Herregaardssten: 1.000 muligheder med herregårdssten

Herregårdssten kan meget mere end "bare" være belægning. Vi viser dig, hvordan du kan bygge trapper, højbede og meget mere med den alsidige herregårdssten.

Herregårdsstenen er genial

Herregårdssten er geniale, da de kan anvendes på et utal af måder. Herunder gennemgår vi de vigtigste teknikker og principper, du skal kende, når du arbejder med herregårdssten.

Herregårdssten skal vende rigtigt

Når du lægger herregårdssten, er det ikke ligegyldigt, hvordan du vender stenene. Specielt ikke, hvis de lægges i en indkørsel, hvor der kører tung trafik. Det er vigtigt, at herregårdsstenene lægges, så bilen kommer til at køre over den “brede”/smalle led og ikke den “korte”/lange led. Så kan herregårdsstenene bedre klare den tunge belastning, og det mindsker risikoen for, at herregårdsstenene skrider ud til siden.

I byggevejledningen viser vi dig, hvordan du lægger herregårdssten diagonalt i en indkørsel, hvilket også er på den “brede” led. Fordelen ved at lægge herregårdssten diagonalt er, at de kan lægges i vilkårligt forbandt, dvs. at fugerne i de enkelte rækker ikke følger et bestemt mønster. Så kan herregårdsstenene lægges meget hurtigt.

Kantsikring af herregårdssten

Når du laver en belægning med herregårdssten, er det vigtigt at sikre kanterne, så stenene ikke glider ud til siden. Det kan gøres på flere måder, fx med store kantblokke, der sættes i beton. Den metode er velegnet til en indkørsel, hvor der er tung trafik. Til en terrasse kan du lave kantsikring med almindelige herregårdssten, der sikres med en kant af beton.

Sådan skærer du herregårdssten

Herregårdssten kan skæres til på to forskellige måder: med en fliseklipper eller en vinkelsliber. Det er hurtigst at bruge en kraftig fliseklipper, men bruddet bliver ikke helt så rent, som hvis du skærer med en vinkelsliber. Den sviner til gengæld. Hvis du skal skære mange herregårdssten til, kan det godt betale sig at få fat i en fliseklipper.

LÆS OGSÅ: Find tips og inspiration til, hvilken belægning, du skal vælge.

Herregårdssten i buer

Herregårdssten kan ikke bare bruges som belægning, men også til at bygge i højden med, fx til et højbed. Og det behøver ikke altid at være vinkelret – du kan også bygge “rundt” med herregårdsstenene.I byggevejledningen viser vi dig, hvordan du kan bygge et buet højbed, der samtidig fungerer som læmur, med store betonblokke.

Når du bygger i højden med herregårdssten, er det vigtigt, at den første række sten ligger helt vandret, så dit byggeri får lodrette sider. I byggevejledningen bruger vi firkantede herregårdssten, så den buede form får du ved at lægge fliserne tæt sammen på den inderste del af fugen og med lidt større afstand på den yderste del.

Limning af herregårdssten

Hvis du bygger i højden med herregårdssten, er det nødvendigt at lime stenene, så muren kan holde til presset fra jorden. Brug cementlim – denne type lim tåler frost. Cementlimen skal puttes på både i de lodrette og vandrette samlinger. Læg først store klatter på herregårdsstenene, som du bagefter glatter ud. Det gør muren ret tæt, så husk at lave dræn i bunden, så vandet kan løbe ud.

Herregårdssten til trappe

Hvis du skal bygge en trappe, er herregårdssten et oplagt valg. Især de store magnumblokke er velegnede, da stenene har masser af tyngde og gør din trappe ekstremt solid. Du får den stærkeste trappe, hvis du placerer de store kantsten på højkant, så de fungerer både som stødtrin og den yderste del af grundtrinnet. Hvis du gør plads til en række af de små herregårdssten mellem de to store rækker, får trappen en god dybde, så den føles behagelig at gå på. Hele trappen bør sættes i beton; det er specielt vigtigt ved det første trin, hvor du bør lave en såkaldt trekantstøbning. Trappens sider skal også støbes fast, så herregårdsstenene ikke kan skride ud til siden.

Hent byggevejledningen "En sten - 1.000 muligheder" her på siden, hvor vi går endnu mere i dybden med de forskellige teknikker til at arbejde med herregårdssten. I byggevejledningen går vi også i dybden med de forskellige typer af herregårdssten, der findes.