Bliv ekspert i vinkelsliberen på 5 minutter

Der er ikke så mange tekniske finesser og indstillingsmuligheder på en vinkelsliber. Alligevel kan den løse en lang række forskellige opgaver, afhængigt af hvilke skiver eller hvilket tilbehør du sætter på den. Her viser vi dig 5 typiske opgaver, hvor vinkelsliberen er uundværlig, gennemgår dens tilbehør og viser hvad du skal kigge efter, når du vælger en vinkelsliber.

Kvikguide til vinkelsliberen

Her kommer vi hele vejen rundt om vinkelsliberen. Vi viser dig 5 typiske opgaver, hvor du skal bruge en vinkelsliber, hvordan du bruger vinkelsliberen og gennemgår det vigtige tilbehør. Vi viser dig også hvad du skal kigge efter, når du vælger en vinkelsliber. Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Vælg den rigtige vinkelsliber

5 typiske opgaver med vinkelsliberen

Sådan bruger du vinkelsliberen

Vigtigt: Sikkerhed under arbejdet med vinkelsliber

Skære- og slibeskiver til vinkelsliberen

Vælg den rigtige vinkelsliber

Med en vinkelsliber kan du skære, slibe, save, polere og pudse alt fra beton og stål til lakerede overflader. Mange af opgaverne kan du endda klare med en billig model, hvis bare den har kræfter nok. De koster fra under 500 kr. til over 3.000 kr. Men hvilken skal du investere i? Her kan du se, hvad du skal kigge efter, når du køber vinkelsliber!

Klik på tallene på billedet herunder og læs mere.

  1. KLINGESKIFT. Nogle klinger spændes med en specialnøgle. Men det er en stor fordel, hvis du kan klare klingeskiftet uden brug af værktøj.
  2. BESKYTTELSESSKÆRMEN skal være nem at flytte til forskellige stillinger, så den altid sender støv og gnister væk fra dig.
  3. STØTTEGREBET skal være skridsikkert. Og så skal det kunne sidde på begge sider af maskinen – og også gerne, så det peger opad.
  4. STARTKNAPPEN skal sidde, så den er let at holde inde, mens du sliber.
  5. BATTERI. Er der tale om en akkuvinkelsliber, bør den være forsynet med en ladeindikator, så du hele tiden er klar over, hvor meget strøm du har tilbage.

VINKELSLIBER I 3 VARIANTER

ALMINDELIG VINKELSLIBER
Til langt de fleste gør det selv-opgaver er en vinkelsliber med 125 eller 150 mm skive rigeligt. Fås både med ledning og i en noget dyrere batteriudgave.

STOR VINKELSLIBER
Har du brug for meget maskinkraft og en stor skæredybde, skal du have fat i en vinkelsliber med en skive på 230 mm. Kan lejes i byggemarkedet.

VINKELSLIBER TIL TRYKLUFT
Har du en kompressor, er en vinkelsliber til trykluft en fin løsning. Du får minimal vægt og stort kraftoverskud. Fås både til 115 og 150 mm skiver.

REDAKTIONEN TESTER: Læs vores nyeste test af vinkelslibere her

VINKELSLIBER MED SMARTE FUNKTIONER

Færre vibrationer.
En vinkelsliber er en voldsom maskine, så det kan godt betale sig at kigge efter en model, hvor der er tænkt over vibrationsdæmpning. Fx har AEG’s 18-125X en gummidæmper, der optager vibrationerne fra det todelte håndtag. Det virker godt.

Et todelt håndtag
Et todelt håndtag gør det sikkert og behageligt at holde på vinkelsliberen og giver tillige god beskyttelse af hånden. Findes fx på DeWalt DCG412.

Nemt skiveskift.
Nogle vinkelslibere kræver værktøj, når skiven skal skiftes. Vi foretrækker, at det kan klares uden, fx på en spindelskrue, der løsnes og spændes med fingrene.

Batteri.
På akkuvinkelslibere er det en stor fordel, hvis der er en ladeindikator, der tydeligt viser, hvor meget strøm der er tilbage på maskinen.

VINKELSLIBER I 3 PRISNIVEAUER

DEN DYRE VINKELSLIBER
Superrobust og stærk vinkelsliber på batteri.

Batteri: 18V-4,0Ah
Lader: 2,5 A
Skivediameter: 125 mm
Omdrejninger/min.: 8.000
Ladetid: 1 time og 50 minutter
Vægt m. batteri: 2,4 kg
Pris: over 3.000 kr.

Metabo W 18 LTX 125

VINKELSLIBER I MELLEMKLASSEN
Semiprofvinkelsliber med ledning. Let, lille og nem at komme til med.
Effekt: 840 watt
Skivediameter: 125 mm
Omdrejninger/min.: 11.000
Ledningslængde: 2,4 meter
Vægt: 2,1 kg
Pris: ca. 1.000 kr.

