Vælg det rigtige toiletbræt

Udskiftning af toiletbrættet kan godt drille. For der er flere faconer og størrelser at vælge imellem, og der er mange løsdele at holde styr på under monteringen. Se, hvordan du kommer sikkert i mål.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 time
Pris
1100 kroner

Intro

Der er et utal af forskellige toiletbrætter på markedet. Skal du have et nyt bræt, der passer perfekt til dit toilet, så tjek først mål og facon, inden du farer ud i byggemarkedet eller til vvsbutikken og hiver et sæde ned fra hylden.

Vejledning

01
Sådan skifter du 5 Trin

Der er toiletsæder i blød og hård plast. Der er sæder i bakelit og træ. Sæder til gulvstående og væghængte toiletter. Sæder i holdbare materialer og med gennemtænkt funktion. Sæder i rene designlinjer og farver og sæder med kunstnerisk look og i alle pris-lejer. Det nyeste sæde kan du oven i købet smække med. Det har nemlig indbyggede dæmpere (SoftClose), som bringer sædet ned på plads lydløst i slowmotion.

1

Mål dit toilet. Skal sædet passe helt nøjagtigt til toiletkummen, skal du kende toilettets navn og model. Ellers må du nøjes med at tage mål som vist på billedet. Find målene A - B - C, og tag dem med i butikken, når du skal vælge bræt. Har brættet en utraditionel form, fx firkantet, er det smart at klippe en papirskabelon ud og medbringe den også. Husk at mærke hullerne af også.

2

Klik de to rustfri stålbeslag på plads i sædets bøsninger. Monter dernæst de to plasticstyrebøsninger oppefra i kummens to huller.

3

Drej gevindstængerne i beslaget, til de passer nøjagtigt ned i bøsningerne. Sæt de øverste gummimanchetter på - de skal ligge mellem beslagene og porcelænskummen.

4

Før de to lange gevindstænger ned gennem styrebøsningerne. Juster beslaget, så sædet er hviler på kummen i gummimanchetten, og ikke så tæt på cisternen, at sædet ikke kan stå opklappet.

5

Tryk den underste gummimanchet på gevindstangen, og skub den helt op til kummen. Skru møtrikken, der holder beslaget, fast på gevindstangen.

02
Tjek monteringen og juster brættet 3 Trin

1

Vip sæde og låg op mod toilettets cisterne. Tjek, om de kan holde sig oprejst, og om de sidder lige.

2

Låget skal følge cisternen helt plant, når sædet er placeret korrekt på kummen.

3

Vip sædet ned på toiletkummen. Sædets dæmpere skal være nøjagtig over kummens kanter. Sædets forkant skal følge toiletkummen.

De to dæmpere er tværstillede i forhold til kummen. Sædet skal sidde, så de præcist rammer kummens kant.

Sværhedsgrad

Det er nemt, hvis beslagets skruer kan løsnes. Er beslaget rustet fast, må du bruge en papegøjetang e.l. – og du kan roligt tage fat. Toiletkummen går ikke i stykker.

Tidsforbrug

1 time med det hele.

Pris

Fra 100 til 1100 kroner.

Video

TEKNIK: Montér toiletbræt

En gør det selv-opgave, der klaret på 10 minutter

TEKNIK: Skift toilet

Med afstandsbrikker er det nemt at få det i vater

TIPS: Brug fiskeline til det fastlimede toilet

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...