde fliseklæb kan kun med nød og næppe holde kanterne, så de støttes midlertidigt med to stykker sort gaffatape.

Materialer

  • En stump Wedi-plade 20 mm
  • 1 patron Wedi-lim
  • Fliseklæb (Alfix Flexibel)
  • Silikonefugemasse (Alfix)
  • 2 fliser, 45 x 45 cm (Ewers)

Specialværktøj

  • Fliseskærer
  • Diamantklinge til vinkelsliberen
  • Tandspartel
  • Evt. fugeklods

Tidsforbrug

Kan gøres på en halv dags tid.

Pris

Vi har brugt fliserester, fra da vi byggede badeværelset. Starter du fra bunden, kan hylderne laves for ca. 500 kr.

Sværhedsgrad

Det er rimelig let.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...