Nyt bad på 3 budgetter

Det kan være hovedrystende, himmelråbende dyrt at renovere et badeværelse. Men du kan faktisk komme overraskende langt for ganske få midler – og skabe et imponerende flot rum. Her renoverer vi det samme badeværelse med tre forskellige budgetter.

Det er dyrt at lave badeværelse. Faktisk så dyrt, at badeværelset typisk er et af hjemmets allerdyreste rum, også når du skal renovere og forny et gammelt, slidt badeværelse.

Prisen er afhængig af to faktorer: Hvor meget af arbejdet kan du selv udføre, og hvor fint skal det være? Hvis svaret på første spørgsmål er “Jeg kan klare alt det, jeg selv må gøre”, så har du allerede reduceret prisen med mange, mange tusind kroner.

Tre meget forskellige priser

Hvis det blot handler om at gøre et slidt badeværelse rimelig pænt og rart at opholde sig i, måske som en midlertidig løsning i et par år, så behøver du faktisk ikke at skulle forbi banken for at optage et lån. Spartel på væggene, et nyt toilet og en ny vask kan ændre rigtig meget på rummets udseende. Og supplerer du med nyt armatur og et pænt spejl, er du kommet langt for under 5.000 kroner.

Hvis du har tid og lidt flere penge, kan du gøre en del mere. Fx kan du installere et væghængt toilet og beklæde væggene med nye fliser. I vores eksempel her bygger vi ovenikøbet en bruseniche. Alt sammen for en materialepris på ca. 15.000 kroner.

Endelig er der den dyre løsning, hvor du går all in. Her bliver væggen skrællet af til fordel for nye, moderne fliser. Også gulvet får nye fliser, og i brusenichen kommer der nyt afløb og en eksklusiv glasvæg. Der kommer dagslys ind igennem et ovenlysvindue, og det hele toppes med et lækkert spejlmiljø omkring vasken, der skiftes helt ud og bygges ind i et skab. Det lyder dyrt, men igen: Kan du lave det meste selv, så skal du faktisk gøre dig umage for at komme meget over 50.000 kroner – og det er langt fra håndværkerpriser.

Så hvor meget vil du gi’ for et nyt badeværelse? Uanset om du har 4.000 kroner eller 50.000 kroner at gøre godt med, kan du – med de rette ideer - få et rigtig fint rum. I artiklen finder du inspiration og gode råd til dit nye badeværelse.

Badeværelse for 4.000 kr.

Pengene er få, men med de rette idéer kan du forvandle det gamle badeværelse til et helt fint rum. Er du fx lige flyttet ind i et ældre hus, er der mange ting, der skal bruges penge på, og badeværelset har måske ikke førsteprioritet. Men det må naturligvis gerne være til at holde ud at se på.

Der er masser af små greb, du kan benytte dig af. Greb, som vil gøre en stor visuel forskel for få tusind kroner.

Så langt kom vi: Forandringen er markant på trods af det begrænsede budget. For under 2.000 kroner er de gamle fliser væk og erstattet med pudsede vægge. Den nye, stilrene vask gør også en stor forskel. Toilettet er nyt. Måske ikke så anderledes end det gamle, men det sparer vand og penge.

Toilet

Det gamle toilet skal skiftes ud med en ny, pænere og vandbesparende model. Det er en ret simpel operation, som er klaret på et par timer.

Vi vælger ikke den allerbilligste model til 599 kroner. Det er så vandforbrugende og ikke-rengøringsvenligt, at vi lige så godt kunne beholde det gamle. Men for blot 899 kroner kan vi få en pænere, rengøringsvenlig udgave med toskyl, så der kan vælges mellem to og fire liter. Vi får altså nyt design og sparer vand samtidig hver eneste dag.

PRIS: 899 KRONER

Fjern det gamle toilet. Det skal blot skrues fri og løftes af afløbet.

Stop afløbet midlertidigt til med klude og en pose eller lignende.

Nyt armatur

Vi skifter armaturet (blandingsbatteriet) til et mere moderne. Vi vælger ikke den allerbilligste model fra byggemarkedet, men en klasse dyrere, uden at det bliver dyrt. De billige armaturer til under et par hundrede kroner har ofte en meget kort holdbarhed. Vi vælger et armatur fra en anerkendt producent.

