Intro
Vejledning
01
Renden graves og fyldes med grus
5
Trin
Først graver vi en rende, som vi fylder med stabilgrus. Det kan være svært at grave i indkørslen, og en borehammer kan eventuelt hjælpe dig med at løsne underlaget. Stabilgruset skal stampes grundigt med en pladevibrator.
Vi graver vores rende 45 cm bred og cirka 20 cm under den eksisterende flisebelægning. Vi har selvfølgelig husket at sikre os, at renden passer til den pladevibrator, vi har lånt.
Renden graves 20 cm dyb. Det kan godt være svært at løsne jorden og få gravet renden. En borehammer med mejsel kan hjælpe - ellers er det om at bruge en skarp spade til at løsne jorden.
Grus fyldes i renden. Når jorden er gravet væk, skal renden fyldes op med stabilgrus i størrelsen 0-32 mm.
Fordel stabilgruset i renden. Med en skovl trækkes gruset ud i et jævnt lag. Laget skal slutte ca. 2 cm under den eksisterende belægning for at gøre plads til læggegrus efterfølgende.
Gruset stampes. En 80 kg pladevibrator er et must, når der skal stampes stabilgrus. Efter stampningen er der 4-5 cm op til fliserne, hvilket giver plads til læggegrus.
02
Den gamle flisekant fjernes
4
Trin
Betonblokkene kommer til at gå et stykke ud på naboens indkørsel, og derfor skal fliserne også rettes til, så de støder op mod den nye kant.
Vi fjerner den gamle flisekant, som har afgrænset vores indkørsel fra naboens, så vi kan lave en pæn afslutning op mod vores nye kantblokke.
Det kan være svært at fjerne de fliser, der har ligget der i mange år, men med en skarp spade til at lirke stenene fri med kan det godt lade sig gøre.
Fliserne pilles op. Her kan du se, hvor langt den gamle kant gik til. Den fjernes hele vejen ned, og fliserne skal forlænges ud til den nye kant. Husk at fjerne gammelt fugesand.
Sæt en rettesnor. Snoren til højre skal give en retning på stenene samt en højde for projektet. Snoren er sat 1 cm over forventet overkant på kantblokken samt 1 cm væk fra kantblokken.
De ekstra sten lægges. Vi bruger snoren til at lægge de nye sten efter. På den anden side af snoren, til højre, skal kantblokkene placeres.
03
Kantblokkene lægges
6
Trin
Nu er der styr på renden, flisebelægningen er forlænget, og vi kan nu lægge betonblokkene på plads og færdiggøre projektet. Betonblokkene skal ikke støbes fast, men i stedet gøres solide med et lag stabilgrus på siden ud mod naboens indkørsel. Det skal stampes grundigt med pladevibratoren.
De sidste sten, der skal tilpasses op til betonblokkene, er du nødt til at tilpasse med en vinkelsliber. Er der tale om mange sten, kan det give mening at leje en fliseklipper.
Højden tilpasses. Kantblokken er 21 cm høj. Der er højdeforskel mellem de to indkørsler, men 14 cm er nok til at holde gruset væk.
Kantblokkene lægges efter snoren. De lægges, så der er 1 cm mellem snor og sten. Pas på med at skubbe for meget til snoren.
Den sidste betonblok passes til. Den sidste sten går op mod en lygtepæl. Blokken er skåret til med en vinkelsliber med diamantklinge. Med en mukkert har vi fjernet de skarpe kanter, som klingen på vinkel sliberen laver.
De sidste sten lægges på plads. Der er fyldt op med stabilgrus bag ved kantblokkene. Den eksisterende belægning bliver forlænget, så den afsluttes op mod kantblokkene.
Fliserne vibreres på plads. Stenbelægningen er nu forlænget helt ud til betonkanten. Vi kører over stenene et par gange med pladevibratoren.
Materialer
- Stabilgrus, 0-32 mm
- Læggegrus, 0-8 mm
- Kantblok (her IBF), 42 x 21 x 14 mm, sort
- Holmegaardsten (IBF), 21 x 14 x 7 mm
- Fugesand (her Dansand)
Specialværktøj
- Pladevibrator
Tidsforbrug
En weekend.
Pris
4.500 kr. for denne indkørsel.
Sværhedsgrad
Det er nemt og hurtigt arbejde. Det sværeste er at skære fliserne til.