Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Led regnvandet væk med en sivebrønd

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Har du ikke en brønd i nærheden af dit skur eller din garage, er en sivebrønd en nem og effektiv måde at slippe af med regnvandet på. Vi viser, hvordan du etablerer en lille, 11-liters sivebrønd på en eftermiddag.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
½ dag
Pris
1.000 kroner
Med nedløbsrøret hævet et par cm over risten ledes alt vandet nu direkte ned i brønden.

Med nedløbsrøret hævet et par cm over risten ledes alt vandet nu direkte ned i brønden.

Intro

Er din garage, carport eller lignende placeret langt fra husets brønd, er du nødt til at tænke i alternative løsninger, hvis ikke vandet bare skal fortsætte ud over udhænget og lande på plænen eller flisebelægningen. I sidstnævnte tilfælde vil vandet nemlig vaske fugesandet mellem fliserne væk, og hvis først det forsvinder, risikerer du, at belægningen sætter sig og bliver ujævn.

Problemet afhjælpes nemt med en sivebrønd i belægningen. Det er både en pæn og funktionel løsning. Her graves ud til en 11-liters sivebrønd med bladfang, så den ikke stopper til.

Den er effektiv og kan snildt rumme vandet fra et mindre garagetag som vores på små 15 m2. Brønden koster cirka 600 kroner og kan købes i flere byggemarkeder.

Vejledning

Sådan gør du

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når du skal placere sivebrønden i en fli flisebelægning, er det smart at placere den, så du skal skære i så få fliser som muligt. Fjern fliserne, så du kan komme til at grave et hul til sivebrønden. Det skal være så dybt, at sivebrønden er 3-5 mm under flisernes kant.

Hullet skal være ca. 10 cm større i omkreds end brønden, så der er plads til nøddesten, der fungerer som dræn for regnvandet.

Har du en meget lerholdig og “fed” jord, bør du lave hullet større, så du får et større område med sten omkring brøn brønden, så du i princippet laver brønden til mange flere liter.

1

Mål op, hvor risten skal placeres. Markér derefter brøndens placering på fliserne. Kan den placeres, så du undgår at skulle skære i alle de omkringliggende fliser, er det naturligvis en fordel.

2

Grav ud til brønden. Fjern de forskellige lag af belægningen, og læg dem i separate bunker, så du har grus til at lægge under fliserne omkring brønden. Grav hullet lidt for dybt, så du har plads nok til brønden.

3

Sæt brønden i hullet. Den skal placeres 3-5 mm under fliserne, så vandet uhindret kan løbe ned i brønden. Brøndens top skal ikke være vandret, men følge belægningen, der som regel er lavet med et fald.

4

Hæld forsigtigt nøddesten ned i hullet omkring brønden, så den ikke rykker sig. Stenene fyldes i hullet til ca. 10 cm fra brøndens top.

5

Læg Fibertex oven på nøddestenene, når brønden står, hvor den skal. Fibertexen sikrer, at gruset ikke falder ned imellem stenene.

6

Læg grus oven på Fibertexen. Ret det til med en lille murske, eller tryk det godt sammen med hånden. Lad gruset være et par mm for højt, for det stampes ned, når fliserne kommer ovenpå.

7

Fliserne skæres til efter afmærkningerne. Brug en vinkelsliber med diamantklinge, og læg fliserne på plads. Har du ikke en vinkelsliber med diamantklinge, kan den lejes.

8

Sæt bladfang og rist på plads. Tøm bladfanget for grus og fugesand, når du har fejet lidt fugesand ned imellem fliserne. Det gøres ad nogle gange. Når rensespanden er tømt, er brønden klar til brug.

Materialer

 • Nedsivningsbrønd, 25 x 25 cm (her fra ACO)
 • Nøddesten, 16-32 mm
 • Grus
 • Fibertex
 • Fugesand

Specialværktøj

 • Vinkelsliber med diamantklinge

Tidsforbrug

En halv dag.

Pris

Ca. 1.000 kr.

Sværhedsgrad

Det er nemt at montere en sivebrønd i eksisterende belægning. Her kan alle være med.

Video

Deling af sten og fliser

En kraftig vinkelsliber med diamantskive klarer opgaven

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Led regnvandet væk med en sivebrønd
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage