Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Regnvandet ledes væk med en sivebrønd

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Står din regnvandstønde på en flisebelægning, er det en god idé at have en sivebrønd, så vandet kan ledes væk og ikke vasker fugesandet væk. Det kan ødelægge belægningen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 timer
Pris
500 kroner

Intro

En regnvandstønde er praktisk at opsamle vandet i. Men den kan godt være upraktisk, hvis den løber over sine bredder. Og det kan være problematisk, hvis tønden er placeret på en flisebelægning. Utallige dryp fra en vandhane eller fra en beholder, der jævnligt løber over, kan nemlig vaske fugesandet imellem fliserne væk. Hvis fugesandet forsvinder, risikerer du, at belægningen sætter sig, så du pludselig får en grim og ujævn flisebelægning. Det er ærgerligt, hvis resten af flisebelægningen i øvrigt er pæn.

Problemet afhjælpes nemt med en sivebrønd, der retteligt hedder nedsivningsbrønd, i belægningen - en både pæn og funktionel løsning. Her graves ud til en 11-liters sivebrønd med blad- og sandfang, så sivefunktionen ikke stopper til. Den kan lede store mængder vand væk - nok til at dække behovet ved en regnvandstønde. Brønden koster 399 kr. og købes i byggemarkeder.

Så er problemet løst - oven i købet med flot resultat. Overskydende vand skyller ikke fugesandet væk, men ledes ned i brønden.

Vejledning

Sådan gør du

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når du skal placere sivebrønden i en flisebelægning, er det smart at placere den, så du skal skære i så få fliser som muligt.

Fjern fliserne, så du kan komme til at grave et hul til sivebrønden. Det skal være så dybt, at sivebrønden er 3-5 mm under flisernes kant. Hullet skal ca. være 10 cm større i omkreds end brønden, så der er plads til nøddesten, der fungerer som dræn for regnvandet.

Har du en meget lerholdig og “fed” jord, bør du lave hullet større, så du får et større område med sten omkring brønden, så du i princippet laver brønden til mange flere liter.

1

Mål op, hvor risten skal placeres. Afprøv, hvor den passer bedst på fliserne. Hvis den slet ikke passer, kan den evt. lægges diagonalt. Marker brøndens placering på nogle af de fliser, der ikke skal tages op, så du har noget at måle efter.

2

Grav ud til brønden. Fjern de forskellige lag af belægningen, og læg dem i separate bunker, så du har grus til at lægge under fliserne omkring brønden. Grav hullet lidt for dybt, så du har plads nok til brønden. Ret bunden af med lidt grus.

3

Sæt brønden i hullet, og ret den til efter belægningen. Den skal placeres 3-5 mm under fliserne, så vandet uhindret kan løbe ned i brønden. Brøndens top skal ikke være vandret, men følge belægningen, der som regel er lavet med et fald.

Læg en retskinne på belægningen, så du nemt kan styre højden.

4

Læg Fibertex oven på nøddestenene, som hullet omkring brønden er fyldt op med, når brønden står, hvor den skal. Stenene fyldes i hullet til ca. 10 cm fra brøndens top. Fibertexen sikrer, at gruset ikke falder ned imellem stenene.

5

Læg grus oven på Fibertexen. Ret det til med en lille murske, eller tryk det godt sammen med hånden. Lad gruset være et par mm for højt, for det stampes ned, når fliserne kommer ovenpå.

6

Fliserne skæres til efter afmærkningerne. Brug en vinkelsliber med diamantklinge, og læg fliserne på plads. Har du ikke en vinkelsliber med diamantklinge, kan den lejes.

7

Sæt rensespand og rist på plads. Tøm rensespanden for grus og fugesand, når du har fejet lidt fugesand ned imellem fliserne. Det gøres ad nogle gange. Når rensespanden er tømt, er brønden helt køreklar.

Materialer

• Nedsivningsbrønd, 25 x 25 cm (her fra ACO)
• Nøddesten
• Grus
• Fibertex
• Fugesand

Specialværktøj
• Vinkelsliber med diamantklinge

Tidsforbrug

En halv dag

Pris

Cirka 500 kroner

Sværhedsgrad

Det er ganske enkelt at sætte en sivebrønd i en belægning.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du vinkelsliberen

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Regnvandet ledes væk med en sivebrønd
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage