Sådan gør du, når fliserne skrider

Du har gjort dig umage med flisebelægningen, og alligevel skrider fliserne ud. I løbet af ingen tid ligner de noget, du ville ønske var løgn. Og dét kan det heldigvis blive - for de skæve fliser kan rettes op igen. Og du kan samtidig sikre, at de bliver, hvor de skal.

Intro

Hvis du har læst blot én af vores byggevejledninger om flisebelægninger, kender du proceduren: et godt lag grus, der er vibreret grundigt og rettet fint af med lidt mere grus. Så har du et solidt underlag til din terrasse, din havegang eller din indkørsel.

Men på trods af de solide gruslag er der en risiko for, at det hele skrider fra hinanden. Måske ikke lige med det samme, men i løbet af nogle måneder eller år vil mange flisebelægninger lige så langsomt skride ud i den omgivende jord, fordi de mangler kantsikring.

Støb en kant, og stop flugten

Du må lægge fliserne på plads igen og så forsyne din belægning med en solid kantsikring i form af beton.

Bygger du en helt ny indkørsel eller terrasse, tager du naturligvis højde for problemet på forhånd. For med den rette kantsikring holder du på fliserne.

Vejledning

01
Sådan retter du fliserne op 8 Trin

Bare rolig: Du skal ikke lægge hele belægningen om. Men de fliser, der er skredet, inklusive dem, hvor fugerne har udvidet sig betydeligt, er du nødt til at tage op og lægge på plads.

Du skal have lidt afretningsgrus/ læggegrus, så du kan rette underlaget op. Når fliserne skrider, gør gruslaget nedenunder det også.

Afhængigt af arealets størrelse kan du rette gruset til under hver enkelt flise, efterhånden som du lægger dem på plads, eller rette det til ved at trække overfladen af med et lige bræt.

1

Tag fliserne op. Start langs kanten, og tag de sten op, hvor fugerne er skredet (mellemrummet mellem fliserne er for stort).

2

Rens flisernes kanter. Der må ikke sidde jord, sand eller andet på kanterne, når fliserne om lidt lægges tilbage på plads.

3

Fordel lidt læggegrus på arealet, hvor fliserne skal ligge.

4

Læg fliserne tilbage. Ret gruset til med hånden, efterhånden som du arbejder dig frem. Sørg for, at fliserne ligger helt tæt.

5

Bank fliserne med en mukkert, så de kommer ned i rette niveau. En træklods mellem flise og hammer beskytter flisen.

6

Læg den yderste række på plads. Her ligger fliserne på den modsatte led.

7

Tjek flisernes indbyrdes niveau og evt. fald med vaterpasset løbende. Arealet her må gerne hælde lidt ned mod stenbedet.

8

Læg de sidste fliser på plads. Nu ligger hele arealet pænt igen, og det er tid til at sikre, at det ikke skrider ud fremover.

02
Sådan sikrer du fliserne fremover 7 Trin

Nu ligger fliserne pænt, hvor de skal. Men problemet er ikke helt løst endnu, for gør du ikke mere, vil fliserne med sikkerhed skride ud igen.

Derfor skal du nu lave en kantsikring med beton. En færdigblandet stolpebeton, der købes i sække, er en fin og billig løsning, selvom der går en del sække til en kantsikring som denne.

Målet er at lave en trekantet betonblok, der når halvt op på flisernes kant og dermed holder dem på plads, selvom flisearealet belastes.

1

Fej fugesand ned i fugerne mellem fliserne. Du kan med fordel købe fugesand, der danner en fast overflade, fx Top Lock fra producenten Dansand.

2

Grav en rende langs kanten af flisegangen. Grav cirka 15 cm ned i en bredde på 15-20 cm.

3

Fyld beton i renden. Ret det til, så det danner en trekant, der skråner væk fra fliserne.

4

Ret betonen til. Den skal cirka nå op til midt på flisens højde og skråne væk fra flisebelægningen.

5

Dæk betonen til med jord. Du behøver ikke at vente på, at betonen tørrer.

6

Ret det hele pænt til. Her skal småstenene tilbage på plads, så jorden er dækket.

7

Fej flisebelægningen fri for jord. Betonen hærder i løbet af de kommende dage og uger og vil fremover sikre, at fliserne bliver liggende, hvor de skal.

03
Sådan kantsikrer du fra starten 6 Trin

Hvis du anlægger en ny flisebelægning som havegang, terrasse eller indkørsel, skal du lave kantsikringen fra starten, så du undgår problemet. Her laver vi en “luksusløsning” og støber betonblokke fast hele vejen rundt om flise arealet med en ret tørt opblandet beton. Men en trekantet støbning uden kantsten kan også gøre det.

1

Grav en rende. Til de valgte kantblokke skal renden være 35 cm bred og cirka 25 cm dyb (kantblokkens højde plus 10 cm). Hæld beton i renden, til det passer med den højde, du ønsker blokken i. Læg dertil et par centimeter ekstra beton.

2

Bank blokkene på plads, så deres overkant flugter med murersnoren.

3

Tjek løbende blokkene med et vaterpas, så du sikrer dig, at de ligger vandret og i samme niveau.

4

Ret betonen til, så den danner en trekant på blokkenes yderside (modsat den øvrige belægning). Betonen skal nå halvt op på blokken og skråne væk herfra.

5

Fortsæt støbningen hele vejen rundt langs kanten, og dæk den til med jord løbende. Her kan du fornemme, hvordan din nystøbte betonklods bliver ganske stor og tung. Det skal nok holde.

6

Kantblokkene er solidt plantet i betonen. Betonen rækker halvvejs op på ydersiden af blokkene og danner en ret solid klods, der er lige så lang som hele arealet. Sådan en klods flytter sig ikke, heller ikke selvom du kører din bil hen over fliserne i indkørslen.

Video

Kantsikring

Med faststøbte kantblokke ligger fliserne helt fast

Fugning af sten og fliser

Med rigtigt fugesand bliver belægningen stærk

Luk af for fugegruset

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Belægning