Intro
Vejledning
01
Forberedelsen
3
Trin
Denne indkørsel har allerede været brugt som holdeplads længe med et underlag af stabilgrus og derunder bundsikringsgrus. Så de underste lag er i orden - og vi fortsætter nu til de øverste lag bestående af afretningsgrus og fliser.
Indkørslens areal måles op og markeres med pløkker i hvert hjørne, som du spænder en murersnor op imellem. Så har du en lige kant at grave efter, når du skal lave renden, som kantblokkene skal sættes i. Renden skal være så dyb, at der er plads til et lag jordfugtig beton underneden, som kan holde stenene på plads.
Slå pløkker i jorden, der markerer, hvor stor indkørslen skal være. Spænd murersnor ud imellem pløkkerne, så du har indkørslens nøjagtige areal.
Lav fald på belægningen, så vandet ledes væk. Et fald på 2,5 cm pr. meter er passende til en indkørsel som denne. Faldet skal etableres helt nede fra råjorden, så alle lagene i underlaget har fald.
02
Kanten
4
Trin
Kantsikringen bygges af kantblokke, som placeres i jordfugtig beton, så du er helt sikker på, at de store sten bliver på deres plads. Betonen blander du lettest i en blandemaskine, for der skal bruges en del til en stor indkørsel som denne.
Kantblokkene placeres i betonen i renden. De sættes efter en murersnor, så kanten bliver helt lige. Det er en god idé også at fylde beton op omkring siderne på stenene, så du laver en såkaldt trekantstøbning.
Her bruges to slags kantblokke - almindelige sten til sider og den bageste kant, mens de forreste har en skrå kant, så indkørslen er nemmere at køre ind på.
Bland jordfugtig beton af støbemiks og cement. Brug gerne en blandemaskine. Det er vigtigt, at betonen er så stiv, at kantblokkene kan sættes ned i den, uden at den flyder ud.
Læg beton ned i renden, som kantblokkene skal placeres i. Der, hvor bilen kører ind i indkørslen, sættes blokke med en skrå kant foroven, så det er lettere at køre ind over.
03
Underlaget
9
Trin
Underlaget af stabilgrus rettes til, så det er så jævnt som muligt og har en passende højde. Her kan ikke rettes af med rør og retskinne, fordi underlaget allerede har været brugt som indkørsel og dermed er for hårdt. I stedet bruges en skovl.
Kør underlaget over med en pladevibrator, når det er jævnet ud, så underlaget bliver komprimeret. Brug en 200 kg’s pladevibrator. Det er fint at køre underlaget over en enkelt gang.
Langs kantblokkene må bruges en brolæggerjomfru, så underlaget her kan komprimeres manuelt. Du kan evt. lave en brolæggerjomfru af en stolpe, som du sætter en tværstang på som håndtag.
Læg afretningslaget ud på underlaget. Fordel det så jævnt som muligt med en skovl. Det færdige lag skal være godt 3 cm. Dette lag skal ikke komprimeres.
Rørene placeres, så laget bliver 3 cm tykt, og stenene kommer til at ligge 2-2,5 cm over kantblokkene. Til slut, når stenene er vibreret, vil de ligge ca. 1 cm over kantblokkene, hvilket er perfekt. Med tiden bliver det mindre pga. sætninger.
Ret nu afretningslaget til med en retskinne. Du kan også bruge et langt lige bræt. Retskinnen føres i zigzag-bevægelse hen over laget, så du får en helt jævn flade at lægge fliserne på.
Vandrørene fjernes, og rillerne fyldes med grus, når afretningslaget er rettet til. Tag lidt afretningsgrus på en skovl, og hæld det forsigtigt i rillerne.
04
Fliserne
5
Trin
Til belægning her har vi valgt herregårdssten. De lægges diagonalt på arealet, så der er en del skærearbejde til sidst langs kanten, hvor “hullerne” skal fyldes ud med fliser i mindre stykker. Derfor er det en god idé at få fat i en fliseklipper.
