Anneks eller gæstehus
Ordet anneks bruger man om et kirkesogn, som er tilknyttet et andet sogn. Derfor giver det også god mening, at man anvender ordet anneks om en mindre bygning, der er tilknyttet et hus eller sommerhus.
Et anneks anvendes ofte som gæstehus, og som bygges i tilknytning til et sommerhus eller et almindeligt hus. Udover at blive brugt som gæstehus, er et anneks også fremragende til opbevaring af havemøbler og lignende. Hvis man bygger et anneks med isolering, har man altså også et frostfrit opbevaringsrum.
Et anneks eller gæstehus er altså en let og praktisk løsning, hvis du ønsker at udvide huset, men ikke har tid eller overskud til at skulle i gang med en større ombygning.
Du kan selv bygge dig anneks i enten mursten eller træ. Hvis du bygger et anneks til et sommerhus, er den mest almindelige løsning at bygge dit anneks eller gæstehus i træ. Hvorimod at et anneks i mursten kan være mere hensigtsmæssigt, hvis du bygger det i tilknytning til et almindeligt murstenshus.
Byggetilladelse når du bygger anneks
Når du bygger dit anneks, skal du huske at overholde det nyeste bygningsreglement. Bygger du selv dit anneks er det derfor vigtigt, at du er opmærksom på, hvornår du skal søge byggetilladelse, og hvornår du ikke behøver at indhente en byggetilladelse. Derudover skal du selvfølgelig overholde reglerne vedrørende afstand til skel, bygningens højde m.m., når du selv bygger dit anneks.
Her kan du læse meget mere om, hvad du skal være opmærksom på , inden du begynder at bygge: Det skal du vide, inden du bygger småbygninger
Byg selv et anneks
Bygger du selv dit anneks, kan du gøre det meget billigere, end hvis du køber et færdigt byggesæt i det lokale byggemarked. Du er også selv herre over, hvordan dit anneks skal se ud, når du selv bygger annekset, og du bestemmer selv, hvilken kvalitet, du vil bygge annekset i.
Du kan også nemt bygge et anneks i genbrugsmaterialer, på den måde kan du bygge dit anneks endnu billigere, og du kan få nogle ekstra kvadratmeter i form af et gæstehus eller opbevaringsrum til næsten ingen penge.
I vores byggevejledning til annekser viser vi dig, hvordan du med en enkle, gennemtænkte konstruktioner kan opnå resultater med meget høj kvalitet. Følg vores tegninger, trin for trin, og få et anneks, du kan være stolt af, og et kvalitetshus, der holder i mange år. Vi har flere forskellige annekser, som du kan vælge at bygge.
LÆS OGSÅ: Kvadratisk anneks med diagonalt tag
Isoleret anneks
Hvis du bygger et anneks, som du gerne vil anvende som gæstehus, så bør du isolere annekset. Hvis du isolerer annekset kan du også sikre, at du gennem vinteren har et opbevaringsrum, som er frostfrit, hvilket kan være meget nyttigt, hvis du vil opbevare værktøj på batteri, planter eller lignende, der skal beskyttes mod vinterens kulde.
Er dit anneks isoleret, får du et bedre indeklima end i et uisoleret anneks og det er ikke i samme grad udsat for råd og skimmelsvamp. Et isoleret anneks er selvfølgelig også nemmere at varme op, hvis du har behov for dette i den kolde tid.
LÆS OGSÅ: Isoleret anneks for 100.000 kroner
Et solidt fundament sikrer at dit anneks bliver stående
Vi anbefaler, at den bærende og afstivende konstruktion udføres nøjagtigt. Hvis jorden er blød, kan annekset synke, men ved at lave et solidt punktfundament, så bliver dit anneks garanteret stående mange år frem i tiden. Følg vores tegninger og indkøbsliste nøje. Vi viser dig, hvordan du fx kan støbe betonklodser under stolperne. Klodserne støbes ganske enkelt ved at hælde cirka 5 cm færdigblandet beton ned i de udgravede huller.
Sæt dit eget præg på annekset
Et hjemmebygget anneks er et rigtigt godt gør det selv-projekt. Både for den erfarne håndværker, der kan udfordre sig selv med smarte detaljer, men også til den mere uerfarne gør det selv-mand, der kan lære rigtigt meget undervejs. Et anneks er relativt ufarligt at bygge, så længe man sikrer at fundamentet er i orden. Når du bygger dit eget anneks, får du også stor mulighed for selv at sætte dit præg på byggeriet.