Ovenlysvinduer

Ovenlysvinduer giver et fantastisk lys og kaster lys over hjemmets mørke kroge. På disse sider kan du finde inspiration og vejledning til, hvordan du kan montere dit eget ovenlysvindue.

  Ovenlysvinduer giver dobbelt så meget lys

  Ovenlysvinduer er geniale. Med et ovenlysvindue placeret i taget får du nemlig dobbelt så meget lys ind som med et traditionelt facadevindue. Blandt andet derfor er et ovenlysvindue en af de største forvandlinger, du kan bygge.

  Der er fantastiske muligheder i det lys og den luft, du får med et ovenlysvindue. Ovenlysvinduer kaster dagslyset ind i de mørkeste dele af huset, får rummene til at virke større – og nyere ovenlysvinduer trækker effektivt frisk luft gennem hele huset.

  Ny indretning med ovenlysvinduer

  Normalt må vi placere alle de funktioner i huset, der trives bedst i dagslys, ude i ved væggene, men det vender ovenlysvinduer op og ned på. For ovenlysvinduet kan kaste lyset ned midt ind i huset. Og det giver dig nye muligheder for at udnytte pladsen i huset bedre og indrette mere frit.

  Den mørke krog bliver pludselig lyst op med et ovenlysvindue og det giver dig nye muligheder for at placerer møbler, spiseborde og meget andet.

  Ovenlys med lyskasse

  Et ovenlysvindue er måske ikke det første, man tænker på, når huset har loftrum over de flade lofter. Men det er faktisk en reel mulighed. Ved at bygge en lyskasse, eller lysskakt fra loftet og op til tagfladen, kan du lukke masser af fantastisk lys ind gennem taget. En lyskasse i loftet giver ikke bare mere lys og en fornemmelse af mere plads. Den tilfører også rummet karakter og kan forandre selv det kedeligste 70’er-hus til en spændende og anderledes moderne bolig.

  Montering af ovenlysvinduer

  Du kan montere et ovenlysvindue, næsten uanset hvilken tagkonstruktion du har. Men der er flere måder at løse opgaven på. Først og fremmest skal du forholde dig til tagets spær.
  Den simpleste isætning af et ovenlysvindue er imellem spærene. Det kræver, at ovenlysvinduet kan være præcis der, hvor du ønsker at have ovenlysvinduet placeret i skråvæggen.

  Men nogle gange passer tingene bare ikke sammen: Der, hvor du vil have et ovenlysvindue, sidder der måske netop et tagspær. Det kan du i de fleste tilfælde godt komme udenom ved at lave en udveksling. Det er dog noget, du skal have professionel hjælp til.

  Hvad koster ovenlysvinduer?

  Det er svært at sige en endelig pris på, hvad ovenlysvinduer koster. Heldigvis er nye ovenlysvinduer så godt gennemtænkte, at du sagtens selv kan montere dem, og dermed få ovenlysvinduer til cirka en tredjedel af prisen ift. at få en håndværker til at stå for monteringen. Et ovenlysvindue i normal størrelse, hvilket vil sige cirka en meter højt og lidt smallere koster omkring 4000 kroner.

  Bedre indeklima med ovenlysvinduer

  Hvis du drømmer om et bedre indeklima, ligger løsningen måske i dine ovenlysvinduer. Et ovenlysvindue kan nemlig let ventilere din bolig pga. dets høje placering.

  Da ovenlysvinduer sidder højere end de øvrige vinduer, vil trykforskellen sørge for, at luften bliver trukket ind af de lavtplacerede vinduer og ud gennem ovenlysvinduet.

  Nyere modeller af ovenlysvinduer har sensorer monteret, så de helt automatisk kan lufte ud, hvis boligen trænger til frisk luft.