PRIS: 500 KRONER

Nyt bruseforhæng

Det er et billigt stik, men bruseforhænget fylder faktisk en del rent synsmæssigt.

PRIS: 79 KRONER

Ny moderne håndvask

Den fritstående vask bliver til en ny vask fra Ikea. Det er en både pænere og mere praktisk løsning, som Ikea klarer for under 400 kroner.

PRIS: 370 KRONER

Fliserne spartler vi over med stærk puds

Multipudsen hæfter nemt på selv de glatteste fliser.

Vi spartler de gamle fliser over med en spartelmasse, der kan hæfte på snart sagt alle overflader (fx Multispartel fra Skalflex).

Det er den billigste måde at forvandle de kedelige og mange steder gennemhullede fliser til glatte vægge. Maling hæfter generelt dårligt på fliser, og særligt i vådzonen (bruseområde og ved badekar) vil malingen hurtigt skalle af.

Når væggene er pudset, kan du enten lade pudsen stå, som den er, grå og rustik, eller male den over. I vådzonen er det klogt at male mange gange med en god, solid vådrumsmaling. Det skal nok holde sig pænt i nogle år.

PRIS: 1.875 KRONER FOR 25 KVM VÆG

Nyt spejl

Det er heldigvis ikke nødvendigvis den store udgift at skifte et lidt kedeligt, utidssvarende spejl ud. Et spejl kan fx fås i Ikea for 329 kroner, og det er væsentlig kønnere end det gamle firkantede spejl. Der følger beslag med, så spejlet skal blot skrues op på væggen med plugs og skruer.

PRIS: 329 KRONER

Badeværelse for 15.000 kr.

Badeværelset er gammelt, slidt og utidssvarende. Nu skal det shines op og være moderne. Du har sparet op, så nu kan du virkelig gøre en forskel.

Så langt kom vi: Nye fliser, væghængt toilet og brusevægge ændrer rummets udseende markant. Toilettet og brusenichen gør desuden badeværelset væsentlig lettere at holde rent: ingen vandpjaskeri ud på gulvet og ingen besværlige krummelurer og kroge, der skal gøres rent udvendigt på toilettet. Og så er der kommet et langt bedre luftskifte med den nye ventilation.

Væghængt toilet

Nu er rengøringen noget nemmere.

Særligt når det handler om rengøring, er et væghængt toilet en fordel. Det kommer væk fra gulvet, og det eneste, der skal gøres rent, er selve kummen. Det kræver en lille forsatsvæg, hvori cisternen og det stativ, der holder toilettet, kan indbygges. Vi vælger en god mellemprismodel, der kan holde i mange år, også designmæssigt.

Det væghængte toilet fylder ikke mere end det stående, så du skal ikke være bange for, at det koster dig en masse ekstra plads.

PRIS: 5.000 KRONER

Ny bruser

Bruser og blandingsbatteri vælger vi at skifte. Vi vælger ikke den allerbilligste model, for i længden er det en dårlig investering. En god og forholdsvis billig model med nyt blandingsbatteri, brusestang og brusehoved på tilbud på internettet giver brusenichen en tiltrængt opgradering.

PRIS: 1.200 KRONER

Bruseniche

Et bruseforhæng kan godt fungere, men det er altså mere praktisk med en egentlig bruseniche med vægge. Sådan en kan vi heldigvis selv bygge, ovenikøbet ret billigt. Vi bygger væggene af lette skumbyggeplader. Det er en nem måde at bygge en væg på, og pladerne er godkendt til brug i vådrum. Vi sætter fliser på væggene ligesom i resten af rummet.

PRIS: 2.000 KRONER (UDEN FLISER)

Klæb pladerne fast. Klæbemassen bruges på gulv, loft og vægge.

Klæb næste plade på. Den skal også klæbe på siden, så pladerne samles.

Træk fliseklæber på. Herefter er væggene klar til at blive beklædt.

Nye fliser på væggene

Kom kun klæber på et lille areal ad gangen, så den ikke tørrer ud.

