Havegang af belægningstegl og granit

Træt af grå fliser og herregårdssten? Her kan du se, hvordan du bygger en flot og anderledes havegang af teglsten og granit, der er lagt med en effektiv kantsikring.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En uge
Pris
600 kr./m2
Havesti med belægningstegl

De røde belægningstegl er et friskt alternativ til de klassiske grå betonfliser.

Intro

I Danmark har vi tradition for at lægge fliser eller brosten i vores havegange. Det er både praktisk og flot, men farven grå går næsten altid igen. Vi har derfor vendt blikket mod byggetraditionerne syd for grænsen og bygget en stærk havegang af flotte, røde belægningstegl.

LÆS OGSÅ: Galleri med 11 udendørslamper

Se, hvordan du lægger den farverige havesti

Man skal være omhyggelig, når man retter gruset af og etablerer faldet på havegangen. Selve arbejdet med at lægge stenene er ganske simpelt.

I gør det selv-vejledningen gennemgår vi, trin for trin, hvordan du:

  • lægger kant og underlag, som sikrer at belægningen ikke skrider
  • lægger selve belægningen.

God fornøjelse!

Vejledning

01
Kant og underlag 6 Trin

For at sikre os, at belægningen ikke skrider ud til siderne og skaber store revner mellem belægningsstenene, laver vi en stærk kant af granitsten. Vi udstyrer dem med en kantsikring, så vi ved, at “rammen” ligger helt fast.

Vi bygger rammen på et underlag, som i forvejen består af bundsikrings- og stabilgrus. Vi viser derfor, hvordan du lægger afretningsgrus oven på de eksisterende lag, samt hvor mange centimeter hvert enkelt lag bør udgøre.

1

Grav ud til de store granitsten. Sigt efter, at oversiden af brostenene kommer til at flugte med husets eksisterende fundament.

2

Slå brostenene fast i underlaget med en gummihammer, og brug en murersnor og et vaterpas til at sikre dig, at stenene ligger helt lige og ikke varierer i højden.

3

Læg et 2-4 cm tykt lag afretningsgrus. Fordel gruset i et jævnt lag med en rive. Kornstørrelsen skal være 0-4 mm.

4

Afret gruslaget med et lige bræt eller en retskinne. Det er vigtigt, at gruslaget hælder 1-2 cm pr. meter ud mod gadeplan, så regn og nedbør ledes væk fra huset.

5

Læg chaussésten rundt om lyskassen, inden den lukkes med en rist. For at være helt sikre på, at stenene bliver liggende, laver vi en kantstøbning. Til formålet laver vi en blanding af 1 del cement og 5 dele grus.

6

Er der brug for tilpasninger, hugges der mindre stykker ud af brostenene med hammer og mejsel. Dernæst lægges de små sten rundt om nedløbsrøret, så de dækker området bedst muligt.

02
Belægning 8 Trin

Når du har målt op, og kantblokkene er placeret korrekt, så minder arbejdet mest af alt om et puslespil i overstørrelse. Selve mønsteret giver sig selv, når først du har lagt et par rækker, og chausséstenene kan lægges i et utal af formationer. Ved de lige rækker kan det godt betale sig at lægge et bræt med samme bredde som to chaussésten. På den måde sikrer du dig, at der er plads til alle stenene.

1

Start med at lægge belægningstegl rundt om lyskassen ved hoveddøren. Vi lægger dem i et mønster med to sten på tværs og to på langs.

2

Læg to rækker chaussésten som et kryds, og fyld derefter op med belægningstegl. Det er vigtigt, at krydset er vinkelret, så teglene ikke bliver “tvunget” ud af vinkel. Det ødelægger symmetrien.

3

På arealet til selve stien tjekkes det, at bredden går op med det antal sten, du har tænkt dig at bruge. Så undgår du at skulle skære den sidste række til med en vinkelsliber.

4

Når du kender bredden, kan du trække en murersnor og lægge resten af granitstenene. Ret dernæst afretningsgruset af, så det hælder med 1-2 procent ud mod vejen.

5

Læg teglene efter samme mønster som foran hoveddøren, og læg med et passende interval en række chaussésten på tværs af have­ gangen. Det giver spil i belægningen og bryder den røde overflade.

6

Vibrér alle teglene på plads med en pladevibrator, så have­ gangen bliver plan og stenhård. Sørg for at komme ud i alle hjørner og kroge, så der ikke er nogen tegl, der rager op.

7

Fyld fugerne med fugesand. Den nem­ meste måde at fylde dem på er ved at feje diagonalt hen over dem. Vibrér evt. stenene med en pladevibrator, og efterfyld fugerne.

8

Når fugesandet ikke synker længere, er det bare at læne sig tilbage og nyde synet af den nye havegang.

Materialer

  • Belægningstegl
  • Chaussésten
  • Granitsten
  • Bundsikringsgrus, 0-63 mm
  • Stabilgrus, 0-32 mm
  • Afretningsgrus, 0-8 mm
  • Fugesand, 0-2 mm
  • Cement
  • Støbemix, 0-16 mm

Specialværktøj

  • Pladevibrator
  • Gummihammer

Tidsforbrug

Det er tidskrævende at lægge en havegang, så regn med at bruge en uges tid, hvis den fylder ca. 20 m2.

Pris

Ca. 12.000 kr. for 20 m2.

Sværhedsgrad

Man skal være omhyggelig, når man retter gruset af og etablerer faldet på havegangen. Selve arbejdet med at lægge stenene er ganske simpelt.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Belægning