Herregårdssten er en stor familie
Herregårdssten findes i flere forskellige størrelser, former og tykkelser - så du nemt kan finde den, der passer bedst til dit projekt. Her kan du se et pænt udvalg af sortimentet. Stenen findes også i forskellige farver.
Teknik: Læggeretning
Stenene skal vende rigtigt
Når du lægger herregårdssten, er det ikke ligegyldigt, hvordan du vender stenene. Specielt ikke, hvis de lægges i en indkørsel, hvor der kører tung trafik. Det er vigtigt, at stenene lægges, så bilen kommer til at køre over den “brede”/smalle led og ikke den “korte”/lange led. Så kan stenene bedre klare den tunge belastning, og det mindsker risikoen for, at stenene skrider ud til siden. Her viser vi dig, hvordan du lægger herregårdssten diagonalt i en indkørsel, hvilket også er på den “brede” led. Fordelen ved at lægge sten diagonalt er, at de kan lægges i vilkårligt forbandt, dvs. at fugerne i de enkelte rækker ikke følger et bestemt mønster. Så kan fliserne lægges meget hurtigt.
Når sten lægges diagonalt, behøver du ikke tænke på, at fugerne i de forskellige rækker skal følge et bestemt mønster, det såkaldte forbandt.
Stumperne i siderne må ikke være mindre end 1/3 af en herregårds-sten, da det bliver for småt, og de kan vippe.
Spænd en snor ud diagonalt på kantblokkene, så stenene kommer til at ligge skråt i indkørslen. Læg et par sten i den første række langs snoren og tre sten mere ved siden af den første, så du ved, hvor meget fire rækker sten fylder, et såkaldt modulmål. Det sikrer, at du får samme fugebredde mellem alle rækker sten.
Flyt snoren, når du har lagt fire rækker sten. Snoren skal placeres i stenenes modulmål, altså hvor meget fire rækker sten fylder inkl. en fugebredde på 2-5 mm.
Der fuges løbende med fugegrus, når du lægger sten på et stort areal som en indkørsel. Så undgår du, at stenene vipper, hvis du går på dem. Fortsæt med at lægge sten på denne måde, til alle hele sten mellem kantblokkene er lagt.
Teknik: Kantsikring
Brug beton til kanterne
Når du laver en belægning med herregårdssten, er det vigtigt at sikre kanterne, så stenene ikke glider ud til siden. Det kan gøres på flere måder, fx med store kantblokke, der sættes i beton. Den metode er velegnet til en indkørsel, hvor der er tung trafik. Til en terrasse kan du lave kantsikring med almindelige herregårdssten, der sikres med en kant af beton.
Grav en rende, hvor kantsikringen skal være, og stamp den godt i bunden, så den er kompakt. Det kan du gøre med en brolæggerjomfru. Renden skal være ca. 10 cm bredere end dine kantblokke på begge sider, så der er plads til beton.
Sæt kantblokkene i beton, som fyldes i renden i et 12-15 cm’s lag. De bankes på plads, så de står i lige linje. Sørg for at banke stenene godt ned, så de får ordentligt fat i betonen.
Tjek, at kantblokkenes modulmål holdes, dvs. at målet på fx tre kantblokke er det samme hele vejen. Så bliver kanten ensartet med samme fugebredde. Tjek også, at kantblokkene står lige med et vaterpas oven på stenen.
Teknik: Buer
Højbed og læmur i ét
Herregårdssten kan ikke bare bruges som belægning, men også til at bygge i højden med, fx til et højbed. Og det behøver ikke altid at være vinkelret - du kan også bygge “rundt” med stenene. Her viser vi dig, hvordan du kan bygge et buet højbed, der samtidig fungerer som læmur, med store betonblokke.
Når du bygger i højden med stenene, er det vigtigt, at den første række sten ligger helt vandret, så dit byggeri får lodrette sider. Her bruger vi firkantede sten, så den buede form får du ved at lægge fliserne tæt sammen på den inderste del af fugen og med lidt større afstand på den yderste del. Du skal holde den samme afstand gennem hele byggeriet, så det bliver harmonisk. Tjek jævnligt undervejs, at siderne er lodrette.
På indersiden er fugerne helt tætte, når du bygger buer, mens afstanden på ydersiden er større.
Første række sten skal stå helt vandret. Læg evt. små strimler af murpap under stenene, så de ligger vandret, og muren bliver lodret. Afstanden mellem stenene er 2-5 mm, hvor fugen er mindst. På ydersiden er den større, da muren buer.
Læg de næste rækker sten, når den første er på plads. Stenene lægges med halvforbandt, hvor den næste række forskydes med en halv sten.
Teknik: Konstruktion
Solid trappe
Hvis du skal bygge en trappe, er herregårdssten et oplagt valg. Især de store magnumblokke er velegnede, da stenene har masser af tyngde og gør din trappe ekstremt solid.
Du får den stærkeste trappe, hvis du placerer de store kantsten på højkant, så de fungerer både som stødtrin og den yderste del af grundtrinnet. Hvis du gør plads til en række af de små herregårds-sten mellem de to store rækker, får trappen en god dybde, så den føles behagelig at gå på.
Hele trappen bør sættes i beton; det er specielt vigtigt ved det første trin, hvor du bør lave en såkaldt trekantstøbning. Trappens sider skal også støbes fast, så stenene ikke kan skride ud til siden.
Det er vigtigt, at stenene i siderne er godt sikret, så de ikke kan skride ud. Her er stenene sikret med et stengærde, men står trappen mere frit, må du bruge beton.
Hvert trin består af en række store kantblokke yderst og almindelige herregårdssten bagerst. Alle sten er sat i beton, som gør konstruktionen meget stærk.
Første stødtrin støbes fast. Placér kantblokke på højkant, og lav en såkaldt trekantstøbning i jordfugtig beton, der måler 15 x 15 cm.
Næste stødtrin sættes fast i beton. Bank stenen på plads. Tjek, at de store sten har samme højde. Tjek også, at der er plads til en lille sten mellem de store.
Sørg for, at der er hældning på stenene, så vandet kan løbe væk. Det kan laves ved at lægge en pen yderst på stenen med et vaterpas, der er i vater, oven på. Så får du et passende fald på 1 cm.
Placér en lille sten mellem de to store kantstensblokke, så trappen får en god dybde. Tjek, at fugerne flugter, og at de har en bredde på 2-5 mm. Ikke bredere end 5 mm, ellers kan fugegruset løbe ud.