Makita 9558HN

DEN BILLIGE VINKELSLIBER
Robust og effektiv vinkelsliber med ledning. Lidt tung i længden, men fin til prisen.

Effekt: 1.010 watt
Skivediameter: 125 mm
Omdrejninger/min.: 11.000
Ledningslængde: 3 meter
Vægt: 2,3 kg
Pris: under 500 kr.

Einhell RT-AG 125

5 TYPISKE OPGAVER MED VINKELSLIBEREN

SKÆRE I STEN OG FLISER
Vinkelsliberen er genial, når du skal dele eller tilskære fliser og klinker.

SKÆRE I METAL
Metalrør skæres lynhurtigt igennem med en specialskive til stål på vinkelsliberen.

SLIBE BETON
En vinkelsliber forsynet med slibekop er supereffektiv, når betongulvet skal slibes.

FRÆS FUGER
Med en fræseforsats på vinkelsliberen kan du fjerne ødelagte fuger i murværk. Pas på ikke at skade murstenene, når du fjerner de korte lodrette fuger.

SLIB KLINGE


En medtaget plæneklipperklinge kan slibes relativt skarp igen med en slibeskive til metal. Spænd klingen godt fast, og følg æggens vinkel, når du sliber.

Sådan bruger du vinkelsliberen

Der er ikke så mange tekniske finesser og indstillingsmuligheder på en vinkelsliber. Alligevel kan den løse en lang række forskellige opgaver, afhængigt af hvilke skiver eller hvilket tilbehør du sætter på den. Herunder sætter vi fokus på opgaverne og på det beskyttelsesudstyr, som du får brug for, når du slipper vinkelsliberens mange kræfter løs.

HAK OG BUER I FLISER/KLINKER MED VINKELSLIBER

1. Til hak i fliser og klinker skal du bruge en diamantskæreskive til bløde sten. “Streg” først dit snit op med en ridsepen, så du undgår flossede kanter.

2. En bue i en flise klares ved at skære riller i den del, der skal fjernes. Derpå “gnaves” buen ren med en lille flisetang, og snittet slibes med enkarborundumsten.

SKÆR I METALRØR MED VINKELSLIBER

1. Vinkelsliberen er oplagt til afkortning af metalrør. Streg op efter et stykke A3- eller A4-papir, som du vikler om røret, så bliver snittet præcist.

2. Røret skæres med en skæreskive til metal. Selv med en skive i topkvalitet kan du ikke undgå ujævnheder i snittet. Dem fjerner du med en fil.

SKÆR RILLER I MUR MED VINKELSLIBER

RILLER TIL KABLER OG RØR MED VINKELSLIBER
Ændringer af vand- og elinstallationer kræver en fagmand. Men du kan sagtens fræse rillerne til rør og kabler selv – efter aftale med VVS’er og elektriker. Skær efter stregerne, så rillen er smallest yderst og bredest inderst. Så hænger mørtlen bedre fast, når rillen lukkes. Sæt en mejsel på tværs i bunden af rillen, og hug til.

FRÆS KORTE RILLER MED VINKELSLIBER


Med en fugefræser i vinkelsliberen kan du hurtigt fræse korte riller. I letbeton kan du klare dig med en almindelig vinkelsliber, men beton og murværk kræver en kraftig model.

Vigtigt: Sikkerhed under arbejdet med vinkelsliber

Vinkelsliberen ligger i top 3, når det gælder gør det selv-skader, der sender os på skadestuen. Den larmer meget og kører med en enorm hastighed, så beskyttelsesbriller, høreværn og handsker er uundværligt sikkerhedsudstyr.

Bruger du vinkelsliberen til at skære i sten, fliser og murværk med, kan vi også på det kraftigste anbefale brug af en støvmaske, for arbejdet udvikler store mængder finkornet støv.

  • BRILLER. Tætsluttende briller beskytter dine øjne mod gnister, når du arbejder i metal.
  • HØREVÆRN. En vinkelsliber larmer, og især ved længerevarende arbejde er et høreværn vigtigt.
  • MASKE. En støvmaske tager finkornet støv fra fliser og murværk. Vælg evt. en med luftventil.

SIKKERHEDSSKÆRMENS FUNKTION OG INDSTILLINGER

DERFOR ER SKÆRMEN VIGTIG
Sikkerhedsskærmen gør det nogle gange vanskeligt at komme ordentligt til med vinkelsliberen. Men lad det ikke friste dig til at pille den af. Skærmen sørger for at lede gnister væk, og – mindst lige så vigtigt – så fanger den flyvende småstykker, hvis skæreskiven går i stykker. Og bider skiven sig fast, vil skærmen beskytte hånden, hvis maskinen slår bagud.

INDSTILLINGSMULIGHEDER


Skal du ud at købe ny vinkelsliber, så kig efter en, hvor sikkerhedsskærmen har mange indstillingsmuligheder. Det gør det lettere at komme til på svære steder.

