Belægning

Brættet afslører det: Fliserne har sat sig. Med tiden bliver det kun værre.

Du har sikkert set det hundredevis af gange: Sten eller fliser i en indkørsel ligger pivhamrende skævt. Årsagen er som regel, at underlaget har sat sig, fordi det ikke er bygget til at klare tung trafik. På mindre belastede steder kan forklaringen også være, at der ikke er tilstrækkeligt dræn i underlaget, så frosten har flyttet fliserne.

Uanset årsag er der kun en vej: Belægningen må rettes op, for skævhederne bliver kun værre. Sten eller fliser skal løftes op, og bunden rettes til, før de lægges tilbage. Og de skal lægges lidt højere, så du kan stampe dem godt ned i gruset.

Opgaven er nem og hurtigt overstået, hvis du fremstiller et lille hjælpeværktøj: Du skærer et bræt til, så det kan føres frem og tilbage langs belægningen, mens du trækker gruset af i den rigtige højde.

LÆS OGSÅ: Find vejledning og inspiration til, hvordan du laver en indkørsel.

Derfor er det gået galt

  • Dårligt underlag. Underlaget skal være stabilt, veldrænet og passe til den type trafik, som belægningen vil blive udsat for. Er underlaget fx ikke komprimeret hårdt nok, vil underlaget sætte sig, når belægningen belastes. Og så vil fliserne ligge ujævnt.

  • Tung trafik. Den mest typiske fejl i indkørsler er, at underlaget ikke er stærkt nok til at klare trykket fra tung trafik. Dér hvor hjulene oftest kører henover, giver underlaget sig. Og så vil fliserne inden længe ligge ujævnt.

LÆS OGSÅ: Sådan lægger du fast bund under belægningen

Belægning synker: Det skal du bruge