Vinkelsliber: Bliv ekspert i vinkelsliberen på 5 minutter

Kvikguide til vinkelsliberen

Her kommer vi hele vejen rundt om vinkelsliberen. Vi viser dig 5 typiske opgaver, hvor du skal bruge en vinkelsliber, hvordan du bruger vinkelsliberen og gennemgår det vigtige tilbehør. Vi viser dig også hvad du skal kigge efter, når du vælger en vinkelsliber. Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Vælg den rigtige vinkelsliber
5 typiske opgaver med vinkelsliberen
Sådan bruger du vinkelsliberen
Vigtigt: Sikkerhed under arbejdet med vinkelsliber
Skære- og slibeskiver til vinkelsliberen

Vælg den rigtige vinkelsliber

Med en vinkelsliber kan du skære, slibe, save, polere og pudse alt fra beton og stål til lakerede overflader. Mange af opgaverne kan du endda klare med en billig model, hvis bare den har kræfter nok. De koster fra under 500 kr. til over 3.000 kr. Men hvilken skal du investere i? Her kan du se, hvad du skal kigge efter, når du køber vinkelsliber!

Vinkelsliber: Det skal du vide om vinkelsliberen

1. KLINGESKIFT. Nogle klinger spændes med en specialnøgle. Men det er en stor fordel, hvis du kan klare klingeskiftet uden brug af værktøj.

2. BESKYTTELSESSKÆRMEN skal være nem at flytte til forskellige stillinger, så den altid sender støv og gnister væk fra dig.

3. STØTTEGREBET skal være skridsikkert. Og så skal det kunne sidde på begge sider af maskinen – og også gerne, så det peger opad.

4. STARTKNAPPEN skal sidde, så den er let at holde inde, mens du sliber.

5. BATTERI. Er der tale om en akkuvinkelsliber, bør den være forsynet med en ladeindikator, så du hele tiden er klar over, hvor meget strøm du har tilbage.

REDAKTIONEN TESTER: Læs vores nyeste test af vinkelslibere her

Sådan bruger du vinkelsliberen

Der er ikke så mange tekniske finesser og indstillingsmuligheder på en vinkelsliber. Alligevel kan den løse en lang række forskellige opgaver, afhængigt af hvilke skiver eller hvilket tilbehør du sætter på den. Herunder sætter vi fokus på opgaverne og på det beskyttelsesudstyr, som du får brug for, når du slipper vinkelsliberens mange kræfter løs.

Vigtigt: Sikkerhed under arbejdet med vinkelsliber

Vinkelsliberen ligger i top 3, når det gælder gør det selv-skader, der sender os på skadestuen. Den larmer meget og kører med en enorm hastighed, så beskyttelsesbriller, høreværn og handsker er uundværligt sikkerhedsudstyr.

Bruger du vinkelsliberen til at skære i sten, fliser og murværk med, kan vi også på det kraftigste anbefale brug af en støvmaske, for arbejdet udvikler store mængder finkornet støv.

  • BRILLER. Tætsluttende briller beskytter dine øjne mod gnister, når du arbejder i metal.
  • HØREVÆRN. En vinkelsliber larmer, og især ved længerevarende arbejde er et høreværn vigtigt.
  • MASKE. En støvmaske tager finkornet støv fra fliser og murværk. Vælg evt. en med luftventil.

Skære- og slibeskiver til vinkelsliberen

Vinkelsliberen er en mester, når det gælder om at skære og slibe i stål og sten. Og med en relativt lille stak kvalitetsskiver er du godt hjulpet. Men faktisk er maskinen langt mere alsidig og kan både bore, fræse, rense og polere. Det kræver blot det rigtige udstyr. Her kan du se, hvor mange muligheder du har.

Krav til vinkelsliber

Skære- og slibeskiver stiller ikke store krav til maskinens kræfter, og hastigheden passer til de fleste maskiner, så næsten alle modeller kan bruges. Men vil du bruge vinkelsliberen til forskellige opgaver, stiller det nogle krav til modellen. Se, hvad du skal kigge efter.

  • Rense og polere: Børster og polerskiver kræver motorkraft over 1.000 watt. Til polering er det nødvendigt, at omdrejningerne kan skrues ned til under 4.000 i minuttet.
  • Høvle beton: Skal du bruge vinkelsliberen som betonhøvl, dvs. med en diamantkopskive, kræver det en stor model (str. 180-230 mm) med en motor på ca. 2.000 watt. Vælg også gerne en maskine med variabel hastighed.
  • Skære huller: Hastighedsregulering er en fordel, så du kan justere efter borets diameter. Bor over 50 mm kræver en motor på min. 1.000 watt.
  • Fræse i mur: Kræver ingen hastighedsregulering. Til gengæld er det en fordel, at motoren er uden kul (børsteløs) eller godt beskyttet, for arbejdet støver.