Fliserne lægges efter en murersnor, du spænder ud fra kant til kant, så du har en lige linje at lægge efter. Snoren spændes ud for hver 4.-6. række, så du har mulighed for at rette op, hvis afstanden mellem rækkerne skulle forskyde sig.
Stenene lægges med et vilkårligt forbandt, der bevirker, at uregelmæssigheder ikke ses så tydeligt - det gør de nemlig, hvis du vælger halvstensforbandt.
Spænd en snor ud, som du kan lægge stenene efter. Snoren sikrer, at fugerne bliver helt lige. Den spændes ud for hver 4.-6. række. Her sættes snoren på skrå, da stenene lægges diagonalt.
Stenene lægges med vilkårligt forbandt. Det betyder, at forskydningen mellem stenene varieres fra række til række, så det i nogle rækker kun er 1/4, mens det er 3/4 i andre. På den måde kan du sløre unøjagtigheder.
Stenene lægges, så fugen mellem dem er 2-5 mm. Det er en god idé at fuge løbende med fugesand, så stenene ikke ligger og vipper, når du går på dem. Især hvis du lægger et større areal som her.
Mål op, hvor fliserne skal skæres til langs kanten. Når du lægger fliser diagonalt, er der en del opmålings-og skærearbejde rundt i kanten. Læg den sidste flise i en række langs snoren, og marker med tusch, hvor du skal skære.
05
Fugegruset
3
Trin
Hele arealet fuges med ovntørret fugegrus, når alle sten er lagt. Fej diagonalt på fugerne, så de bliver fyldt helt op. Bagefter fejes indkørslen ren.
Kør nu hen over stenene med pladevibratoren, så hele indkørslen bliver vibreret. Bagefter fyldes fugerne efter med fugegrus igen, så du er sikker på, at de bliver fyldt helt op. Kør så en gang mere med pladevibratoren.
Materialer
• Bundsikringsgrus, 8 m³
• Stabilgrus, 7 m³
• Afretningsgrus, 1,5 m³
• Fugegrus, 10 sække
• Kantblokke, 14 x 14 x 21 cm, 135 stk.
• Herregårdssten, 50 m²
• Støbemiks, 0,5 m³
• Cement, 10 x 25 kg
Specialværktøj
• Fliseklipper
• Pladevibrator, 200 kg
Tidsforbrug
Cirka 3-4 dage til en indkørsel på 50 m²
Pris
Cirka 10.000 kroner
Sværhedsgrad
Vær omhyggelig med opbygningen af underlaget og kantsikringen. Det er ikke svært at lægge fliserne.
Tegning
Underlaget er vigtigt
Er du ikke sikker på, hvad der ligger under indkørslen, kan du ikke skyde genvej og blot lægge nyt læggegrus og nye fliser. En indkørsel kræver solid fundering pga. den tunge trafik og skal bygges rigtigt. En havesti eller andre arealer, hvor der ikke er tung trafik, kan bygges op uden bundsikringslaget.
A: 3-5 cm afretningsgrus, ikke stampet.
B: 10 cm stampet stabilgrus med 2-2,5 % fald.
C: Faststøbte kantblokke sikrer, at belægningen ikke skrider ud.
D: 10-15 cm bundsikringsgrus med 2-2,5 % fald.
E: Råjord med 2-2,5 % fald.

Tips & Tricks
Sådan skærer du kantblokkene til i hjørnerne
Kantblokkene, der afgrænser belægningen foran - hvor bilerne kører op på indkørslen - er skrå foroven, så det er lettere at køre ind over. Hvis du bruger skrå kantblokke og vil lave en pæn samling i hjørnerne, kan du skære dem skrå i enderne.
Stenene kan skæres til med en vinkelsliber. Du kan også bruge en vådskærer med diamantklinge. Sådan en kan du evt. leje i et byggemarked.
Husk sikkerhedsudstyr. Pas også på med ikke at svine på belægningen. Støvet fra fliserne kan binde fast til fliserne, når der kommer fugt til.