Skære- og slibeskiver til vinkelsliberen

Vinkelsliberen er en mester, når det gælder om at skære og slibe i stål og sten. Og med en relativt lille stak kvalitetsskiver er du godt hjulpet. Men faktisk er maskinen langt mere alsidig og kan både bore, fræse, rense og polere. Det kræver blot det rigtige udstyr. Her kan du se, hvor mange muligheder du har.

FORSKELLIGE SLIBESKRIVER TIL VINKELSLIBER

DIAMANTKOPSKIVE
Med en diamantkopskive på vinkelsliberen kan du slibe og glatte hårde flader, fx betongulv og gammel puds og mørtel. Den tager godt fat, så start forsigtigt. Fås i forskellige grovheder.

KOPSKIVE/KARBIDSKIVE
Bruges til slibning af beton og andre hårde stenmaterialer. Ikke så effektiv som en diamantkopskive, men en del billigere og fin til mindre opgaver. Fås normalt fra korn 14 til 36.

FLAPDISK/LAMELSKIVE
Flapdisken er en skive med en lamelkonstruktion af slibepapirslapper. Skiven er perfekt til at rense og glatte svejsesømme, metal og rustfrit stål med. Fås normalt fra korn 40 til 120.

KEGLEBØRSTE/STÅLBØRSTE
Til rensning af skidt og rust fx på grillen skal du have fat i keglebørsten. Den fås i forskellige former: Stålbørsten er til jernholdige materialer, og kobberbørsten er til rustfrit stål og ikkejernholdigt metal.

SLIBESKIVE
Vinkelsliberen har mange kræfter, og forsynet med slibepapir på en bagskive af gummi er den effektiv til groft arbejde i træ, og når du skal fjerne gammel maling og hærdede limrester.

POLERHÆTTE
Også til polering af bil og båd kan du udnytte vinkelsliberens mange kræfter. Det mest almindelige er “hætter”, der bindes om en gummibagskive af samme slags, som bruges til slibeskiver.

METALSKÆRESKIVE
En tynd skæreskive (1 mm) er optimal, hvis du skal skære i rustfrit stål. Den fjerner mindre materiale og arbejder derfor hurtigt. Er særlig god til akkuslibere, da den kræver mindre kraft. En kvalitetsskive koster ca. 100 kroner.

DIAMANTSKIVE TIL BLØDE STEN
Skal du skære i bløde sten, fx mursten, fliser og marmor, skal du have fat i en diamantskæreskive med en lukket kant. En kvalitetsskive holder længe, og du kan holde den “skarp” ved at skære i en hård sten. Det renser skiven.

DIAMANTSKIVE TIL HÅRDE STEN
Skal du skære i hårde sten, fx beton, havefliser eller hårdtbrændte klinker , skal du have fat i en diamantskæreskive med åben kant. Den åbne kant sørger for, at skiven køles ned under arbejdet, så den ikke “brænder varm”.

BRED DIAMANTSKIVE
Diamantskæreskiven findes i en særlig bred variant, der som udgangspunkt er beregnet til at fræse fuger ud i murværk, men den kan også bruges til at skære ud til rør og kabler i murværk.

Krav til vinkelsliber

Skære- og slibeskiver stiller ikke store krav til maskinens kræfter, og hastigheden passer til de fleste maskiner, så næsten alle modeller kan bruges. Men vil du bruge vinkelsliberen til forskellige opgaver, stiller det nogle krav til modellen. Se, hvad du skal kigge efter.

  • Rense og polere: Børster og polerskiver kræver motorkraft over 1.000 watt. Til polering er det nødvendigt, at omdrejningerne kan skrues ned til under 4.000 i minuttet.
  • Høvle beton: Skal du bruge vinkelsliberen som betonhøvl, dvs. med en diamantkopskive, kræver det en stor model (str. 180-230 mm) med en motor på ca. 2.000 watt. Vælg også gerne en maskine med variabel hastighed.
  • Skære huller: Hastighedsregulering er en fordel, så du kan justere efter borets diameter. Bor over 50 mm kræver en motor på min. 1.000 watt.
  • Fræse i mur: Kræver ingen hastighedsregulering. Til gengæld er det en fordel, at motoren er uden kul (børsteløs) eller godt beskyttet, for arbejdet støver.

ANDET TILBEHØR TIL DIN VINKELSLIBER

FUGEFRÆSER
Med et fugefræsersæt kan vinkelsliberen blive et effektivt stykke værktøj, når du skal rense fuger i murværk. Sættet består af et land, en adapter og et fræsejern, der fås til forskellige fugebredder.

KOPBOR
Med et kopbor på vinkelsliberen får du en kraftig “boremaskine”, når du skal bore huller i fliser, klinker og tegl. Kopbor fås i forskellige størrelser og sælges ofte i sæt.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Vinkelsliber