Intro
Vejledning
01
Klar, parat, start!
5
Trin
De sporede krydsfinerplader var revnet og fik i det hele taget vores anneks til at fremstå kedeligt og grimt. Hele annekset var utæt - især vinduer og dør. Og det var dårligt isoleret. Ikke spændende, hvis man har intentioner om at lade gæster overnatte her!
Når beklædningen er pillet ned, er det en oplagt mulighed at tjekke husets bærende trækonstruktion. Er der tegn på råd og svamp, bør du lade en fagmand vurdere, om noget skal skiftes ud. Under alle omstændigheder kan det anbe fales at behandle udsatte dele med mug- og skimmeldræbende grundingsolie.
Når alle materialer er købt ind, kan du gå i gang med huset. Som det første bliver indfatninger rundt om vinduer og dør brækket af.
Krydsfinerplader kan drille en del, især hvis de er gjort fast med lange galvaniserede søm. Løsn pladen, og bank den ind igen. Så kan du tage sømmene udefra med et koben.
Det er en fordel at udføre arbejdet i flere etaper, så det “åbne” stykke væg hurtigt bliver lukket igen.
Tag vinduet ud af karmen. Med en fukssvans laves derefter et skråt snit i karmen - så kan den nemmere brækkes fra hinanden. Sørg for at save et sted, hvor der ikke er søm eller skruer.
Nu er det en smal sag at brække karmen af med et koben. Begynd med den side, der har fået et skråt snit, og fortsæt hele vejen rundt.
02
Byg udenpå
5
Trin
Når den gamle beklædning er væk, kan du efterse den gamle isolering. Dernæst skal væggens tykkelse øges, så der bliver plads til ekstra isolering. Under beklædningen består væggene af en række lodrette stolper. Uden på dem monteres vandrette lægter. Ved denne metode bliver der kun kuldebroer dér, hvor lodrette og vandrette dele krydser.
På vores anneks trængte vinduer og dør til udskiftning, men er det ikke tilfældet hos dig, skal du være opmærksom på konsekvenserne. Eksisterende vinduer og døre kommer til at ligge længere inde i facaden, og husets tagudhæng bliver mindre, når du bygger udenpå.
Er den eksisterende isolering mangelfuld eller i dårlig stand, bør den udskiftes. Her kunne vi nøjes med at udbedre den eksisterende isolering ved at stoppe lidt ny isolering ind et par steder.
Skru en vandret lægte fast på bundremmen, og fortsæt opad. Brug to lodrette lægter, der er 1 cm kortere end bredden af isoleringsbatten, så du får den rigtige afstand. Skru de vandrette lægter på de eksisterende lodrette stolper.
Fastgør lægter rundt om vindues-og dørhul, så disse bliver rammet ind. Brug ekstra mange skruer i de lodrette lægter, som karmen skal fastgøres til.
Det nye vindue skal på plads. Lav streger på karmen 5 cm fra forkanten. Sæt vinduet i hullet, så stregerne på karmen flugter med forkanten på de lodrette lægter, og juster med kiler eller winbags, så det er fint i lod og vage.
03
Ny isolering
5
Trin
Fyld ud med mineraluld mellem lægterne. Det går hurtigt - og med et minimalt spild, da isoleringsbattsene står i spænd mellem lægterne.
Nu skal der lukkes af med vindpap. Det fastgøres til lægterne med hæfteklammer. Overlæggene skal være mindst 15 cm. Omkring vinduer og dør monteres selvklæbende fugebånd.
Husk at sætte ekspanderende fugebånd rundt om vinduer og døre.
Placer vandrette afstandslister ud for lægterne, og skru dem fast. Lav forinden blyantsmarkeringer på vind pappet, så du nemmere kan finde lægterne bag vindpappet.
04
Beklædning
6
Trin
Til den udvendige beklædning på annekset har vi valgt en en på to-beklædning. Det har flere fordele. Du kan bruge “luften” mellem brædderne som elastik, så du kan få et helt antal brædder overalt mellem hjørner, vinduer og døre - og det er pænest. Desuden er der naturlig ventilation i hullerne mellem brædderne.
