1. KLINGESKIFT. Nogle klinger spændes med en specialnøgle. Men det er en stor fordel, hvis du kan klare klingeskiftet uden brug af værktøj.

2. BESKYTTELSESSKÆRMEN skal være nem at flytte til forskellige stillinger, så den altid sender støv og gnister væk fra dig.

3. STØTTEGREBET skal være skridsikkert. Og så skal det kunne sidde på begge sider af maskinen – og også gerne, så det peger opad.

4. STARTKNAPPEN skal sidde, så den er let at holde inde, mens du sliber.

5. BATTERI. Er der tale om en akkuvinkelsliber, bør den være forsynet med en ladeindikator, så du hele tiden er klar over, hvor meget strøm du har tilbage.

3 TYPISKE OPGAVER MED VINKELSLIBER
SKÆRE I STEN OG FLISER Vinkelsliberen er genial, når du skal dele eller tilskære fliser og klinker.
SKÆRE I METAL Metalrør skæres lynhurtigt igennem med en specialskive til stål på vinkelsliberen.
SLIBE BETON En vinkelsliber forsynet med slibekop er supereffektiv, når betongulvet skal slibes.
3 VARIANTER AF VINKELSLIBERE
ALMINDELIG VINKELSLIBER Til langt de fleste gør det selv-opgaver er en vinkelsliber med 125 eller 150 mm skive rigeligt. Fås både med ledning og i en noget dyrere batteriudgave.
STOR VINKELSLIBER Har du brug for meget maskinkraft og en stor skæredybde, skal du have fat i en vinkelsliber med en skive på 230 mm. Kan lejes i byggemarkedet.
VINKELSLIBER TIL TRYKLUFT Har du en kompressor, er en vinkelsliber til trykluft en fin løsning. Du får minimal vægt og stort kraftoverskud. Fås både til 115 og 150 mm skiver.

REDAKTIONEN ANBEFALER: [Test af vinkelslibere](/vaerktoej/slibemaskiner/vinkelsliber/test-af-vinkelslibere /)

VINKELSLIBERENS SMARTE FUNKTIONER
Færre vibrationer. Vinkelsliberen er en voldsom maskine, så det kan godt betale sig at kigge efter en model, hvor der er tænkt over vibrationsdæmpning. Fx har AEG’s 18-125X en gummidæmper, der optager vibrationerne fra det todelte håndtag. Det virker godt.
Et todelt håndtag gør det sikkert og behageligt at holde på maskinen og giver tillige god beskyttelse af hånden. Findes fx på DeWalt DCG412.
Nemt skiveskift. Nogle modeller kræver værktøj, når skiven skal skiftes. Vi foretrækker, at det kan klares uden, fx på en spindelskrue, der løsnes og spændes med fingrene.
Batteri. På akkuslibere er det en stor fordel, hvis der er en ladeindikator, der tydeligt viser, hvor meget strøm der er tilbage på maskinen.
3 PRISNIVEAUER
Metabo W 18 LTX 125 DEN DYRE Superrobust og stærk vinkelsliber på batteri. Batteri: 18V-4,0Ah Lader: 2,5 A Skivediameter: 125 mm Omdrejninger/min.: 8.000 Ladetid: 1 time og 50 minutter Vægt m. batteri: 2,4 kg Pris: over 3.000 kr.
Makita 9558HN MELLEMKLASSEN Semiprofvinkelsliber med ledning. Let, lille og nem at komme til med. Effekt: 840 watt Skivediameter: 125 mm Omdrejninger/min.: 11.000 Ledningslængde: 2,4 meter Vægt: 2,1 kg Pris: ca. 1.000 kr.
Einhell RT-AG 125 DEN BILLIGE Robust og effektiv vinkelsliber med ledning. Lidt tung i længden, men fin til prisen. Effekt: 1.010 watt Skivediameter: 125 mm Omdrejninger/min.: 11.000 Ledningslængde: 3 meter Vægt: 2,3 kg Pris: under 500 kr.