Sådan lægger du gulv- og vægfliser

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
5.500 kroner

Intro

OBS: Denne vejledning er en del af et større tema.
Se hele temaet her: Nyt badeværelse helt fra bunden

Inden du begynder at klæbe dine fliser fast til gulv og vægge, skal du starte med at opmåle rummet og planlægge fliselægningen, så du ikke ender med smalle afskæringer langs væggene.

Lav en prøveoplægning, og vær særlig opmærksom på gulvafløbets (og andre forhindringers) placering i forhold til mønsteret.

Her lægger vi små mosaikfliser på gulvet i bruseafdelingen, med en lille opkant til det øvrige gulv, for at undgå at der løber vand ud på gulvet i resten af badeværelset.

På resten af gulvet og på væggene lægger vi store fliser. De er blevet meget moderne, især fordi teknologien har gjort produktionen væsentlig nemmere og dermed billigere. I dag fås fliser helt op til 1 x 3 meter til rimelige penge. Men husk, at det er umuligt at lave fald mod et afløb, hvis fliserne er for store i forhold til rummets størrelse.

Vejledning

01
Vi starter med de små fliser 6 Trin

Mosaikfliserne, der skal ligge på gulvet i brusenichen, er monteret på store ark, som gør dem langt lettere at lægge, end hvis de var løse.

Vi starter naturligvis med en prøveoplægning, og her skal der særligt tages hensyn til gulvafløbet. Så oplægningen starter her. Og i vores tilfælde skal der skæres en række flisestumper, for at det går pænt op.

Sørg hele tiden for, at fugerne flugter på alle ledder, hver gang du lægger et nyt ark fast i klæberen.

1

Sæt afløbsristen i, når fliserne er lagt løst op omkring afløbet. Selve risten kan roteres 360° og kippes ca. 10° i forhold til underdelen, så du altid kan få risten til at ligge plant og i niveau med fliserne.

2

Hvis prøveoplægningen er præcis, kan fliserne allerede nu tilskæres til at passe omkring afløbet. Fliserne tilskæres bedst og mest præcist med en vådskærer med diamantklinge.

3

Rør klæberen op med et piskeris, til den er jævn og homogen. Lad den stå i 5 min., og rør derefter igen. Lav ikke for meget klæber ad gangen - du risikerer, at den begynder at hærde, inden du får den brugt.

4

Læg klæberen på i et afgrænset område ad gangen. Fordel med den glatte side af stålbrættet.

5

Træk tandspartlen gennem klæberen med en vinkel på ca. 60 grader - så bliver massen helt jævnt fordelt, når fliserne trykkes fast i klæberen.

6

Læg fliserne på. De 5 x 5 cm mosaikfliser er monteret på måtter, der gør udlægningen væsentligt hurtigere. Tryk dem godt fast i klæberen, og sørg for, at fugerne flugter med naboflisernes.

02
Afløbet sættes på plads i gulvet 3 Trin

1

De tilskårne mosaikker limes på plads omkring afløbsristen én efter én. Sørg for, at de ligger plant, og at fugerne flugter.

2

I klæberen lægges en plastbrik, så afløbsristen ender i niveau med mosaikken.

3

Afløbsristen og flangen sættes forsigtigt ned på plads - flangen er smurt med lidt opvaskemiddel, for at den glider bedre.

03
De store fliser kræver præcision 13 Trin

Så er det tid til de store fliser - de måler 45 x 90 cm og er et eksempel på en stigende trend, hvor der sættes store (også endnu større) fliser på gulve og vægge.

Vi har valgt at lægge fliser på gulvet først, netop på grund af de store fliser; så kan de stables fra gulvet og op.

Sætter du mindre fliser på væggene, starter du med anden række fra gulvet, støttet på en liste, og så retter du den nederste række fliser til i forhold til gulvet, inden den klæbes op. Den manøvre er vanskelig med de store fliser.

1

De store fliser smøres med et tyndt lag klæber på bagsiden for at sikre 100 % vedhæftning.

2

Smør på ét felt ad gangen, og læg så klæber på det næste stykke. Flisekryds hjælper med at holde den perfekte fugeafstand.

3

Nu til væggene: Opsætningen af fliser i bruseafdelingen starter med opstregning på væggen, hvor bruseglasset skal være. Det er også lige her, vådrumsmembranen dækker til.

4

Den første flise placeres hen til opstregningen. Den kiles op, så den er fuldstændig vandret og med en afstand svarende til en fuges bredde ned mod gulvet.

5

Der er både klæber på væggen og flisen. Det tynde lag klæber på bagsiden af flisen sikrer en perfekt vedhæftning. Er der for store lunker under fliserne, lyder de hult, når man banker på dem.

6

Flisen bankes forsigtigt på plads i klæberen med en træklods og en gummihammer. Flisen er så stor og tung, at det er vanskeligt at presse den på plads med hænderne.

7

Vi måler op til brusearmaturets placering. Afstanden fra flisen under (husk at lægge en fugebredde til) og afstanden fra væggen (minus en fugebredde) skal bruges.

