Intro
Vejledning
01
Grav af, og byg op
5
Trin
Først graver vi al muldjorden væk, så vi bygger oven på en ren, stabil bund af råjord. I vores tilfælde dræner jorden fint, så vi nøjes med at grave 40 cm ned og udlægge et 30 cm tykt lag stabilgrus med korn i mange størrelser.
Husk, at den stampede overflade skal være lige så plan som selve brolægningen og forberede det fald, der leder regnvandet væk. Til sidst udlægges laget af læggegrus, som belægningen skal hvile på.
Grav af. Hvor dybt kommer an på, hvor meget muldjord der er. Det vigtigste er, at du får plads til minimum 30 cm stabilgrus under læggegruset og belægningen.
Mål hyppigt efter. Sørg for, at bunden graves af, så den flugter faldet væk fra huset. Faldet skal minimum være på 2-3 procent, altså 2-3 cm pr. meter.
Nu skal du udlægge den første portion stabilgrus i et lag på 15 cm. Sørg for, at det er lige tykt over det hele og får det rette fald ud mod vejen. Ret løbende gruset af med en rive.
Bank gruslaget godt sammen med en pladevibrator på 150 kg, inden du lægger det næste lag grus, også på 15 cm. Til sidst giver du hele gruslaget endnu tur med pladevibratoren.
02
Gruset rettes af
4
Trin
Nu skal du rette overfladen på dit læggegrus af, så fliserne ender med at ligge i præcis den rigtige højde, i det øjeblik du placerer dem.
Så præcist kan du umuligt fordele dit læggegrus alene på øjemål og med vaterpas. Men hjælpen er lige så simpel, som den er genial. Du placerer to vandrør parallelt i den højde, gruset skal rettes af til, gravet lidt ned i gruset. Så trykker du et bræt ned, til det rører begge rør, og trækker det overflødige grus af, mens du hele tiden holder brættet i kontakt med rørene.
De to vandrør graves ned i læggegruset. Placér dem så dybt, at overfladen af gruset skrabes af overalt, så der ikke opstår fordybninger. Afstanden mellem rørene skal være lidt kortere end det bræt, du om lidt trækker gruset af med.
Rørene placeres 5,5 cm under den planlagte fliseoverflade, så der er plads til de 6 cm tykke fliser minus de ca. 5 mm, belægningen trykkes sammen, når vi til sidst kører over med en pladevibrator. Faldet på rørene er på 2 cm pr. meter. Sørg for at måle præcist, så du er sikker på at ramme den rigtige højde.
Det overskydende grus trækkes af med et lige bræt - eller som her en metalskinne. Brættet bevæges i zigzag, så du får løsnet gruset. Når det bliver for tungt at flytte, fjerner du bunken bag brættet - du styrer stadig sikkert på over siden af rørene.
03
Belægningen sættes
4
Trin
De støbte betonfliser er med deres rene linjer og faste mål meget enkle at lægge i det afrettede grus. Bestod hele belægningen af disse sten, var det groft sagt bare at starte et sted og fylde på.
De uregelmæssige chaussesten er en helt anden sag. Dem må vi vælge ud og placere én for én. Og da disse små sten er omkring 10 x 10 x 10 cm, kommer du også til at grave dem ned gennem læggegruset, så de hviler på selve stabilgruset.
Fliserne lægges ud. Vi har spændt en murersnor ud på begge ledder til at rette ind efter. Første række lægges med støtte af en lige planke - med 10 cm mellem hver sten. Den 10 cm brede planke flyttes og sikrer, at de næste rækker holder samme afstand.
Fliserne dunkes fast med en brolægger-stang. Vi slår ikke direkte på fliserne, men med planken imellem - så rettes fliserne lidt til i højden efter hinanden. Du kan også bruge en stump stolpe til at dunke med.
Lav en prøvesætning af chaussestenene. De er omtrent 10 cm på alle ledder og passer i de 10 cm brede baner. Da fliserne måler 40 x 40 cm, går det i princippet op, men det betaler sig at finde sten, der passer sammen.
04
De svære steder
2
Trin
Skal belægningen ligge pænt rundt om kloakdæksler, skal du bruge en vinkelsliber med en god skæreskive. Mål afstandene til fliserne, og tag også højde for, at dine chaussesten fylder lidt.
Placér fliserne på deres rigtige pladser rundt om dækslet. Hold en tommestok fast på midten af dækslet, og tegn rundingerne på fliserne. Der skal 10 cm luft til chaussestenene mellem dækslet og fliserne. Herefter skærer du fliserne til og lægger dem.
Materialer
- Betonfliser, 40 x 40 x 6 cm
- Chaussesten, 10 x 10 x 10 cm
- Stabilgrus, 0-40 mm (1 m³ rækker til ca. 6 m² ved et lag på 15 cm)
- Læggegrus, 0-4 mm (1 m³ rækker til ca. 20 m² ved et lag på 4-5 cm)
- Fugesand, 0-4 mm (25 kg rækker til ca. 8 m²)
Specialværktøj
- Pladevibrator, 85 kg (med kunststofplade) + en større model på 150 kg
- Nivelleringsinstrument
- Brolæggerstang
- 2 vandrør
Tidsforbrug
4-5 dage for 15 m² indkørsel.
Pris
Ca. 10.000 kr. for materialer til 15 m² indkørsel + transportudgifter for grus og sten og for at slippe af med det bortgravede affald.
Sværhedsgrad
Det er ikke svært at lægge denne indkørsel, men det er et stort og tungt arbejde, hvor du skal være meget omhyggelig med opbygningen af bunden.