Når du skal sætte brædderne op, skal du finde ud af, hvor langt der skal være imellem brædderne i det inderste lag, for at det går op med hele brædder. Du kan regne dig frem til det, men det er langt nemmere og hurtigere at lave en måleliste med 5 og 10 cm mærker (se også nederst på siden, hvor princippet er nærmere beskrevet).
Streg op på afstandslisterne, hvor det første bræddelag skal sidde. Drej en måleliste (med hhv. 5 cm og 10 cm mærker), indtil der afsluttes med hele yderbrædder i begge sider. Overfør mærkerne til afstandslisten ved hjælp af et vaterpas.
Hold brædderne til mærkerne, og gør dem fast til afstandslisterne med en 55 mm lang skrue. Lav dem i et par cm’s overlængde forneden. Husk, at brædderne buer lidt, når de tørrer. Vend dem med den smilende kerneside udad.
Med en vinkelformet skabelon af to lister kan du hurtigt sætte mærker af på første bræddelag og få placeret andet lag brædder pænt over mellem rummet. Vi har 10 cm brede brædder, så det passer med 2,5 cm fra kanterne.
Andet lag brædder holdes til mær kerne og gøres fast til afstandslisterne med to 75 mm lange skruer pr. liste. Skruerne skal sidde i forskellig højde på listen - hvis der opstår revner i underlaget, løsnes kun den ene skrue.
Brædderne under alusålbænken holdes op mod sålbænken. Derefter sænkes de et par mm, inden de gøres fast. Ellers presses sålbænken opad. Derefter kan du dække det øverste af aluprofilet med en liste, der skrues fast.
Materialer
• Vandrette lægter, 50 x 50 mm
• Afstandslister, 25 x 50 mm trykimp. fyr
• Beklædningsbrædder, 25 x 100 mm lærk
• 50 mm mineraluld
• Grunder og olie til lærketræ
• Climate-skruer, 4 x 60 mm og 5 x 80 mm
• Rustfri skruer, 4,2 x 55 mm og 4,8 x 75 mm
• Karmskruer, 7,5 x 112 mm
• Ekspanderende fugebånd
• Aluinddækninger og alusøm
• Vinduer og dør
• Vindtæt pap
Tidsforbrug
3-5 dage for et anneks som vores på 12 m2
Pris
Cirka 19.000 kroner (eksklusive vinduer og døre). Erstatter du lærkebrædderne med tryk imprægneret fyr i en god kvalitet, falder prisen til cirka 12.000 kroner.
Sværhedsgrad
Vær omhyggelig, når brædderne fordeles på væggen. Forskellige mellemrum ser ikke godt ud.
Tegning
Ydervæggens mange lag
Her kan du se de mange lag, som en typisk bræddevæg vil være opbygget af.
Den bærende konstruktion består af remme og stolper - samt en indvendig beklædning og en dampspærre. Bemærk, at det i fritidshuse er en vindspærre. Den eksisterende (gamle) isolering erstattes eventuelt fuldstændig af ny isolering, hvis den gamle er meget medtaget. Uden på den gamle isolering monteres vandrette lægter og dernæst ekstra isolering.
I vores anneks anvendes 50 x 50 mm lægter og 50 mm mineralulds isolering, men 45 x 95 mm tømmer og 95 mm mineraluld er også velegnet. Herpå monteres dampspærre eller vindspærre efterfulgt af 25 x 50 mm afstandslister. Og yderst altså bræddebeklædningen.

Få brædderne fordelt rigtigt
Når du skal have plads til et helt antal brædder - med lige lang luft imellem, er en måleliste en rigtig stor hjælp.
Eksempel: Der skal monteres et helt antal brædder (10 cm brede) på en 49,5 cm bred væg. Ved at inddele en måle liste i hhv. 5 og 10 cm stykker og derpå holde den på skrå kan du “komprimere” 55 cm på målepinden til ca. 49,5 cm på væggen. Cirklerne på tegningen markerer, hvor brædderne skal placeres.

Sådan sidder brædderne
Her kan du se, hvordan en på to-beklædningen sidder. Til højre viser vi opbygningen af et hushjørne, og til venstre kan du se opbygningen af en tilslutning til en karm: en lodret lægte. Derpå en lodret afstandsliste, der presses mod fugebåndet. Et halvt bræt støtter det yderste beklædningsbræt.