8

Vi overfører målene til en plade, der har samme mål som en flise. På den måde kan der laves en test og spares en kostbar flise, hvis vi måler forkert. Pladen er nu en skabelon, og hullerne tegnes over på flisen.

9

Nu kan flisen sættes op. Hullerne, der blev tegnet op ved hjælp af skabelonen, er boret med et diamantkopbor.

10

Vi sætter en hel flise midt på endevæggen. Så kan vi skære fliser til på begge sider og få et harmonisk udtryk.

11

Fliserne skal gå helt til loftet i brusenichen, så den øverste flise er skåret til. Den bliver smal, men det virker naturligt op mod loftet.

12

Hullet i flisen ved ventilatorens udsugning har vi lavet med et 100 mm kopbor.

13

Vi sætter de sidste fliser op og husker at gøre plads til fuge i hjørnerne.

04
Sokkel og fuger 6 Trin

1

Streg op til flisesoklen. Langs badeværelsesgulvet skal der være en flisesokkel på min. 10 cm if. vådrumsreglementet. En lang retskinne hjælper med opstregningen.

2

Flisen op mod bruserummets glasplade skal afkortes med et stykke svarende til glassets, monteringsskinnens samt fuge­breddens tykkelse, så gulvets og soklens fuger flugter.

3

Nu skal der fuges mellem fliserne. Fugen blandes op. Vi har valgt en grå fuge. Husk, at farvede fuger som hvid og sort altid er mere sårbare end grå.

4

Fugemassen påføres med et gummibræt i diagonal retning i forhold til fugerne.

5

Fugemassen presses godt ned i fugerne. Fugerne skal fyldes helt op med fugemasse, så der ikke opstår huller.

6

Fugerne kan komprimeres yderligere med en tilskåret spids fra en fugepatron. Så bliver fugerne med sikkerhed faste.

05
Fug fliserne på gulvet 4 Trin

Vi slutter af med fliserne på gulvet. De skal fuges på samme måde, som vi gjorde med væggene.

Sørg for, at fugemassen fylder alle fuger, også i mosaikken, der i sagens natur har mange flere fuger end de store fliser.

Omkring afløbet skal der fuges med vådrumssilikone for at sikre en tæt og fleksibel samling.

Husk at fjerne fugesløret til sidst med vand tilsat eddike (ca. en kop til en spand vand). Ellers får dine fuger et sløret udseende.

1

Mens fugemassen på væggene sætter sig, fuges gulvet. Sørg for at presse fugen godt ned i alle mosaikkens mellemrum, og kør altid på diagonalen, så fugerne ikke bliver “hule”.

2

Omkring afløbsristen, der er klæbet over med gaffatape, renses fugemassen væk, for her skal der være en fleksibel silikonefuge.

3

Når fugemassen har sat sig i en halv til en hel time, vaskes overskydende fuge væk med fugesvampen. Det kan godt betale sig at investere i en spand med ruller.

4

Bruserummet i badeværelset er nu fuget og vasket med fugesvamp, og den fine symmetri viser sig tydeligt. Med den bløde svamp aftørres fliserne for overskydende fugemasse. Rens jævnligt i vand, og rul svampen på rullerne, så den ikke er våd, men bare fugtig.

Materialer

  • Multiklæber (Lip)
  • Multifuge (Lip)
  • Rørmanchetter Gulvafløb 110 mm (Blücher)
  • Fliser (Lugo Grigio)

Specialværktøj

  • Flisefugesæt med spand
  • Tandspartel
  • Fliseskærer

Tidsforbrug

En dags tid i tilfældet her.

Pris

Ca. 5.500 kr.

Sværhedsgrad

Det er egentlig ikke så svært, men omhyggelighed er kodeordet.

Video

TEKNIK: Fliser på udvendige hjørner

Skær kanten skrå, så fliserne kan mødes i en fuge.

Video

TEKNIK: Fliser rundt om rør

Med kopbor og fliseskærer kan du skære helt præcist

Video

TEKNIK: Del fliser

Med en fliseskærer går det både nemt og hurtig

Video

TEKNIK: Fugning af fliser

Arbejd diagonalt på fliserne, så bliver fugerne flot fyldte

Video

TIPS: Den rigtige fugemasse til fliserne

Video

TIPS: Skråt snit på fugespidsen

Video

TIPS: Beskyt badeværelsesfliserne

Video

Tips & Tricks

Planlæg flisemønsteret

Start med midten af rummet: Her skal du enten have en fuge eller midten af en flise. Læg dine fliser løst ud med den rette fugeafstand (det er lettest med flisekryds). Går det ikke op med hele fliser, så er det bedre at have fx en halv flise i hver side end en smal afskæring i den ene side af rummet. Sigt efter symmetri. Er rummet meget skævt, skærer du de yderste fliser til og sørger for, at fugerne altid flugter med hinanden.

Hvis du starter med hele fliser, ender du ofte med en smal stribe langs væggen.

Hvis det går op, er det pænest med et helt antal fliser.

Kan det ikke gå op, er det pænere at skabe symmetri ved at dele fliserne.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...