Fiks huller og fordybninger i indkørslen

Når der opstår fordybninger på terrassen eller i indkørslen, er det en åben invitation til vand, mos og alger. Ikke bare ser det skidt ud; vandpytterne bliver til isglatte områder i frostvejr og får desuden skaden til at vokse sig større, fordi vandet siver ned gennem fugerne og svækker bærelaget nedenunder. Så jo før du får rettet skaden, jo mindre er arbejdet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
750 kroner

Intro

Når der opstår fordybninger på terrassen eller i indkørslen, er det en åben invitation til vand, mos og alger. Ikke bare ser det skidt ud; vandpytterne bliver til isglatte områder i frostvejr og får desuden skaden til at vokse sig større, fordi vandet siver ned gennem fugerne og svækker bærelaget nedenunder. Så jo før du får rettet skaden, jo mindre er arbejdet.

LÆS OGSÅ: Find vejledning og inspiration til en ny indkørsel.

Derfor går det galt!

Er der for tung færdsel i forhold til bærelagets opbygning, kommer der hurtigt kørespor i belægningen. Og det problem kommer du kun til livs ved at fjerne sten/fliser og opbygge et helt nyt, forstærket bærelag med min. 15 cm stabilgrus.

Sætter stenene sig i ét område, skal årsagen også typisk findes i laget nedenunder. Og her er der flere forskellige muligheder:

Vejledning

01
Fjern stenene, og gør området “rent” 5 Trin

Et område med sunkne sten kaldes i fagsprog for en lunke. Og her er lunken opstået, kort tid efter at stenene er lagt. Vi ved, at råjorden nederst er fast her, så lunken skyldes enten en “helligdag” i komprimeringen eller i afretningen af et eller flere af gruslagene.

Inden stenene fjernes, kan du med fordel måle lunkens dybde. Det kan være med til at vise, om det er bærelaget, der har sat sig. Og er det tilfældet, skal det rettes op. Ellers dukker problemet bare op igen. Mærk til sidst lunkens omkreds op med kridt.

1

Fjern først fugegruset omkring den første sten. Brug en spartel eller en skruetrækker, der kan komme ordenligt ned i fugen. Læg mærke til kridtstregerne, der markerer fordybningens omkreds.

2

Første sten lirkes fri og løftes op ved hjælp af to skruetrækkere. Herefter gøres den grundigt ren for fugegrus og evt. mos med en spartel.

3

Stenene kan nu fjernes en efter en. Belægningssten kan nemt få slået en kant af, så det betaler sig at stable dem, så de ligger sikkert. Fjern så mange sten, at du har god plads til at grave og rette af senere.

4

Rens hele vejen rundt langs kanten af de tilbageværende sten. Herefter fjernes alt fugemateriale, mos og andet skidt fra området, så der kun er rent sand tilbage.

5

Fjern afretningsgruset helt ned til stabilgruset. Det er let at se forskellen, da stabilgrus er hårdere og fyldt med sten. Afretningsgruset skal bruges igen; læg det til side, fx på et stykke presenning.

02
Tjek årsagen, og ret bunden op 5 Trin

Når sten og afretnings grus er fjernet, er det tid til at undersøge årsagen til, at der er opstået en fordybning. Har laget af stabilgrus sat sig, skal det rettes op og stampes, før du fortsætter. Har det ikke sat sig, er det kun afretningslaget, der skal repareres.

I vores tilfælde havde stabilgruset sat sig ca. 1,5 cm, hvilket var det samme som lunkens dybde. Så skaden er formentlig opstået på grund af dårlig komprimering, da belægningen oprindeligt blev lagt.

1

Tjek bærelaget af stabilgrus med en kort retskinne eller et vaterpas. Har det sat sig som her - løsnes de øverste 3-4 cm med en rive, og der suppleres med nyt stabilgrus, der rettes af med afretningsbrættet.

2

Gruset komprimeres med en brolæggerjomfru, som du selv kan lave af en stolpe og en tværpind. Hvis stabilgruset er tørt, tilsættes lidt vand. Så er det nemmere at banke det sammen.

3

Afretningsbrættet skal i brug igen til afretnings gruset. Men først skal der saves af i bunden, så brættet er 2 cm over bunden af de omkringliggende sten.

4

Læg afretningsgruset ud, og ret det af. Brættet sørger for, at gruset ligger 2 cm over bunden af de omkringliggende sten. Ved komprimering bliver stenene vibreret ned i niveau.

5

Langs alle kanter fjernes overskydende læggegrus. Vær omhyggelig, så stenene kan komme til at ligge tæt op ad hinanden. En murske er fin til formålet.

03
Smart hjælpeværktøj til afretning af grus 3 Trin

Med et simpelt hjemmelavet afretningsbræt er det nemt at lave et lige underlag over hele området. Det kan både bruges til at reparere på stabilgruset og til øverste lag afretningsgrus. Det eneste, du skal bruge, er et bræt, der er lidt længere end fordybningens diameter.

1

Start med at måle bredden på det mindste sted på fordybningen. For at give plads til at arbejde er man nødt til at fjerne sten i et større område end selve fordybningen, så du skal kun måle på selve udgravningen. Træk 10 cm fra, og overfør målet til et bræt.

2

I hver ende af brættet markeres et hak. Hakkets dybde afhænger af, hvilket lag der skal rettes af. Vi skal først bruge det til afretning af stabilgrus, så dybden af hakket skal svare til højden fra overkanten af sten og ned til 2-4 cm under stenen. Det giver plads til afretningsgru-set. Træk til sidst 1 cm fra, fordi stabilgrus sætter sig 1 cm, når det komprimeres.

3

Med brættet kan vi nu rette af ca. 1 cm over det øvrige stabilgrus.

04
Læg stenene, og vibrér overfladen 3 Trin

Når sten og fugegrus skal vibreres på plads, skal du bruge en pladevibrator på min. 180 kg med en maks. slagkraft på 200 kN/m og en frekvens på 90 Hz. Slagkraften er opgivet på maskinen.

Består din belægning af fliser, er fremgangsmåden den samme. Blot skal afretningslaget stampes meget omhyggeligt, og det skal kun være 0,5 cm “for højt”. Og pladevibratoren skal være mindre kraftig: maks. 90 kg med en slagkraft på maks. 70 kN/m2.

1

Nu lægges stenene igen. Husk at vende den samme side opad som før, så reparationen bliver så usynlig som muligt. Tjek, at stenene ligger ca. 2 cm over den øvrige belægning.

2

Nyt og tørt fugegrus fordeles på belægningen med en stiv kost. Sørg for, at gruset kommer godt ned i fugerne.

Vigtigt! Fej diagonalt på fugerne, ellers fejer man nemt gruset op af fugerne.

3

Nu skal belægningen vibreres med en pladevibrator, så fugegruset sætter sig i fugerne, og stenene kommer ned på plads. Fej mere fugegrus i, og kør over med pladevibratoren igen, til fugerne er fyldt helt op.

Materialer

  • Afretningsgrus og fugegrus

Specialværktøj

  • Pladevibrator

Tidsforbrug

1 dag.

Pris

Afhænger af, hvor meget grus du skal bruge. Læg også ca. 750 kr. til - til leje af pladevibrator.

Sværhedsgrad

Der er intet svært i opgaven, men vær omhyggelig med at sikre et fast og helt plant underlag.

3D-model

3D-model

Bunden til en god belægningen

Råjord, bundsikringgrus, afretningsgrus og fliser.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du pladevibratoren

Pladevibrationen er en relativ simpel maskine, til gengæld er den helt uundværlig, når du skal sikre en fast og jævn bund under fliser og belægningssten. I denne video kan du se, hvordan du betjener maskinen.

Video

TEKNIK: Fugning af sten og fliser

Med rigtigt fugesand bliver belægningen stærk

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indkørsel