I stedet for blot at spartle de gamle fliser over sætter vi nye vægfliser udenpå. Pris handler her primært om udseende, så vi vælger nogle af de lidt billigere, som vi sagtens kan leve med. Gulvet lader vi være, for skal der skiftes fliser, skal der også arbejdes med fald på gulvet og nyt afløb. Afløb er en sag for fagfolk, og så skal der langt flere penge op af lommen.

PRIS: 4.250 KRONER (170 KRONER PR. KVM)

Bedre ventilation

Ventilationen skal isoleres og ud igennem taget eller væggen.

Ventilationen har indtil nu bestået af at åbne et vindue. Det er ikke optimalt. Badeværelset bliver fugtigt, sølvfiskene holder fest krogene, og der kommer skimmel i vinduernes kanter. Vi fører ventilationsrør op under det nedhængte loft og sætter en god ventilator op. Den har fugtstyring, så den selv starter, når der er behov for det.

PRIS: 1.000 KR. (GENNEM VÆG CA. 600 KR.)

Badeværelse for 51.000 kr.

Badeværelset er et vigtigt rum. Du har pengene til at føre det gamle badeværelse ind i det 21. århundrede, så nu skal den have hele armen.

Så langt kom vi: Badeværelset er totalt forvandlet fra kedeligt og nedslidt til lækkert og eksklusivt.
De store fliser, den nye vask med skab og spejl og glasdøren til brusenichen er alt sammen lækre detaljer. Og så kommer alle de lækre detaljer meget mere til deres ret med det markante lysindfald fra ovenlysvinduet. Lidt dyrt, men absolut dejligt.

Nye fliser på vægge og gulv

Tidens trend peger på fliser i storformat. Vi finder fliser i betonlook i formaterne 75 x 75 og 75 x 150 cm.

Vi skræller alle de gamle fliser af vægge og gulv, så vi kan sætte de nye op. Undervejs må vi have fat i en kloakmester, der kan hjælpe med at forhøje afløbet, der også skal passe til et langt Unidrain-afløb langs hele den ene side af brusenichen. Det lange afløb gør det nemmere at lave korrekt fald på gulvet, der kun skal hælde i én retning.

PRIS: 18.000 KRONER FOR 25 KVM (INKLUSIVE FLISEKLÆBER OG FUGE)

Styr de store fliser med flisekryds. Vip fliserne på plads som vist.

Ret flisen på plads. Den skal sidde helt plant. Brug en gummihammer.

Sæt gaffatape over samlingerne, indtil fliseklæberen er hærdet.

Nyt afløb

Vi er nødt til at flytte afløbet af hensyn til den nye afløbsrist. Det er ikke gør det selv-arbejde, men kræver autoriseret arbejdskraft. Det gælder også, hvis afløbet skal blive på sin plads, men blot skal forhøjes. Hertil kommer prisen på risten (denne model 1.500 kr.).

Komplet badmiljø

Det stilmæssigt sammenhængende spejl, vask og skab giver rummet stil.

Lækker vask med skab og spejl: Vi opgraderer ved at skifte den fritstående vask ud med et lækkert “badmiljø”, der består af et lækkert skab med håndvask og et spejl med lys i. Der er masser af den type samlede tilbud, både i fysiske butikker og på nettet.

PRIS: 7.000 KRONER

Ovenlys

Vinduet kan fjernbetjenes og programmeres.

Badeværelset er lidt mørkt, og vi vil gerne have naturligt lys ind. Helst ovenlys. Vi bygger en lysskakt op igennem loftsetagen og sætter et ovenlysvindue i. Det giver masser af lys, og det er arbejde, vi selv kan klare.

Vi vælger en model med fjernbetjening. Ud over fjernkontrol kan vi også programmere vinduet til at åbne på bestemte tidspunkter.

Selve lysskakten kræver lidt af dig, der skal udføre den. Du kan læse mere om ovenlys her.

PRIS: 9.000 KRONER

Glasdøre i brusenichen

Det eksklusive look skal toppes med en væg af glas i brusehjørnet. Kombinationen af de store fliser, de stilrene møbler og det klare glas er med til at give badeværelset et eksklusivt

PRIS: 3.000 KRONER

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Badeværelse