Giv belægningen styrke med kantsikring

Belægningen i indkørslen eller på terrassen vil før eller siden skride ud i siderne eller få grimme kørespor, hvis den ikke bliver holdt effektivt på plads. Så eksperterne er ikke i tvivl: Kantsikring er en rigtig god investering. Den forlænger belægningens levetid med mange år. Her viser vi to forskellige løsninger – synlig kantsikring med betonblokke og usynlig kantsikring med beton, der støbes under terræn.

Kantsikring fliser: Giv belægningen styrke med kantsikring

Kantsikring: Sørger man for at sikre kanterne på terrasse og indkørsel, vil de ligge flot og stabilt i mange år.

Kantsikring - 2 muligheder

Ønsker man synlig kantsikring omkring terrasse eller indkørsel, så skal den opbygges før resten af belægningen. Skal kantsikringen være usynlig, etableres den som det sidste.

En synlig kantsikring består af blokke eller sten sat i beton, der hindrer belægningen i at blive skubbet ud til siden. Det ser pænt ud, men er primært beregnet til indkørslen, hvor belastningen er stor.

Et resultat med næsten samme styrke kan man opnå med usynlig kantsikring. Her graver man en rende, som fyldes med jordfugtig beton, der støbes op ad de yderste fliser.

FORKERT KANTSIKRING!
Når de yderste fliser eller sten ikke er støttet i siden, vil de før eller siden blive presset udad og væk fra hinanden. Jo tungere trafik der er på området, jo hurtigere skrider stenene.

RIGTIGT – KANTSIKRING MED SYNLIGE KANTER
En stor kantsten eller kantblok, der er støbt solidt fast i beton, holder på de yderste sten og styrker hele belægningen.

RIGTIGT – KANTSIKRING MED USYNLIGE KANTER
Man kan også nøjes med at stabilisere de yderste belægningssten med beton, der støbes et lille stykke under terræn, så den ikke ses.

Redaktionen anbefaler: Få vejens flotteste indkørsel

USYNLIGE KANTER

1. Belægningens kanter kan sagtens sikres, selvom man ikke ønsker synlige kanter. Grav en ca. 15 cm dyb rende langs fliserne – og gør det løbende, så de yderste fliser ikke begynder at vippe.

2. Renden fyldes op med tørbeton (jordfugtig beton), som blødes op med ganske lidt vand. Den skal være så fast, at man løbende kan sikre kanten. Betonen glattes, så den går 2-3 cm op ad flisen.

SYNLIGE KANTER

1. En snor sættes i den højde, som den færdige belægning skal være. Så graves ud til kantblok + beton nedenunder (5 cm til terrasse, 10 cm til indkørsel).

2. Jordfugtig beton blandes. Brug kun meget lidt vand, så betonen bliver stiv. Læg et lag, der er ca. 2 cm tykkere end den ønskede højde.

3. Kantblokken bankes på plads, så betonen bliver komprimeret og får god kontakt til blokken.

4. Blokkens overkant skal følge snoren, både med hensyn til retning og højde. Med vaterpas tjekkes, om oversiden er vandret eller har den ønskede hældning.

5. Når der er sat 2-3 blokke, støber man en skrå afstivning på indersiden. Støbningen skal gå ca. 10 cm ud fra blokken og 5 cm eller mere op ad siden.

6. Det er vigtigt at kontrollere, at der er plads til belægningen. Regn med, at der skal være plads til 2 cm afretningsgrus mellem belægning og beton.

7. På ydersiden støbes 10 cm ud til siden og op til ca. 1-2 cm under det kommende terræn, så støbningen bliver skjult af jord eller græs.

8. Betonen dækkes løbende til, så den ikke tørrer for hurtigt ud. Derved opnår den fuld styrke.

Kantsikring med jordfugtig beton

Bruger man færdigblandet såkaldt jordfugtig beton (også kaldet tørbeton) til kantstenene, skal der kun blandes meget lidt vand i betonen. Akkurat så lidt, at den virker som let fugtig muldjord.

Betonen bliver stærk og støtter kantstenene, mens den hærder. Og så svinder den mindre, når der ikke er vand, der skal fordampe. Det sikrer også bedre styrke.

LÆS OGSÅ: Sådan arbejder du med tørbeton!

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Belægning