Fugesand giver belægningen ekstra styrke

Læs hvorfor det er så vigtigt at feje fugesand grundigt ned i alle fugerne, når du har lagt nye fliser. Og læs også hvorfor du ALDRIG må bruge almindelig strandsand til opgaven!

Fugesand - Derfor skal du bruge fugesand!

Fugesand fejes diagonalt ned i fugerne – se bliver de nemmest fyldt op.

Fugesand kaldes også flisesand eller fugegrus. Det dækker alt sammen over det meget vigtige fugesand, som skal fejes ned mellem fliserne, når du har lagt en terrasse eller en indkørsel. Fugesand er vigtigt, fordi det "pakker" sig i revnerne mellem fliserne, så hele stenfladen fungerer som én stor plade og alligevel tillader den enkelte sten at bevæge sig en smule, fx hvis der kører en bil ind i en indkørsel.

Fugesand består af grus i størrelsen 0-4 mm

Fugerne mellem fliserne skal være mellem 2-5 mm, så der er plads til fugesandet. Fugsand skal have en kornstørrelse på 0-4 mm, dvs. at fugematerialet består af smågrus, der har en maksimal størrelse på 4 mm samt ca. 5 procent finstof, der blandt andet indeholder ler. Så "pakker" fugesandet nemlig rigtig godt i fugerne.

Godt fugesand kan kendes ved, at det kan samles og formes med hånden, hvis det er en smule fugtigt.

Brug aldrig strandsand som fugesand

Fugesand må IKKE sammenlignes med strandsand. Fugesandet er kantet og i forskellige størrelser, mens strandsand udelukkende består af bittesmå runde sandkorn, som ikke kan "pakke" sig i fugen og lynhurtigt vil blive skyllet ud og forsvinde. Og når fugerne ikke er fyldte, begynder fliserne at rykke sig, så du ikke længere har en stabil belægning.

Prisen på fugesand er ca. 50 kr. pr. 20 kg

Fugesand kan købes klar til brug i byggemarkedet. Prisen på en sæk med 20 kg fugesand er ca. 50 kr. Der findes særlige typer fugesand, som er ekstra modstandsdygtige overfor ukrudt. Bruger du dette, vil fugen blive så tæt, at ukrudtet har meget svært ved at vokse i fugen. Denne type fugesand koster en smule ekstra.

Fej kun tørt fugesand i fugerne

Når du fejer fugesandet i fugerne, er det vigtigt, at både belægningen og fugesandet er helt tørt. Ellers bliver fugerne ikke fyldt ordentligt op. Fugerne bliver hurtigst fyldt op, hvis du fejer fugesandet i diagonalt på fugerne. Når de er fyldt op, skal belægningen fejes helt ren og køres over med en pladevibrator. Pladevibratoren sørger for at ryste fugesandet ordentligt på plads, så du er sikker på, at fugerne bliver fyldt op. Fej så fugesand i fugerne igen på kryds og tværs, og fej belægningen ren. Kør med pladevibratoren en sidste gang – så skulle alle fuger være fyldt helt op.

Efterfyld med fugesand om nødvendigt

Det er en god ide årligt at tjekke tilstanden på fugerne i din flisebelægning. Fyld fugerne op med mere fugesand, hvis det er nødvendigt, så du altid har en så stærk belægning som muligt. Lad aldrig fugesand ligge på din terrasse eller i din indkørsel. Du kan nemlig risikere, at leret i fugesandet smitter af.

LÆS OGSÅ: Elektrisk fugerenser er suveræn til rensning af terrassefuger

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Sand og grus