Galleri med 11 udendørslamper

Udendørslamper – gør det selv eller ikke?

Det er praktisk at have lamper udendørs rundt om huset, langs havegangen og i skure og udhuse. Mulighederne er talrige – også hvis du gerne selv vil stå for opsætningen af dine udendørslamper.

Hvis du vil gøre det selv, forudsætter det dog, at lamperne er lavvolt-lamper – altså lamper, der ikke er direkte tilslutet til 230 volt. Den type lamper kommer typisk i sæt, der er lige til at sætte op, og som tilsluttes via en transformer, der omdanner 230 volt til fx 16 volt.
Disse sæt må du selv sætte op, men du må ikke ændre på ledningernes længde eller på anden måde modficere dem.

Udendørslamper på batteri

Du kan også købe lamper, der kører på batteri. Nogle af dem er så energibesparende, at du ikke skal bekymre dig om at skifte batterierne mere end en gang om året.

Udendørslamper: Udendørs lamper på batteri

Ofte kan du nøjes med at skifte batteri på din udendørslampe én gang om året.

Lamper, der sluttes direkte til 230 volt skal du have en autoriseret elektriker til at sætte op.

Udendørslamper med sensor

Der er ingen grund til, at du selv skal huske at tænde og slukke udendørslamperne, med mindre du ønsker dem tændt hele natten. Når du vælger udendørslamper med sensor, tænder de kun, når der er bevægelse.

Ofte er lamper med bevægelsessensor det mest praktiske: når de registrerer bevægelse, tænder de i en kort periode, før de slukker igen. Du kan typisk indstille, hvor mørkt det skal være, før lamperne skal tænde, og hvor længe de skal være tændt, efter at de har registreret bevægelse.

Nogle lamper har indbygget sensor, men du kan koble en hvilken som helst udendørslampe til en ekstern sensor, der sørger for at tænde og slukke den. En sensor tilsluttet 230 volt skal sættes op af en autoriseret elektriker.

Galleri: Inspiration til udendørslamper

Udendørslamper: Atria. Kvadratiske LED nedbygningsspot

1. Atria. Kvadratiske LED nedbygningsspot

En del af Techmars Garden Light-serien, der er nem selv at installere. Kan bruges under vand. Måler 4,2 cm i højden, 4 cm i bredden.

Udendørslamper: Cool LED-spot

2. Arigo. Cool LED-spot

Fra Techmars Garden Light smarte samlesætserie, hvor du vælger lamper, transformer, de nødvendige stik og forlængerledninger. Lampen er 10 cm høj, 9 cm bred.

Udendørslamper: X solar. Lad solen lyse om natten

3. X solar. Lad solen lyse om natten

Solar er en serie kvalitetslamper med solcelleteknologi, der er fremstillet til forholdene i de nordiske lande. Det betyder, at solcellerne kan klare sig med den begrænsede mængde sollys, vores breddegrader byder på, og stadig levere en tilfredsstillende belysning. Fås som stander, til væg og med husnummer.

Udendørslamper: Vitex. Blødt LED-lys til havegang og indkørsel

4. Vitex. Blødt LED-lys til havegang og indkørsel

Velegnet langs havegangen eller langs terrassekanten, hvor man vil have mindre målrettet lys end med spots. Måler 36,5 cm i højden, 10 cm i bredden.

Udendørslamper: Cube LED. Designlamper til væggen

5. Cube LED. Designlamper til væggen

Med sine to 3 watt-pærer kan lamperne lyse hele natten uden at belaste budgettet. Der skal føres strøm frem til transformeren, men resten kan du klare selv. Måler 10 x 10 x 10 cm.

Udendørslamper: Andros. LED-lamper i rustfrit stål

6. Andros. LED-lamper i rustfrit stål

Klassificeret IP67, så de kan monteres både i have- gang og i udhæng. Diameter 9,6 cm, højde 6,5 cm.

Udendørslamper: Paros. Lyspunkter til terrasse eller udhæng

7. Paros. Lyspunkter til terrasse eller udhæng

De fine små lamper er velegnede som kantbelysning på terrassen eller under udhæng. Lampernes diameter er 2,6 cm og højden 2,4 cm.

Udendørslamper: Astrum. LED mini-lampe

8. Astrum. LED mini-lampe

De små 4 cm LED-lamper er egnet til brug mange steder – også der, hvor der ikke er meget plads. De kan endda bruges under vand. Fra Techmars Garden Light samleserie, hvor du bestiller lamper, transformer og forlængerledninger, hvorefter alt knappes sammen uden brug af værktøj. Måler 2,8 cm i højden og 4 cm i diameter.

Udendørslamper: Mr Beams, LED Security Light Dual Head

9. Mr Beams, LED Security Light Dual Head

De to kraftige lamper på 500 lumen kan drejes og vinkles, så det stærke lys rammer, hvor du vil have det. Ingen tyv kan gemme sig i mørket, når sensoren spotter ham på ti meters afstand. Bruger fire D-batterier, holder min. et år ved normal brug.

Hvornår er en lampe en udendørslampe?

For at du kan bruge en lampe udendørs, skal den være tætnet mod vandindtrængning. Lampers tæthed opgives ud fra en IP-skala, der går fra 0 til 6. En udendørslampe, der er beskyttet af et udhæng, skal være minimum IPX1.

Sidder lampen frit udsat for vejr og vind på en væg, skal den være minimum IPX3. Er der tale om en fritstående lampe, eller en lampe der sidder mindre end en halv meter over jordhøjde, skal den være klassificeret IPX eller højere.

Opsætning af udendørslamper – den nemmeste løsning

En lampe, der blot skal have et nyt batteri en gang om året eller mindre, er den absolut letteste lampe at montere. Du skruer typisk et beslag op, som lampen klikkes fast på. Og når der skal skiftes batteri, er det blot at klikke lampen ned, fatte en skruetrækker og skifte batterierne ud med friske.

Ulempen ved batterilamper er, at de – for at spare på strømmen – ofte er forudindstillet til kun at lyse i 10-30 sekunder ad gangen, hvorefter de slukker (med mindre de registrerer bevægelse).

Led udendørslamper

Mange udendørslamper bruger led-pærer, fordi det er strømbesparende. En led-pære, der blot skal skabe lys nok til, du kan orientere dig i mørket, bruger så lidt strøm, at du knapt kan se forbruget på din el-regning. Særligt, hvis en sensor slukker lamperne, så snart ingen bevæger sig i nærheden af dem.

De batteridrevne lamper bruger af samme grund også led.

Dine udendørslamper gør dit hus mere sikkert

Indbrudstyve kan bedst lide at arbejde ubemærket. Derfor kan dine udendørslamper have en præventiv effekt i forhold til indbrud. Dette gælder især hvis du vælger udendørslamper med sensor. Når en indbrudstyv nogen nærmer sig huset, tænder udendørslamperne via en bevægelsessensor. Og det gør det svært for en tyv at "arbejde" i fred.

Udendørslamper: Dine udendørslamper gør dit hus mere sikkert

Et kraftigt lys fra udendørs lamper med sensor kan være med til at holde tyveknægte på afstand.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Belysning